Wat staat er nog allemaal op het spel bij de laatste Grand Prix van het seizoen 2022? Formule 1
Formule 1

Wat staat er nog allemaal op het spel bij de laatste Grand Prix van het seizoen 2022?

Wat staat er nog allemaal op het spel bij de laatste Grand Prix van het seizoen 2022?

Aankomend weekend wacht de F1-wereld de allerlaatste Grand Prix van het seizoen in Abu Dhabi. De titelstrijd is al lang en breed beslist. Red Bull is constructeurskampioen en Max Verstappen kroonde zich tot tweevoudig wereldkampioen. Zo zijn de belangrijkste prijzen reeds vergeven, maar dit betekent niet dat de laatste race slechts voor de bühne wordt verreden. Wat staat er nog op het spel in de laatste race van het seizoen? F1Maximaal zet het voor je op een rij.

1. Red Bull is nog niet klaar

In alle successen die Red Bull Racing tot op heden in de Formule 1 behaalde, ontbreekt nog de 1-2 in het rijderskampioenschap. Vorig seizoen werd Sergio Pérez vierde en in de gloriejaren van Sebastian Vettel lukte het Mark Webber nooit om tweede te worden, al was hij er wel akelig dichtbij. Nu deze 1-2 binnen handbereik ligt, wil Red Bull koste wat het kost deze dubbelslag slaan. Voor het ingaan van de laatste race hebben Pérez en Charles Leclerc evenveel punten en dus staat de spanning er vol op. De Mexicaan had met een kleine voorsprong de finale in kunnen gaan, maar Verstappen negeerde de teamorders in Brazilië waardoor dit voordeeltje ontglipte.

2. Mercedes jaagt op Ferrari

Onder het dominante Red Bull strijden Mercedes en Ferrari voor de tweede plaats. Voor beide teams is het niet de positie waar men zich vooraf op had ingesteld, maar desondanks willen beide renstallen deze tweede plaats vastleggen. Hierbij gaat het niet alleen om bravoure, maar vooral om het prijzengeld dat aan deze positie verbonden is. Na een topweekend in Brazilië heeft Mercedes de achterstand op de Italiaanse concurrent verkleind tot negentien punten. Als er niks geks gebeurt, zou Ferrari deze strijd moeten kunnen winnen, maar de goede vorm van de Duitsers en het spektakelrijke Abu Dhabi kunnen wel eens roet in het Italiaanse eten gooien.

3. Alpine lijkt veilig...

Onder de topteams eindigen dit seizoen de renstallen die graag waren aangesloten bij de top, maar hiervoor simpelweg tekort kwamen. Alpine vertrouwt erop dat het langzaam maar zeker naar de top kan kruipen, terwijl McLaren volgend seizoen op flinke verbetering hoopt. De strijd tussen de Fransen en Britten is het hele seizoen al spannend, maar lijkt in het voordeel van Alpine te worden beslecht. Bij het ingaan van de laatste race heeft Alpine 167 punten, terwijl McLaren er 148 heeft. Willen de Britten hun rivalen nog verslaan, moet er in Abu Dhabi een kunstje uit de hoge hoed worden getoverd om de achterstand te overbruggen.

4. Cruciale posities in het middenveld

Ietsje verderop in het klassement is de strijd om het prijzengeld ook nog volop gaande. Alfa Romeo is weer tot leven gekomen door een mooi pakket updates, dat in Amerika op de auto werd gemonteerd. Voornaamste rivaal Aston Martin mag de stoomlocomotief van het seizoen worden genoemd; het duurde allemaal even voor de vaart erin kwam, maar nu is de AMR22 op gang. Vanaf de negende plaats in het kampioenschap stootte de renstal door naar de zevende positie en nu is zelfs Alfa Romeo nog in beeld. Het verschil bedraagt vijf punten in het voordeel van Alfa Romeo, maar bij de afscheidsrace van Vettel kan nog alles gebeuren.

Vlak achter dit duo vindt de volgende strijd plaats: Haas vs. AlphaTauri. Daar waar Günther Steiner en zijn team de afgelopen seizoenen de slotlantaarn droegen, is de renstal dit jaar erg competitief in het middenveld. De concurrentie verbeterde zich wat meer gedurende het seizoen, maar een achtste plaats zou voor Haas al grote vooruitgang zijn. Om deze positie vast te houden moeten ze in de laatste race AlphaTauri van zich af weten te houden, dat slechts op twee punten achterstand staat.

5. Ocon vs. Alonso

Binnen de meeste teams is de onderlinge strijd onderhand beslecht, maar bij Alpine staat de spanning er nog op. Fernando Alonso is in zijn hele carrière pas een keer verslagen door zijn teamgenoot in de eindstand en hij zal willen voorkomen dat dit voor de tweede keer gebeurt. Hiervoor moet hij in de laatste race zes punten meer halen dan zijn Franse teamgenoot Esteban Ocon. In Brazilie was dit precies wat de Spanjaard deed, dus lijkt dit zeker niet onmogelijk te zijn.

6. Afzwaaiers 

Ten slotte zijn er ook enkele coureurs die hun (voorlopig) laatste F1-race rijden. Zo gaat Vettel definitief met pensioen en hoopt hij de sport te verlaten met een laatste stunt. De viervoudig wereldkampioen reed de tweede seizoenshelft een indrukwekkende afscheidstournee en hoopt deze tot een mooi einde te brengen in Abu Dhabi. Daniel Ricciardo heeft zijn plannen voor de toekomst nog niet bevestigd, maar het lijkt erop alsof de Australiër de Formule 1 een jaartje moet verlaten, dus krijgt hij nog een keer de kans een goed visitekaartje af te leveren. Met Nicholas Latifi is het wel definitief gedaan, maar van de Canadees hoeft in de Williams geen groots resultaat te worden verwacht.

Haas heeft op donderdag bekendgemaakt dat ook Schumacher na dit seizoen zal afzwaaien. De jonge Duitser wil dan nog wel een toprace rijden, maar Haas heeft wel al gekozen voor Nico Hülkenberg. De ervaren coureur was al lang in vergevorderde onderhandeling met het Amerikaanse team om het stoeltje van zijn landgenoot kunnen overnemen. De GP van Abu Dhabi speelt voor Schumacher dus geen hele cruciale rol meer, maar hij wil vast nog wel laten zien wat hij in zijn mars heeft om in de toekomst als optie te gelden voor andere teams.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws