Albers is het 'geouwehoer' binnen Red Bull zat: 'Dat is niet correct én niet netjes' Opinie
Opinie

Albers is het 'geouwehoer' binnen Red Bull zat: 'Dat is niet correct én niet netjes'

Albers is het 'geouwehoer' binnen Red Bull zat: 'Dat is niet correct én niet netjes'

Oud-coureur en F1-analist Christijan Albers vindt het een slecht teken dat er zoveel binnen Red Bull Racing wordt gepraat over andere werknemers en hoeveel ze bijdragen aan het Formule 1-project. Hij vindt het vooral belachelijk dat Christian Horner heeft gezegd dat de invloed van Adrian Newey op de auto al afnam voordat hij vertrok. Volgens Albers is dat niet netjes.

Het vertrek van Newey werd door Red Bull Racing begin mei aangekondigd, maar inmiddels is het nog steeds een hot topic. Daarbij wordt vooral gespeculeerd waar de Brit zijn carrière voort gaat zetten en of het vertrek momenteel ook veel invloed heeft op Red Bull. Het team, inclusief Max Verstappen en Sergio Pérez, gaf tijdens de mediadag in Miami al aan dat het jammer was dat Newey besloot te vertrekken, maar dat hij een tijdje terug al een stap terug deed en zijn invloed op het Formule 1-project dus al was afgenomen. Daarom was Verstappen niet bang dat het team opeens in elkaar zou storten.

Volgens de geluiden in de geruchtenmolen zou de vrouw van Newey het echter niet hebben gewaardeerd dat teambaas Horner het daarvoor al had over de verminderde invloed van Newey. Het zou één van de redenen zijn waarom de topontwerper besloot weg te gaan. 'Ik vind dat wel een beetje backstabbing', zegt Albers in de De Telegraaf Formule 1-podcast. 'Of dat wel of niet het geval is, dat iemand minder invloed heeft op iets, je bent nog steeds één team', vindt de oud-coureur. 'Er is niemand die dat in het openbaar heeft gezegd, maar ik heb wel gehoord dat er een kern van waarheid in zit, dat Neweys invloed minder is', vult F1-journalist Erik van Haren aan.

'Dat is niet het essentiële punt van het verhaal, dat is gewoon dat het team haar kop niet kan houden', reageert Albers fel. 'Als je bij Ferrari binnenloopt, hoor je die verhalen dan ook? De ingenieur van Leclerc is ook vervangen, maar daar gaan ze dat toch ook niet roepen? Dat is het probleem', wijst de oud-coureur aan. 'Off en on the record wordt er te veel geouwehoerd. Je maakt met zijn allen die auto. Aan het begin van de reglementen maakte hij (Newey, red.) een kanon van een auto. Aan het einde van het reglement worden mensen uit het team gekocht. Dan is het niet correct en niet netjes om te zeggen om met dat soort uitspraken te komen.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

adrian newey red bull racing miami 2024 rb20
Neweys impact mag volgens Albers absoluut niet onderschat worden. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Albers wijst aan: 'Dit is wat Jos ook zei'

Van Haren probeert eraan toe te voegen dat het momenteel niet opeens minder gaat nu Newey is vertrokken, maar dat het meer om de details gaat nu de concurrentie inloopt. 'Dat klopt, die auto is zo neergezet. De timing van de updates gaat nu heel belangrijk zijn', zegt Albers. 'Wat ik zie, is dat er een nieuwe fase is aangebroken. Dat is waar Jos (Verstappen, red.) het ook over had, met de teamspirit en de sleutelfiguren. Het is wel een nieuwe organisatie die je krijgt, een nieuwe piramide. Dat pakket bestond in het begin uit Horner en Newey bij Red Bull, nu stapt er één persoon op.'

Albers vindt de situatie bij Red Bull op dit moment zo'n beetje te vergelijken met die bij Alpine. Onlangs heeft het Franse team Flavio Briatore aangetrokken als adviseur. 'Dan moet je alle zeilen bijzetten om die man te houden. Dan is het achter makkelijk praten dat hij niets heeft gedaan. Bij Alpine gaat het er net zo aantoe, daar schieten ze elkaar allemaal af, en je ziet dat het niet goed gaat. Daarom nemen ze ook iemand als Flavio aan', sluit Albers af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws