Talent Verstappen ongeëvenaard: 'Daar hadden Prost en Senna meer moeite mee' Opinie
Opinie

Talent Verstappen ongeëvenaard: 'Daar hadden Prost en Senna meer moeite mee'

Talent Verstappen ongeëvenaard: 'Daar hadden Prost en Senna meer moeite mee'

Max Verstappen stond afgelopen weekend voor de 51ste keer in zijn carrière op de hoogste trede van het podium en daarmee kwam de coureur van Red Bull Racing gelijk met een andere F1-grootheid, Alain Prost. Jan Lammers denkt desgevraagd dat Verstappen meer talent had dan de Fransman, maar hij stelt wel dat het lastig is om coureurs uit verschillende tijdperken met elkaar te vergelijken.

Met zijn zestiende overwinning van het seizoen scherpte Verstappen op het Autódromo Hermanos Rodríguez zijn eigen record van meeste zeges in één seizoen aan. Het was tevens zijn 51ste overwinning in de koningsklasse van de autosport en daarmee evenaarde de Limburger het aantal van viervoudig wereldkampioen Prost. De Red Bull-coureur hoeft nu enkel Lewis Hamilton (103), Michael Schumacher (91) en Sebastian Vettel (53) nog voor zich te dulden.

Verstappen deelde de vierde plaats in de ranglijst nu dus met Prost. Maar zijn er naast het aantal zeges nog meer overeenkomsten tussen de twee? Lammers vindt dat een lastige vraag. 'Ik denk dat je de tijdperken niet met elkaar kunt vergelijken', zegt hij in de Formule 1-podcast van de NOS. 'Ik wil niet zeggen dat het nu een denksport geworden is, maar we hebben nu zoveel te maken met strategieën en protocollen. Iedereen doet ook ongeveer hetzelfde, dus het is heel berekenend en is er heel veel elektronica. Het zijn hele andere tijdperken.'

Ook de bolides van beide coureurs zijn niet met elkaar te vergelijken. Lammers denkt zelfs dat Verstappen in de tijd van Prost, een veertigtal jaar geleden, niet op jonge leeftijd in een F1-auto had kunnen stappen. 'Ik denk niet dat Max (Verstappen, red.) toen op zijn zestiende achter het stuur van een bolide had kunnen zitten. Ik denk dat die auto's operationeel veel te zwaar waren', aldus Lammers.

Talent Verstappen ongeëvenaard

Van Verstappen wordt vaak gezegd dat hij zijn auto ontzettend goed aanvoelt, maar had Prost die kwaliteit ook? Lammers gelooft van niet. 'Ik heb in de Formule 3 tegen hem gereden, in het Europese kampioenschap, dus hij is van mijn tijdperk. Hij was heel goed, hij was heel serieus', begint Lammers. 'Maar ik denk niet dat hij iemand was die het spontane talent had van Max. Max was eigenlijk, ver voordat hij erin stapte, al helemaal klaar voor de Formule 1. Hij stapte in en moest alleen even de vertaalslag maken van de karts naar de auto's, dat heeft hij in de Formule 3 gedaan. Ik zie Prost toch als iemand die daar harder voor moest werken.'

Lammers denkt dat zelfs Ayrton Senna niet hetzelfde talent had als Verstappen. 'Met alles wat ik over hem zeg, zou ik hem te kort doen. Senna is een icoon, maar ik denk dat het Senna toch wat meer moeite kostte om heel diep te gaan en het uiterste uit zichzelf te halen dan bijvoorbeeld Max', zegt Lammers, die vervolgens uitlegt waarom hij dat vindt. 'Hij heeft het mentaal zo goed op orde en hij heeft een enorm spontaan talent. Je ziet dat het hem bijna geen moeite kost. Op dat gebied schat ik hem iets hoger in, zonder Prost tekort te doen, want ik vind niet dat je het echt met elkaar kunt vergelijken', zegt Lammers.

Geen zwakke plekken

Ook Prost zelf stelde dat Verstappen geen zwakke plekken meer heeft. Jeroen Bleekemolen kan zich daar wel in vinden. 'Ik zou er ook geen één op kunnen noemen. Het is mooi dat hij (Prost, red.) dat zelf ook zegt. Ik denk dat de snelheid en het pure talent van Verstappen van een ander niveau is. Dat Prost dit dan ook erkent, is wel heel bijzonder', aldus de 42-jarige coureur uit Heemstede.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws