Van der Zande ziet Verstappen marge houden: 'Daardoor kon hij de snelste ronde niet pakken' Opinie
Opinie

Van der Zande ziet Verstappen marge houden: 'Daardoor kon hij de snelste ronde niet pakken'

Van der Zande ziet Verstappen marge houden: 'Daardoor kon hij de snelste ronde niet pakken'

Renger van der Zande heeft bij de Grand Prix van Saoedi-Arabië genoten van de verrichtingen van nieuweling Oliver Bearman. Het 18-jarige talent eindigde knap als zevende, nog voor landgenoten Lando Norris en Lewis Hamilton. Daarnaast analyseerde Van der Zande de start uitgebreid, en had hij aandacht voor racewinnaar Max Verstappen.

Bij de start sloeg Verstappen meteen de aanval van Charles Leclerc af, ziet Van der Zande. 'Hij was heel goed weg, daar was niks op aan te merken. Het was Max op zijn Max, gewoon maximaliseren. Hij blokkeert ook meteen Leclerc, zodat Pérez meteen meekan.' Uiteindelijk behield Leclerc de tweede plek bij de start dankzij sterk verdedigend werk, maar enkele ronden later moest hij alsnog zijn meerdere erkennen in Pérez.

Waar de start van Verstappen perfect verliep, ging het bij Norris niet van een leien dakje. De Brit was te vroeg weg, stopte toen weer, en ging daarna pas na het doven van de startlichten weer op pad. 'Hij ging, stond toen weer stil, en ging weer opnieuw. Ik stond ervan te kijken dat hij geen straf kreeg', aldus Van der Zande.

Verstappen houdt marge

De rest van de race kwam de zege van Verstappen niet meer in het geding. 'Ik heb Max niet gezien, jij wel?' vraagt Van der Zande af na opnieuw een dominante vertoning van de Nederlander. De 56-voudig Grand Prix-winnaar moest, ondanks de wat saaie race toch hard moest werken. 'Die baan is heftig. Je hebt veel G-krachten, dus ook Max kwam bezweet over de finish. Dit is een serieus circuit', weet de coureur.

Van der Zande vermoedt wel dat Verstappen zo nodig nog sneller had kunnen rijden. 'Ik denk dat Max niet hard aan het pushen was, en met een paar ronden te gaan moest hij een aantal coureurs inhalen. Dat kostte hem temperatuur in de banden, waardoor hij die snelste rondetijd niet kon pakken. Hij is zó dominant, dat is duidelijk.' Verstappen kwam uiteindelijk een tiende tekort op de tijd van Leclerc.

Bearman top, Stroll flop

Al vroeg in de race volgde een Safety Car-periode, omdat Lance Stroll een inschattingsfout maakte. 'Hij dacht: ik stuur net nog even wat scherper in. Hij raakte de muur, en vervolgens eindigt hij in de andere muur, omdat de stuurstang gebroken was. Dus daarna was linksvoor én rechtsvoor kapot', zo wordt de fout van de Canadees geanalyseerd. Een gemiste kans voor Aston Martin, want Fernando Alonso toonde met P5 aan dat de snelheid behoorlijk goed was.

Ook de prestaties van Bearman werden meegenomen door de analist van Ziggo Sport. Van der Zande zag hoe de 18-jarige debutant het aan het einde van de race zwaar had. 'Dat helmpje zag je zo op en neer tingelen, heel mooi', lacht Van der Zande bij de beelden van invaller Bearman, die knap als zevende eindigde.

Vooral de instelling van de Brit viel daarbij op. 'Hij moest door het verkeer heen, terwijl Leclerc een hele saaie race kon rijden vooraan. Je zag hem ook vechten in het begin. Hij was super-agressief, en dat vond ik juist mooi. Hij is zó jong. Dat je dan al in die Ferrari mag zitten, dat is zo mooi. Het is een geweldig weekend voor die jongen, hij is pas achttien jaar oud', zegt Van der Zande.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws