Verstappen treedt in detail over Canada en beaamt woorden van Marko: 'Dat is altijd zo' Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen treedt in detail over Canada en beaamt woorden van Marko: 'Dat is altijd zo'

Verstappen treedt in detail over Canada en beaamt woorden van Marko: 'Dat is altijd zo'

Voor het eerst in 2024 werden de coureurs in de kwalificatie en de race geconfronteerd met regen. Dat leverde geen verrassingen op als het om de eerste twee coureurs gaat: voor de vierde keer in vijf races eindigden Max Verstappen en Lando Norris eerste en tweede. Op plek drie stond George Russell in de snelle Mercedes, en was dan ook blij dat hij toch aan het langste eind trok.

Helmut Marko voorspelde het voor de race al: donkere wolken en nat asfalt betekent Verstappen-weer. De wereldkampioen stelde de teamadviseur niet teleur, en won de race. 'Ik voel me altijd goed in dit weer, dat is altijd zo. Het zat heel dicht bij elkaar, en op bepaalde momenten ging één auto sneller dan de andere. Uiteindelijk hebben we hem gewonnen, en daar ben ik heel blij mee', vertelt Verstappen in gesprek met Viaplay.

Natte plekken

Na de eerste bui droogde het circuit al ver op, maar ondanks de droge lijn, wisselde niemand in eerste instantie naar droogweerbanden. Verstappen legt uit waarom. 'Het was best lastig, want op normale circuits met normaal asfalt, krijg je overal een droge lijn, maar hier duurt het heel lang in bocht twee tot en met zes, omdat er veel bomen staan. Daar komt weinig zonlicht doorheen. Het duurt gewoon heel lang voordat het daar droog wordt. Daarom bleven we heel lang doorgaan op inters', aldus de 60-voudig Grand Prix-winnaar.

De coureurs werden dus gedwongen om op regenbanden verder te rijden. 'Ik probeerde de banden zoveel mogelijk te koelen, maar er zitten heel veel details achter waarom bepaalde banden bij een team beter werken dan bij een ander team. Misschien hebben we het op intermediates nog niet helemaal top voor elkaar, want daar ging McLaren natuurlijk echt heel hard mee.'

Overstap naar slicks

Norris veroverde in die eerste stint de leiding, maar viel door een strategische blunder van McLaren terug naar de derde plek. Daarna werd het alsmaar droger, waarna de coureurs dan eindelijk naar slicks wisselden, met Norris als allerlaatste. 'Het leek erop dat hij een overcut ging doen, maar die outlap is op slicks zó lastig. Toen ik zag dat hij naast me zat bij het aanremmen van die tweede bocht, wist ik natuurlijk dat we ervoor zaten.'

Verstappen komt vervolgens uit op de eindconclusie. 'Als je over het hele weekend kijkt, waren er eigenlijk wel sterkere teams, maar als je dan toch uitloopt, heb je het eigenlijk perfect gedaan.' De Nederlander doelt met die snellere teams op McLaren en Mercedes. Beide achtervolgers van Red Bull pakten wel 28 punten per team, en versloegen Red Bull daardoor qua weekendscore, omdat Sergio Pérez niks bijdroeg aan het puntentotaal. Verstappen en Red Bull liepen wel 25 punten uit in beide kampioenschappen op naaste achtervolgers Ferrari en Charles Leclerc.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws