Verstappen passeert Vettel en nadert zegerecord van F1-legende Senna Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen passeert Vettel en nadert zegerecord van F1-legende Senna

Verstappen passeert Vettel en nadert zegerecord van F1-legende Senna

Max Verstappen kon na zijn zege in Monaco een nieuwe mijlpaal toevoegen aan zijn inmiddels al heel lange lijstje van prachtige prestaties. De tweevoudig wereldkampioen wist in het prinsdom zijn 39e overwinning te boeken bij Red Bull Racing en daarmee passeerde hij de 38 zeges van viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel. Daardoor is de Nederlander de meest succesvolle Red Bull-coureur ooit.

Toen Verstappen bij de Oostenrijkse renstal kwam leek het evenaren van Vettel nog heel ver weg te zijn. In de eerste jaren van de Red Bull-carrière van de Limburger was regelmatig te zien hoe fel de Nederlander kon zijn, hoe jong hij was in zijn doen en laten, en hoe druk hij bezig was met het ontwikkelen van zichzelf. Daarnaast had Red Bull in die jaren de auto niet om races te kunnen winnen. Nadat het Red Bull-tijdperk over was, vanaf het 2014-seizoen (ook wel het de start van het hybridetijdperk), was het voor de Oostenrijkse renstal even gedaan met het vieren van overwinningen.

De tijd van Mercedes en Lewis Hamilton was aangebroken, en Red Bull kon een handjevol zeges per jaar vieren met Daniel Ricciardo en Verstappen. Per seizoen ging het echter beter, ook met de jonge Nederlander, die steeds volwassener werd en meer geduld liet zien. Verstappen won in 2019 voor het eerst drie races, waarvan de eerste op het thuiscircuit van Red Bull. De tweede overwinning vond plaats in Duitsland, en de laatste in Brazilië. Alle drie bijzondere overwinningen, met name de twee laatst genoemde, aangezien de weersomstandigheden het natuurtalent en de ruwe snelheid van de tweevoudig wereldkampioen blootlegden als nooit tevoren.

Verstappen won in 2019 in de regen op de Hockenheimring (foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)
Verstappen won in 2019 in de regen op de Hockenheimring (foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

2021 zorgde voor een regen aan overwinningen

Voor Verstappen en Red Bull was 2021 vanzelfsprekend een bijzonder seizoen. De RB16B bleek een competitieve auto te zijn, en nadat de destijds 23-jarige vroeg in het seizoen de Grand Prix van Emilia Romagna won, was het hek van de dam. Voor het eerst sinds het begin van het hybridetijdperk en het einde van de Red Bull-dominantie leek het erop dat de Oostenrijkse renstal weer meedeed voor de titel. En hoe.

Verstappen won de triple header, bestaande uit de Grand Prix van Frankrijk, de Grand Prix van Stiermarken, en de Grand Prix van Oostenrijk en wist daarmee een flinke stoot uit te delen aan de Zilverpijlen. Voor het eerst in zijn Formule 1-carrière kon de Nederlander zegevieren op zijn thuiscircuit Zandvoort vlak na de zomerstop, nadat hij ook al won in België. Later in het seizoen kreeg Red Bull het even moeilijk, en was de ontknoping van het 2021-seizoen zenuwslopend, maar werd dat jaar toch bekroond met zijn eerste titel. In 2021 won Verstappen tien races.

2022 levert record van meeste overwinningen in een seizoen

In 2022 probeerde Ferrari Red Bull het leven zuur te maken, maar na de eerste paar races van het seizoen was het al wel duidelijk dat de RB18 in combinatie met Verstappen niet bij te houden was. De Nederlander ging Vettel in het 2022-seizoen al voorbij, want hij zette het record van de meeste overwinningen in één seizoen op zijn naam. Dat zijn er vijftien. In 2022 haalde Verstappen een winstpercentage van maar liefst 68 procent.

Verstappen pakte zijn tweede wereldtitel tijdens de Grand Prix van Japan 2022 (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)
Verstappen pakte zijn tweede wereldtitel tijdens de Grand Prix van Japan 2022 (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Voordat Verstappen dat record van Vettel afpakte, stond het aantal meeste overwinningen in één seizoen op dertien. De Duitse viervoudig wereldkampioen is echter nog wel de Red Bull-coureur met de meeste overwinningen op een rij. Dat record behaalde Vettel in 2013, toen hij de Grand Prix van België tot en met de Grand Prix van Brazilië won. Verstappen heeft in 2022 vijf keer achterelkaar gewonnen, dus de Nederlander kan dit jaar opnieuw een poging doen om dat record ook te verbreken.

Verstappen op jonge leeftijd op punt om legendes in de statistieken te passeren

Vettel deed er van 2010 tot en met 2013 over om 38 zeges te behalen bij de Oostenrijkse renstal, Verstappen had acht jaar nodig, waarbij hij in de laatste twee seizoenen zijn meeste overwinningen van zijn F1-carrière binnensleepte. Opvallend is dat de Duitser vier keer een Grand Slam wist te scoren (poleposition, de zege, snelste raceronde en hele race aan de leiding), en Verstappen twee keer. In Monaco reed de tweevoudig wereldkampioen op vorstelijke wijze naar de overwinning, na een fantastische kwalificatie.

Zijn 39e overwinning bracht hem ook naar de top zes van de coureurs met de meeste overwinningen. Om hetzelfde aantal zeges van Vettel te evenaren, dat aantal is 53, zijn er nog veertien overwinningen nodig. Echter staat Verstappen dichter bij een heel grote naam: Ayrton Senna. Senna boekte in totaal 41 overwinningen, dus duurt het waarschijnlijk niet lang meer voordat Verstappen de Braziliaanse Formule 1-legende evenaart en passeert, en dat op 25-jarige leeftijd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws