Windsor over Verstappen: 'Vrij grote kans dat hij dan voor Mercedes rijdt' Opinie
Opinie

Windsor over Verstappen: 'Vrij grote kans dat hij dan voor Mercedes rijdt'

Windsor over Verstappen: 'Vrij grote kans dat hij dan voor Mercedes rijdt'

Peter Windsor acht de kans reëel dat Max Verstappen zijn contract, dat tot en met 2028 doorloopt bij Red Bull Racing, niet uit zal zitten. De 72-jarige analist denkt dat Verstappen dusdanig sterk is dat hij op de rijdersmarkt in een luxepositie zit, en de teams voor het uitkiezen heeft, al adviseert hij de Nederlander om geen overhaaste beslissing te nemen.

Windsor geeft op YouTube, in gesprek met Cameron F1, aan dat het een kwestie van tijd was voordat Red Bulls dominantie ten einde zou komen. Hij legt niet direct de link met de onrust binnen het team. 'Geen enkel team kan eeuwig blijven domineren. Fouten kruipen er altijd in. Als de naaste concurrenten van Red Bull dichterbij komen - of dat nou Ferrari, McLaren, of Mercedes is - dat zorgt dat voor hogere druk. Druk bij pitstops, druk bij afstellingen, en druk bij het bandenmanagement', somt Windsor op.

Red Bull wordt al wekenlang onder druk gezet, en dat zorgde ook voor zeldzame fouten, van zowel de pit crew als bij Verstappen zelf. 'Had Red Bull ook zo'n slechte pitstop gehad als Max 25 seconden voorsprong had gehad en de zege al binnen was? Dat weet ik eerlijk gezegd niet, want ik weet niet precies wat het probleem linksachter was. Dat zullen ze ons nooit vertellen', lacht Windsor.

Gevolgen van vertrek Newey

Windsor denkt dat Red Bull zich het komende anderhalf jaar nog wel in de strijd vooraan kan mengen. 'Als Adrian (Newey, red.) in het midden van volgend jaar zou vertrekken, of zijn vertrek dan aan zou kondigen, dat zou het meer impact hebben, omdat het dan van grote invloed zou zijn op de auto van 2026. Red Bull heeft nu genoeg marge om het einde van 2025 te kunnen halen met het momentum dat ze hebben, met de mensen die daar werken. Met deze auto gebeurt niet meer zoveel, want in 2025 zullen ze gewoon een doorontwikkeling van deze auto hebben, vanwege de reglementen. Tot het einde van 2025 zullen ze dus wel oké zitten', voorspelt de 72-jarige.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

adrian newey red bull racing miami 2024 4
Wat doet Newey volgend jaar?

In de wandelgangen wordt er veel gefluisterd over welke motorleverancier de beste kaarten in handen heeft voor 2026. Zo wordt Mercedes goede kansen toegedicht, terwijl er enige zorgen over Red Bull Powertrains zijn. Windsor gaat daar niet in mee. 'Ik heb er vertrouwen in dat ze een geweldige power unit zullen hebben. Het wordt interessant om te zien hoe ze het met het chassis zullen doen, vergeleken met de rest. Het kan zo zijn dat de vereisten, waarbij de helft van het vermogen op elektrische wijze gegenereerd moet worden, ook van invloed zijn op wat voor auto gebouwd moet worden, en dat er niet al te veel verschillen tussen de teams zullen zitten. Misschien ook wel, dat is afwachten.'

Wat doet Verstappen?

Gezien de onzekere toekomst van Red Bull wordt er in de Formule 1 ook volop gespeculeerd over de toekomst van Verstappen, die in 2021 nog een contract tot en met 2028 tekende bij Red Bull. In dat contract staan echter ontsnappingsclausules, en Windsor verwacht dan ook dat de Nederlander voor 2028 al kan vertrekken. 'Ik denk dat er een vrij grote kans is dat hij voor Mercedes rijdt in 2026. Het ligt allemaal aan de power units en hoe ze ervoor staan. Ik denk dat 2027 nog waarschijnlijker is, want dan kan hij eerst goed kijken hoe iedereen ervoor staat.'

'Laten we eerlijk zijn: als hij zijn opties voor 2027 wil openhouden, weet ik zeker dat hij dat bij Red Bull kan afdingen', glimlacht Windsor. 'Het zou logisch zijn om in 2025 en 2026 bij Red Bull te blijven, en jezelf een optie te geven om rond juli 2026 een keuze te kunnen maken voor 2027, afhankelijk van welk team dan het beste presteert. Hij zit in die luxe-positie. Hij heeft die luxe-positie ook verdiend.'

Windsor denkt dat Verstappen vooral geduldig moet zijn. 'Waarom zou hij al voor het 2026-seizoen een keuze maken? Hij weet niet beter dan jij of ik of de Red Bulls sterker of zwakker zullen presteren dan de Mercedessen. Hoe zou hij dat weten in oktober 2025? Dat zouden pure geruchten zijn over de power units. Je kan er vrij zeker van zijn dat Red Bull een hele goede auto heeft in 2026, dus Max kan pas een echt oordeel vellen in het midden van 2026, en daarna mogelijk van plek verwisselen. Dat is wat ik zou doen als ik hem was', sluit Windsor af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws