Wolff wilde zwaardere straf voor Red Bull, maar 'schade aan reputatie' doet ook zijn werk Formule 1
Formule 1

Wolff wilde zwaardere straf voor Red Bull, maar 'schade aan reputatie' doet ook zijn werk

Wolff wilde zwaardere straf voor Red Bull, maar 'schade aan reputatie' doet ook zijn werk

Mercedes-teambaas Toto Wolff wilde een zwaardere straf voor Red Bull Racing, die het budgetplafond met 2,2 miljoen dollar heeft overtreden. Op 28 oktober maakte de FIA bekend dat het team een geldboete krijgt van zeven miljoen dollar en tien procent minder windtunneltijd. Terwijl Red Bull-teambaas Christian Horner dit een 'draconische straf' vond, vindt Wolff dat de FIA het Oostenrijkse team nog wel harder aan had mogen pakken.

Bij de vraag van Motorsport.com aan Wolff wat hij vond van de straf, twijfelt hij niet: 'Ik denk dat de penalty voor ons te weinig is', zegt Wolff. 'Voor hen waarschijnlijk te veel', vervolgt de Oostenrijker. 'Een overtreding is een overtreding. Ik denk dat elke vermindering in tijd in de windtunnel op dit moment funest kan zijn. Hoe funest is wat moeilijk te bepalen nu.' Red Bull had al 70 procent windtunneltijd ter beschikking in 2023, wat nu dus zo'n 60 procent is geworden. Dit kan serieuze gevolgen hebben voor de ontwikkelingen van de auto, volgens Horner zelfs zo'n 0.25 - 0.5 seconden in rondetijd.

Hoe dan ook is de uitkomst van de zaak tussen de FIA en Red Bull volgens Wolff een voorbeeld voor andere teams, zodat de budgetlimiet in het vervolg gerespecteerd wordt. 'Ik denk dat de som van de straffen wel een afschrikmiddel is, de sportieve sanctie en in mindere mate de financiële boete', legt de Mercedes-teambaas uit. 'De schade aan de reputatie heeft nu waarschijnlijk de grootste impact, wat geen enkel team eigenlijk wil, want we leven in een transparante en meewerkende wereld. Onze partners en aandeelhouders vragen om die medewerking, en dat heeft Red Bull verbroken.'

Wolff vindt dat de FIA goed werk gedaan heeft: 'Niks is in de doofpot gestopt'

De Oostenrijker vindt wel dat de FIA de zaak met Red Bull goed heeft aangepakt. Volgens Wolff heeft de FIA alles goed onderzocht en ervoor gezorgd dat Red Bull een penalty zou krijgen die pijn deed. 'Niks is in de doofpot gestopt, ik vind het positief dat ze hard zijn opgetreden', vertelt Wolff. 'Voor een administratie die nog maar tien maanden bezig is, ben ik positief over de manier waarop het is gegaan. Dat is goed voor het proces. Mohammed (Ben Sulayem, red.), met een sterke groep individuen, waaronder Shaila Ann Roa, Federico Lodi en Nikolas Tombazis, hebben het beleid van de budgetcap goed onderhouden.'

Wolff is dus zeker te spreken over de manier waarop het is opgelost, ondanks dat hij nog wel een zwaardere straf voor de Oostenrijkse renstal in gedachten had. 'Wat we moeten opruimen zijn de kleine en grote overtredingen. Het is hoe dan ook een overtreding, de grootte ervan maakt niet uit', vertelt de Mercedes-teambaas. Als het aan hem ligt, wordt er dus geen onderscheid meer gemaakt tussen een kleine en een grote overtreding. Hoe dan ook is er een streep gezet onder het budgetplafonddillemma van Red Bull, en valt er niet meer te discussiëren over de straf.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws