Sauber-ingenieur onder de indruk van Verstappen: 'Hij had niemand om mee te vechten' Opinie
Opinie

Sauber-ingenieur onder de indruk van Verstappen: 'Hij had niemand om mee te vechten'

Sauber-ingenieur onder de indruk van Verstappen: 'Hij had niemand om mee te vechten'

In de Weekend Warm-Up van F1TV voorafgaand aan de Grand Prix van Saoedi-Arabië komt de dominantie van Red Bull Racing, en met name Max Verstappen, tijdens de eerste race van het jaar nog even aan bod. Ook bespreken F1-presentatrice Laura Winter en Sauber-ingenieur Julien Simon-Chautemps de kansen van Sergio Pérez op Jeddah, en hoe zenuwslopend het gevecht tussen Carlos Sainz en Charles Leclerc in Bahrein was voor de Ferrari-ingenieurs.

Simon-Chautemps, ingenieur voor het team dat momenteel onder de naam Stake F1 op de grid staat, blikt terug op het eerste raceweekend van het jaar, en prijst de overmacht die Verstappen wederom liet zien. 'Als je alleen naar de cijfers kijkt, al in de eerste stint was hij (Verstappen, red.) zoveel sneller dan tijdens de tweede (stint, red.), dat hij tijdens zijn eerste pitstop niemand achter zich had om mee te vechten', analyseert de Franse ingenieur de race van de drievoudig wereldkampioen.

Volgens Simon-Chautemps komt het wel degelijk door Verstappens rijkunsten zelf dat de Nederlander met zoveel dominantie de race in Bahrein wist te winnen. 'Als je naar alle andere achterblijvers kijkt, die zaten allemaal dicht op elkaar, dus er zitten geen grote gaten tussen alle andere coureurs', aldus de Fransman. 'Het is echt Max die een stap vooruit heeft gezet, hij heeft veel vertrouwen in zijn auto.' Winter is het met de ingenieur eens. 'Hij moet een hele blije man zijn met hoe hij presteert op het circuit.'

Ook de geruchten dat Verstappen misschien een overstap naar Mercedes overweegt, komen nog even aan bod, maar Simon-Chautemps gelooft er niks van dat de Nederlander naar Brackley vertrekt. 'Kom op, geloof je dat nu echt?' vraagt Simon-Chautemps aan Winter. 'Alles is mogelijk in Formule 1', maar de Fransman denkt niet dat Verstappen 'een grote gok neemt door naar Mercedes gaan'.

'Pérez kan met Max vechten voor de overwinning'

Verstappen is niet de enige Red Bull-coureur die uitgebreid aan bod komt tijdens de voorbeschouwing, en ook de kansen van teamgenoot Pérez om voor het tweede jaar op rij de Grand Prix van Saoedi-Arabië te winnen, worden besproken. 'Ik denk dat hij het wel goed kan doen (op Jeddah, red.)', zegt Simon-Chautemps over de Mexicaan. 'De auto is zelfs beter nu dan vorig jaar, we weten dat hij van dit soort circuits houdt, hij is de koning van de stratencircuits. Het zou me niet verbazen als hij met Max kan vechten voor de overwinning.'

'Bij Ferrari mogen ze echt racen'

Een ander gevecht dat wordt besproken is het gevecht tussen Sainz en Leclerc vorig weekend tijdens de race in Bahrein. De Spanjaard probeerde toen een inhaalactie te plaatsen op zijn teamgenoot, maar Leclerc leek de deur keihard dicht te gooien. De twee Ferrari-coureurs leken daardoor elkaar bijna te raken, wat voor een spannend moment zorgde tijdens de race. Het viel Simon-Chautemps op dat de twee Ferrari-coureurs zo mogen racen van het team.

'Het is heel interessant bij Ferrari, want daar mogen ze echt racen.' aldus Simon-Chautemps. Volgens de ingenieur is er daardoor zeker nog geen sprake van team orders bij de Scuderia. 'Het is het begin van het seizoen, hij (Sainz, red.) mag nog steeds vechten met Charles. Met alles wat er tijdens de winter gebeurde, zou je verwachten dat hij een stapje terug zou doen, maar nee, hij (Sainz, red.) wil Ferrari helpen om het constructeurskampioenschap te winnen. Hij is er nog (in Formule 1, red.) en hij wil laten zien voor volgend jaar: kijk eens, wat ik kan doen.'

Winter vraagt aan Simon-Chautemps hoe een ingenieur aan de pitmuur zo'n moment, zoals de bijna-botsing tussen de Ferrari-rijders, zou beleven. 'Dat is echt zenuwslopend', zegt de Fransman, die ook deelt hoe teambaas Frédéric Vasseur waarschijnlijk naar het gevecht tussen zijn twee coureurs heeft gekeken. 'Want je wilt dat jouw coureur wint (als ingenieur, red.), maar de teambaas maakt het niet uit wie er wint, dus hij wil wel dat ze vechten. Maar het is alsnog heel moeilijk te managen, je moet ervan uit kunnen gaan dat je coureurs weten wat ze doen. Ze kunnen zomaar van hero to zero gaan tijdens dit soort momenten.' Toch zijn dat soort momenten voor de ingenieurs in de garage 'een absolute nachtmerrie', vindt Simon-Chautemps.

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay, of bekijk hier alle opties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws