'Zou het beste zijn voor Mercedes en Hamilton als ze in 2021 geen kampioen worden' Opinie
Opinie

'Zou het beste zijn voor Mercedes en Hamilton als ze in 2021 geen kampioen worden'

'Zou het beste zijn voor Mercedes en Hamilton als ze in 2021 geen kampioen worden'

Er móét wat gebeuren in het 2021-seizoen, wil Lewis Hamilton volgend jaar nog uitkomen voor Mercedes. Althans, dat is Auto, Motor und Sport-redacteur Michael Schmidt van mening. Hoe heeft Mercedes haar zevenvoudig wereldkampioen weten te overtuigen om nog te blijven? En waarom zou het uitblijven van de titel voor Mercedes in 2021 de beste hoop zijn om Hamilton te behouden? De Duitser licht het in zijn opiniestuk toe.

'Hamilton en Mercedes vormen niet zo'n gelukkig huwelijk meer als vroeger. Wil Hamilton zijn termijn bij Mercedes verlengen, dan moet hij zijn eer opzij zetten. Anders gaat Max Verstappen er in 2022 met zijn stoeltje vandoor', aldus Schmidt, die van mening is dat Mercedes haar pijlen al op de Nederlander heeft gericht wanneer Hamilton besluit een einde te maken aan zijn Formule 1-carrière.

De contractbesprekingen tussen Hamilton en Mercedes duurden ongebruikelijk lang afgelopen winterstop. 'Het ging natuurlijk over geld en de wens van Hamilton om Mercedes te betrekken bij zijn campagne voor meer diversiteit in de sport', denkt Schmidt. Over wie er naast hem zou komen te zitten bij het team ging het zeker niet, zijn teamgenoot lag immers al vast. En om een PR-dag meer of minder doen ze het ook niet.

Hamilton wil actie van Mercedes op diversiteitsgebied

De wens van Hamilton om sociaal-maatschappelijke problemen aan te pakken zou volgens Schmidt centraal gestaan hebben in de vertraging. Geld speelt altijd een rol, maar voor de Formule 1-analist kan dat nooit de primaire factor geweest zijn: 'Ik denk dat het met name gaat om Hamiltons gelijkheid-campagne. In hoeverre kan een werknemer op zo'n manier een bedrijf aan zich binden?'

'Vrijwillig kan het, maar Hamilton kan ze niet dwingen', stelt hij. Mocht Mercedes niet meegegeven hebben in zijn eisen om als ambassadeur voor gelijkheid op te treden wereldwijd, had dat een bron van onvrede kunnen vormen bij de Brit. Mercedes kwam met een oplossing: 'Daarom werd er een stichting opgericht. Het team en de coureur doen allebei een investering in deze stichting. Allebei de partijen leveren vijftig procent van het kapitaal.'

Hamilton kon zo dus nog steeds tegenover zichzelf rechtvaardigen dat hij het geld gekregen heeft waar hij om vroeg, terwijl Mercedes Hamilton zoveel kan betalen als in deze tijd politiek verantwoord is. De rest van zijn salaris werd aangevuld met een donatie aan de stichting. Een goede middenweg dus die bejubeld wordt door de redacteur. Maar het plan kent een valkuil: 'Deze coup werkt maar één keer.'

'In de herfst zal de pandemie niet voorbij zijn en duizelingwekkend hoge salarissen zullen ook in de nabije toekomst niet geaccepteerd worden. Die achtste titel zou Hamilton dus goedkoper maken, niet duurder.' De stichting is nu al opgericht, dus met welke truc de Duitse renstal aan zal komen om de coureur nog langer aan zich te binden, blijft een groot vraagteken.

De alternatieven van Mercedes

Ook moet Hamilton met zijn vernieuwde contract vermoedelijk genoegen nemen met het feit dat George Russell binnenkort toch zijn interne tegenstander gaat worden. Voor hemzelf geen prettige gedachte: 'Van Russell heeft hij niets te winnen. Verslaat hij hem, dan wordt het afgeschoven op de onervarenheid van zijn jonge collega. Wordt hij verslagen, dan is dat een smet op zijn carrière.'

'Het zou het beste voor de samenwerking tussen Hamilton en Mercedes zijn wanneer ze volgend jaar geen wereldkampioen worden. Dan hebben de twee partijen elkaar misschien weer nodig. Hamilton omdat hij de achtste titel wil, Mercedes omdat Hamilton, in combinatie met Russell, misschien wel het sterkste rijdersduo van de grid kan vormen', concludeert Schmidt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws