Wolff gooit het roer om: 'Ik heb voor een andere aanpak gekozen' Formule 1
Formule 1

Wolff gooit het roer om: 'Ik heb voor een andere aanpak gekozen'

Wolff gooit het roer om: 'Ik heb voor een andere aanpak gekozen'

Toto Wolff heeft de laatste jaren voor het eerst sinds zijn periode bij Mercedes te maken met een lastige situatie, en de Oostenrijker geeft dan ook aan dat hij geleerd heeft van de relatief magere jaren van de Duitse fabrikant. Met een nieuwe instelling hoopt Wolff zijn team weer naar de voorkant van de grid te loodsen.

In 2013 stapte Wolff over van Williams naar Mercedes. Bij het Duitse automerk lag al een fabelachtige hybride-motor op de plank, en Lewis Hamilton was net voor Niki Lauda naar het team gehaald. Wolff kwam dus in een warm bad terecht, en zag zijn manschappen jarenlang een abonnement afsluiten op een plekje onder het podium, waar ze vaak beide coureurs met de champagnefles in actie zagen komen.

Sinds de nieuwe reglementen in 2022 is dat omgeslagen. Mercedes won in 2022 nog één Grand Prix, maar het team eindigde als derde bij de constructeurs. In 2023 ging het een stapje beter, maar bleef het team voor het eerst sinds 2011, met de W2, zonder overwinningen achter. In 2024 staat Mercedes vooralsnog vierde, en geen van beide coureurs maakte serieus aanspraak op een podiumplek. 'Ik heb voor een andere gedachtegang gekozen. Ik denk niet dat het ons beter maakt als we de druk intern opschroeven', zegt Wolff, die zich in de afgelopen jaren regelmatig kritisch toonde tijdens een voor Mercedes moeizame periode.

Wolff overtuigd van wederopstanding

De Mercedes-teambaas hoopt juist de motivatie hoog te houden. 'Het probleem zit bij ons in het materiaal', zo wordt Wolff door Motorsport.com geciteerd. Dat heeft er niks mee te maken dat mensen niet hard genoeg hun best doen, en ook de manier van denken en de motivatie hebben daar weinig mee te maken. Dat is allemaal aanwezig, en ik zie de wil om te winnen ook bij de mensen in de organisatie. Als racers, als we zulke teleurstellende resultaten hebben, voel je je slecht, maar we willen dat aanpakken door steeds gemotiveerd te zijn voor de aankomende week. We geloven dan ook dat we het tij kunnen keren. We geloven dat we als organisatie uit deze dip kunnen komen. Daar ben ik honderd procent zeker van.'

Wolff spreekt tegen dat zijn team de dupe is geworden van een arrogante instelling. 'We zijn niet overmoedig geweest. Ik denk dat het eerder andersom is. Bij ons is het glas vaak halfleeg. Die instelling blijft ook, maar dat is ook nodig om het probleem op te lossen. We hebben nu een andere vorm van zelfvertrouwen', zo vergelijkt Wolff de situatie met 2022, toen Mercedes voor een concept ging dat uiteindelijk niet goed genoeg bleek te werken.

'Op een bepaald moment heb je met veel onbekende factoren te maken, maar met hoe we er nu voorstaan, is het duidelijk welke kant het opgaat. Mijn gevoel is dat we hier sterker uitkomen. Is het goed genoeg om Max Verstappen in een Red Bull te verslaan? Nee, dat niet', geeft Wolff toe. 'Ik ben er wel honderd procent zeker van dat we weer in de positie kunnen komen om voor de podiums te vechten en dat we weer de top bereiken.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws