Verstappen en Gasly herdenken overleden Bianchi: 'Zou ongelooflijke dingen hebben bereikt in F1' Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen en Gasly herdenken overleden Bianchi: 'Zou ongelooflijke dingen hebben bereikt in F1'

Verstappen en Gasly herdenken overleden Bianchi: 'Zou ongelooflijke dingen hebben bereikt in F1'

Het is dit jaar inmiddels tien seizoenen geleden dat het tragische ongeval van Jules Bianchi plaatsvond. De Fransman verloor in de door zware regenval geteisterde GP van Japan de controle over zijn bolide en botste tegen een kraanwagen. De Marussia-coureur overleefde de zware crash aanvankelijk, raakte in coma, maar zou driekwart jaar later alsnog overlijden. Max Verstappen en Pierre Gasly zijn de talentvolle Fransman nog zeker niet vergeten en staan stil bij die gitzwarte dag in de geschiedenis van de autosport.

In 2014 kwam Bianchi, net als in zijn debuutseizoen een jaar eerder, uit voor het bescheiden team van Marussia. In Monaco wist hij dat seizoen een knappe negende plaats te behalen en daarmee scoorde Bianchi twee belangrijke punten voor het achterhoedeteam. De jonge Fransman gold als een groot talent en hij speelde zich in de kijker bij Ferrari.

Maar helaas kwam zijn carrière abrupt ten einde tijdens de kletsnatte Grand Prix van Japan. Bianchi verloor de macht over zijn bolide en knalde vervolgens op een kraanwagen, die de Force India van de even daarvoor van de baan geschoven Adrian Sutil wilde verwijderen. Het jonge talent liep ernstig hoofdletsel op, raakte in coma en zou maanden later alsnog bezwijken aan zijn verwondingen.

Verstappen: 'Bianchi zou ongelooflijke dingen hebben bereikt'

Ook Verstappen was dat weekend aanwezig, de Nederlander mocht twee dagen eerder zijn officiële debuut in een Formule 1-weekend maken. In de persconferentie voorafgaand aan het Japanse raceweekend blikt de Red Bull Racing-coureur nog eens terug op het noodlottige moment. 'Ik denk dat dit van die dagen zijn waar je niet echt over na wilt denken. Persoonlijk kende ik Jules (Bianchi, red.) natuurlijk niet zo goed, maar we hebben natuurlijk allemaal vrienden die hem wel kenden.'

Tekst gaat na de afbeelding verder.

124969_4cfb849940955bc19ed4d810821507f6
Max Verstappen maakte op vrijdag, twee dagen voor het ongeluk van Jules Bianchi, zijn debuut in een F1-weekend.

Verstappen betreurt het lot van Bianchi en hij is ervan overtuigd dat er voor de Fransman een mooie F1-toekomst in het verschiet had gelegen. 'Hij was natuurlijk ongelooflijk getalenteerd. En ja, hij zou zeker ongelooflijke dingen hebben bereikt in de Formule 1. Ik denk dat iedereen daar vrij zeker van was', heeft de drievoudig wereldkampioen mooie woorden over voor de peetvader van zijn concurrent Charles Leclerc.

'Het was een hele slechte dag voor de sport en we leerden die dag ook weer veel over de veiligheid. Helaas lijkt het erop dat dit soort dingen soms moeten gebeuren om de veiligheid te verbeteren', constateert de Nederlander. 'Natuurlijk wil je dat niet, maar soms werkt het zo in het leven. Ik vind het mooi dat hij altijd herinnerd zal worden. Er bestaan goede doelen waaraan zijn naam is verbonden, zoals de go kart-races die zijn vader nog altijd organiseert. Hij verdient het om herinnerd te worden', aldus Verstappen.

Gasly keek tegen Bianchi op 

Gasly, die zelf een hachelijk moment kende met een tractor in de editie van 2022, sluit zich aan bij de woorden van zijn voormalige teamgenoot. 'Ik ben het eens met Max (Verstappen, red.). Ik denk dat Jules altijd herinnerd zal worden, natuurlijk als coureur maar ook als mens', zegt de Alpine-coureur, die jaarlijks teruggaat naar de plek van het ongeluk om Bianchi te herdenken. 'Hij was ontzettend aardig en hij was een voorbeeld voor veel coureurs, vooral in Frankrijk.'

'Ik weet nog dat we, bijvoorbeeld Anthoine (Hubert, red.), Esteban (Ocon, red.) en ik, in het Franse team als jonge kinderen naar hem opkeken', haalt de Fransman wat herinneringen op. 'Iedereen was het er denk ik over eens dat hij uiteindelijk voor Ferrari zou hebben gereden. Het is ontzettend treurig wat er is gebeurd, maar ik ben wel blij dat hij zijn sporen heeft verdiend in de Formule 1 en ook daarbuiten. Hij zal zeker herinnerd worden', besluit Gasly.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws