Wie rijden er bij Alfa Romeo in 2022? Formule 1
Formule 1

Wie rijden er bij Alfa Romeo in 2022?

Wie rijden er bij Alfa Romeo in 2022?

De Formule 1 zit nog heel even in de zomerstop en dat betekent dat er volop overlegd wordt over welke coureurs er in 2022 in actie zullen komen. Bij sommige teams is deze beslissing al gemaakt, maar enkele renstallen hebben nog een vacature open staan, of twee. F1Maximaal licht per team uit wie er volgend jaar in actie komen in de Formule 1, voor de teams waarvoor dat nog niet vaststaat. Onzekerheid heerst bij Alfa Romeo, dat zelfs voor een dubbele rijderswissel zou kunnen gaan.

Geen van beide coureurs liggen nog vast bij de Zwitserse renstal, en bij beide heren verschilt de reden hiervoor. Bij Kimi Raikkonen speelt leeftijd een significante rol. De 41-jarige Fin ziet weliswaar bij collega Fernando Alonso (40 jaar, red.) dat het niet per se een rol hoeft te spelen, maar bij Raikkonen lijkt het beste er inmiddels toch wel echt al af te zijn. Een terugkeer als ervaren man naar het team waarmee hij debuteerde was een mooie move, maar het was te verwachten dat hij zou blijven zitten zolang de prestaties goed waren. In 2021 laat Raikkonen het geregeld liggen en een pensioen behoort dus zeker tot de mogelijkheden.

De andere huidige coureur, Antonio Giovinazzi, staat ook ter sprake. Bij hem is het tot op zekere hoogte ook de leeftijd, maar dan met andere beweegredenen. De Italiaan is immers 27 en doet het prima, maar is de opgroeifase wel al een tijdje uit. Coureurs kunnen op latere leeftijd nog wel progressie boeken, maar Giovinazzi lijkt inmiddels een soort verouderde Ferrari-junior die fortuinlijk zijn plekje in de F1 een paar jaar gehouden heeft. De vrolijke en vriendelijke coureur gun je het uiteraard wel, maar in de juniorenklassen rijden jongens rond die vermoedelijk naar grotere hoogten kunnen stijgen dan Giovinazzi.

Hij heeft zijn nationaliteit mee, dat wel. Voor Alfa Romeo, een Italiaans automerk, is een ster uit eigen land uit marketingoverwegingen namelijk een aantrekkelijke asset. Hij kan gebruikt worden om reclamespotjes op te nemen, voor fotoshoots en allerlei andere zaken die Alfa Romeo nationaal aanzien kunnen bieden. Vandaar dat het logischer is dat wanneer een van de twee coureurs de laan uit vliegt, dit eerder Raikkonen is, en niet Giovinazzi. Dit ligt er echter helemaal aan of Alfa Romeo bij Sauber een dusdanig grote vinger in de pap heeft dat ze dit kunnen realiseren. Uit het feit dat Giovinazzi er nog zit, lijkt het alsof dit het geval is.

Schumacher als alternatief

Nummer drie die in aanmerking komt voor het stoeltje is Mick Schumacher. De jonge Duitse rijdt momenteel voor Haas, maar heeft het hele seizoen eigenlijk geen moment aan punten kunnen denken; hij rijdt samen met teamgenoot Nikita Mazepin steevast achteraan. Een prima jaar om ervaring op te doen als Formule 1-rookie, maar als zoontje van Michael Schumacher is je meer gegund dan uitschieters die je dan enkel op P14 of P15 eindigt. Er moeten punten komen, en bij Alfa Romeo zijn die relatief aan bij Haas eerder binnen handbereik.

Middels de politieke banden die Ferrari met Alfa Romeo heeft, is een overstap van de F2-kampioen van 2020 helemaal zo'n gekke gedachten nog niet. Ferrari levert motoren en onderdelen aan Alfa Romeo. In ruil daarvoor kan de Italiaanse renstal met regelmaat een veelbelovend talent stallen in Hinswil. Giovinazzi is hier het meest recente voorbeeld van. Met de tegenvallende prestaties bij Haas en Alfa Romeo dat over het algemeen gezien wordt als de betere renstal van de twee, lijkt een overstap realistisch. Daar zou hij dus een team kunnen vormen met de ervaren Raikkonen, of de inmiddels ook al aardig ervaren Giovinazzi. Of liggen er meer kapers op de kust?

Bottas praat met Alfa Romeo

Recent zijn er namelijk ook verhalen opgedoken over een potentiële overstap van Valtteri Bottas naar Alfa Romeo, mits hij weggestuurd wordt bij Mercedes. Door zijn verleden bij Williams leek in eerste instantie de Britse renstal een waarschijnlijkere optie, maar langzaamaan verplaatst de tendens zich richting de Zwitserse equipe. Alfa Romeo-teambaas Frederic Vasseur is al enkele keren bij Mercedes gezien, hoewel dat niet alles hoeft te zeggen; de Fransman is namelijk ook vrienden met Toto Wolff.

De voorwaarde die aan een overstap van Bottas vastzit is, zoals gezegd, dat hij geen toekomst meer heeft bij Mercedes. Mocht de Duitse renstal hem een contractverlenging aanbieden dan zal de Fin namelijk gewoon blijven, er wordt een F1-coureur maar zelden een kampioenschapswaardige bolide geboden. In lijn met de recentere wie rijden er-overzichten is het echter aannemelijk om George Russell bij Mercedes te plaatsen. Dan zou Alfa Romeo de primaire kanshebber zijn voor de handtekening van de routinier.

Wie worden het?

Wie worden het? Zoals het er nu uit ziet gaat Giovinazzi nog een jaartje in de F1 tegemoet. Nee, een toptalent is hij niet meer en nee, ook heeft hij het talent van een Max Verstappen, Charles Leclerc of een Lando Norris niet. Wel weet hij zich al anderhalf seizoen verdienstelijk staande te houden naast Raikkonen, kent hij het team, wordt hij daar gewaardeerd en kent een verlengde termijn bedrijfskundige voordelen voor hoofdsponsor Alfa Romeo. Voldoende beweegredenen dus om aan te nemen dat Giovinazzi het veld na 2021 niet hoeft te ruimen, hoewel Schumacher aandachtig naar dat stoeltje zal kijken.

Dan wordt het tweede stoeltje verdeeld onder twee Finnen. Raikkonen loopt wel echt tegen het einde van zijn loopbaan aan, Bottas niet. Zodoende is de Mercedes-man een beter alternatief voor Alfa Romeo. Wordt de keuze uiteindelijk gemaakt tussen deze twee heren dan zal die keuze vermoedelijk de kant van Bottas op vallen. Het vervelende is dat het dan niet te voorkomen is dat Raikkonen, toch een van de legendes van de huidige grid, zijn koffers moet pakken. Aan alles komt echter een einde. Weten doe je het nooit, maar na twintig Formule 1-seizoenen valt er een zaak voor te maken dat het ook wel eens mooi geweest is.Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws