Welke podiumtrio's zijn het meest voorgekomen in de Formule 1? Formule 1
Formule 1

Welke podiumtrio's zijn het meest voorgekomen in de Formule 1?

Welke podiumtrio's zijn het meest voorgekomen in de Formule 1?

Eerder dit seizoen verbraken Lewis Hamilton, Max Verstappen en Valtteri Bottas het record voor meeste gedeelde podiums tijdens de Grand Prix van Spanje. Met maar liefst zestien keer op het podium gestaan te hebben met z'n drieën, zijn zij nu het trio dat het meest samen op een Formule 1-podium heeft gestaan. Welk trio had het record eerst in handen en welke andere rijders hebben het podium ook met regelmaat gedeeld? F1Maximaal zet het op een rijtje.

Hamilton, Verstappen en Bottas hebben het podium sinds de Grand Prix van Hongarije vorig jaar zestien keer gedeeld, waarvan de zestiende in Spanje dit jaar kwam. Daarmee werd meteen het record verbroken. Dat stond eerst nog op naam van Hamilton, Nico Rosberg en Sebastian Vettel, met veertien gedeelde podiums. Het begon allemaal tijdens de Grand Prix van Maleisië in 2014, maar het liep pas echt storm vanaf 2015, toen Vettel naar Ferrari vertrok. De teller stopte na Abu Dhabi in 2016, toen Rosberg onverwacht met pensioen besloot te gaan. Hamilton eindigde acht keer voor zijn twee oud titelrivalen, Rosberg deed dat vervolgens vijf keer en Vettel stond maar één keer boven zijn landgenoot en de Engelsman op het podium. Welke podiumtrio's waren er nog meer en hoeveel keren stonden zij op het podium? Dat is te zien in het onderstaande overzicht.

Podiumtrio's Aantal keer op het podium
Hamilton-Verstappen-Bottas 16
Hamilton-Rosberg-Vettel 14
Vettel-Webber-Alonso 13
Hamilton-Bottas-Vettel 12
Schumacher-Häkkinen-Coulthard 12
Hamilton-Rosberg-Ricciardo 8
Schumacher-Barrichello-Coulthard 8
Vettel-Button-Webber 7
Schumacher-Barrichello-Räikkönen 7
Senna-Prost-Berger 7
Senna-Mansell-Prost 7
Mansell-Piquet sr.-Prost 7

Het volgende trio deelde dertien keer een podium in de Formule 1. Wederom zien we hier Vettel, maar wordt hij dit keer vergezeld door oud-teamgenoot Mark Webber en Fernando Alonso. Ze kwamen elkaar dertien keer tegen op het podium tussen de Grand Prix van Spanje van 2010 en de Grand Prix van Brazilië in 2013, de hoogtijdagen van Red Bull Racing. Vettel, toen nog achter het stuur van de bolides van Adrian Newey, stond van die dertien keer maar liefst achtmaal op de hoogste trede. Webber en toenmalig Ferrari-coureur Alonso stonden respectievelijk drie en twee keer op de plek van de winnaar.

Welke podiumtrio's zijn het meest voorgekomen in de Formule 1?

Sebastian Vettel, Mark Webber en Fernando Alonso deelden het podium maar liefst dertien keer. De laatste kwam in Brazilië in 2013 (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Twaalf en acht podiums, vier trio's

Vervolgens zien we twee podiumtrio's die het podium twaalf keer met elkaar deelden. Als eerste blijven we nog even in het heden met Hamilton, Bottas en Vettel. Zij deelden een dozijn aan podiums tussen de Grands Prix van Canada en Mexico van 2016 en 2019. Hamilton stond zesmaal bovenaan, Bottas en Vettel beide elk drie keer. Michael Schumacher, Mika Häkkinen en David Coulthard vormden eveneens twaalfmaal een podium. Hun run begon tijdens de Grand Prix van Australië in 1997 en stopte bij de Grand Prix van de Verenigde Staten in 2001. Häkkinen eindigde een flinke zeven keer voor zijn oud-teamgenoot van McLaren en Schumacher. De Duitser deed dat drie keer, terwijl Coulthard nooit bovenaan stond als hij een podium deelde met de twee wereldkampioenen.

Wederom zien we twee podiumtrio's die een gelijk aantal keren op het podium hebben gestaan, maar dit keer zakken we in tot acht gedeelde podiumceremonies. Om te beginnen, zien we opnieuw de namen Hamilton en Rosberg, maar komt Daniel Ricciardo erbij. Zij stonden achtmaal op het podium tussen de Grand Prix van Spanje van 2014 en de Grand Prix van Mexico uit 2016. Hamilton versloeg de twee heren vijfmaal, Rosberg en Ricciardo stonden elk drie keer bovenaan. Schumacher, Coulthard en Rubens Barrichello vormen daarna een achtvoudig trio. Zij deelden een podium tussen 1999 en 2002, welke begon tijdens de Grand Prix van San Marino en eindigde in de Verenigde Staten. De zevenvoudig wereldkampioen was zes keer de andere twee te slim af. Coulthard en Barrichello stonden elk één keer bovenaan.

Welke podiumtrio's zijn het meest voorgekomen in de Formule 1?

Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Daniel Ricciardo deelden het podium veelvuldig tijdens de eerste paar jaar van het hybridetijdperk. Hier staan de drie coureurs op het podium na de Grand Prix van de Verenigde Staten in 2014 (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Zeven podiums, vijf verschillende trio's

De laatste vijf podiumtrio's deelden zevenmaal een podium. Om te beginnen bij Vettel, Webber en Jenson Button. Tussen 2009 en 2011 stonden zijn zeven keer op het podium na een race, waarvan vier keer in het eerste jaar en drie keer in het laatste jaar. In 2010 deelden deze drie heren nooit een podiumceremonie. Vettel, die dat jaar kampioen werd, eindigde vier keer voor zijn oud-titelrivalen. Button wist tweemaal bovenaan te staan en Webber slechts een enkele keer tijdens de Grand Prix van Brazilië van 2011, de race waarna de teller uiteindelijk stopte.

Het volgende trio bestaat nogmaals uit Schumacher en Barrichello en daar komt Kimi Räikkönen bij. De toen nog jonge Fin deelde tussen de Grand Prix van Europa in 2002 (op de Nürburgring, red.) en de Grand Prix van Canada in 2005 het podium met de oud-Ferrari-coureurs. Vier van de zeven keer wist Schumacher bovenaan te eindigen; Räikkönen, toen nog bij McLaren, wist tweemaal de Ferrari's te verslaan. Barrichello versloeg zijn toenmalige teamgenoot en Räikkönen slechts één keer.

Welke podiumtrio's zijn het meest voorgekomen in de Formule 1?

Kimi Räikkönen won de Grand Prix van Canada in 2005 voor de Ferrari's van Michael Schumacher en Rubens Barrichello. Het was de laatste keer dat deze drie heren een podiumceremonie deelden (Foto: Ferrari F1 Media).

We duiken iets dieper de geschiedenisboeken in voor het podiumtrio bestaande uit Ayrton Senna, Alain Prost en Gerhard Berger. De teller van dit podiumtrio begon tijdens de Grand Prix van Mexico in 1986, toen Berger won met zijn Benetton. Het laatste gedeelde podium van de drie heren kwam in 1990 na de Grand Prix van Italië, gewonnen door Senna in de McLaren-Honda. De Braziliaan en de Fransman wisten elk driemaal bovenaan te eindigen, de Oostenrijker slechts één keer.

Senna en Prost komen beiden nog een keer voor bij het een-na-laatste podiumtrio, maar in plaats van Berger is het nu Nigel Mansell die de twee oud-rivalen vergezeld. Voor de drie topcoureurs uit de jaren '80 en '90 begon het allemaal bij de Grand Prix van België in 1985, die gewonnen werd door toenmalig Lotus-coureur Senna. De teller stopte in 1991 tijdens de Grand Prix van Italië, gewonnen door Mansell in de Williams FW14. Prost wist verrassend genoeg nooit voor Senna en Mansell te eindigen als ze een podium deelden. Senna wist echter viermaal de betere te zijn van de heren en Mansell won driemaal van de oud-McLaren-teamgenoten.

Het laatste podiumtrio kende ook de langste run aan gedeelde podiums. Hier zien we opnieuw Prost en Mansell, maar is het Senna's landgenoot Nelson Piquet sr. die nu op het lijstje staat. De teller begon helemaal terug in 1983 bij de Grand Prix van Europa op het Britse Brands Hatch, gewonnen door Piquet sr. die later dat jaar kampioen werd voor Brabham. De laatste keer dat de drie heren een podium deelden, was bij de Grand Prix van Australië van 1990, eveneens gewonnen door de Braziliaan die inmiddels voor Benetton reed. Van de zeven keer dat ze op het podium stonden, won Mansell vijf keer en Piquet sr. tweemaal. Prost wist ook hier geen enkele keer bovenaan te eindigen.

Door: Terrence Riepma

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws