F2 en F3 in Bahrein | Maloney als eerste over de streep na chaotische hoofdrace, Antonelli pakt een punt F2 & F3
F2 & F3

F2 en F3 in Bahrein | Maloney als eerste over de streep na chaotische hoofdrace, Antonelli pakt een punt

F2 en F3 in Bahrein | Maloney als eerste over de streep na chaotische hoofdrace, Antonelli pakt een punt

Naast de Formule 1 komen tijdens het Grand Prix-weekend in Bahrein ook de Formule 2- en Formule 3-coureurs voor het eerst dit jaar in actie. F1Maximaal.nl houdt je in dit topic op de hoogte van alle updates en uitslagen van de opstapklassen op het Bahrain International Circuit.

F2: Maloney als eerste over de streep na chaotische hoofdrace, Antonelli pakt een punt

Zane Maloney wint zijn tweede race van het weekend nadat hij als eerste over de streep kwam in de chaotische hoofdrace van de Formule 2. Kort na de openingsfase kwam de eerste safetycar al op de baan en kon Van Amersfoort Racing-coureur Enzo Fittipaldi uit de auto stappen om een DNF achter zijn naam te laten schrijven. Ook de race van Red Bull-junior Isack Hadjar eindigde vroegtijdig, die door Gabriel Bortoleto in de rondte werd getikt. Bortoleto kreeg daar een tijdstraf van tien seconden voor.

Halverwege de race kwamen Oliver Bearman en Amaury Cordeel samen, terwijl Richard Verschoor zich in de top tien had gewerkt. Met nog tien ronden te gaan lag de Nederlander zelfs vijfde, maar hij zakte door zijn banden. Verschoor werd uiteindelijk veertiende. Kimi Antonelli heeft zijn eerste punt gescoord, hij finishte namelijk als tiende. Uiteindelijk kende de chaotische race maar liefst zes uitvallers. Maloney won, en Josep María Martí en Paul Aron sloten aan op het podium.

F3: Williams-junior wint eerste hoofdrace van het seizoen, Van Hoepen vijftiende

De hoofdrace van de Formule 3 begon wat chaotisch nadat polesitter Dino Beganovic niet goed weg kwam en achteraan lag bij het ingaan van de eerste bocht. Williams-junior Luke Browning nam de leiding over. Browning wist de leiding dan ook te behouden, al dacht zijn achterligger Christian Mansell te zien dat er rook uit de motor kwam. Uiteindelijk bleek er iets vast te zitten aan de achterkant van de auto. Ondertussen kreeg Mansell het lastig in sector twee, wat Browning een extra boost gaf om het gaspedaal flink ingedrukt te houden. De jonge Brit kwam dan ook als eerste over de streep. Mansell sloot aan op P2 en Tim Tramnitz, die op was geklommen vanaf P4, maakte het podium compleet. Laurens van Hoepen kwam als vijftiende over de streep.

F2: Voormalig Red Bull-talent pakt eerste zege, deceptie voor Antonelli

Voormalig Red Bull-talent Jak Crawford mocht dankzij het omdraaien van de top tien uit de kwalificatie voor de sprintrace als eerste aan de race beginnen. De Amerikaan kwam goed weg, en behield de leiding, terwijl ART-coureurs Victor Martins en Zak O'Sullivan goed startten vanaf plekken drie en vijf en zo opschoven naar P2 en P3.

Zane Maloney, eveneens een voormalig Red Bull-talent, begon al snel aan een opmars, en veroverde al vroeg in de race de koppositie. Crawford verdedigde lang zijn tweede plek ten opzichte van Martins, een van de favorieten voor de titel, en uiteindelijk begon Crawford zelfs uit te lopen en kwam Martins onder druk te staan van Red Bull-junior Isack Hadjar. De Frans-Algerijnse coureur had goed op zijn banden gelet, en haalde Martins na vijftien ronden in voor P3.

Collega-Red Bull-junior Pepe Martí deed het ook goed, en werkte zich knap naar voren vanaf een elfde startplek. In de slotfase bleek de 18-jarige Spanjaard hard in te lopen op de rest. Zo hengelde hij eerst Martins binnen, en niet veel later zag ook Hadjar zijn podiumplek in rook opgaan toen teamgenoot Martí langszij kwam. Maloney, afkomstig uit Barbados, ging dominant op weg naar de overwinning, voor Crawford en Martí. Hadjar behield de vierde plek, terwijl Martins nog ver terugviel en geen punten pakte. Paul Aron, Gabriel Bortoleto, Zak O'Sullivan, en Dennis Hauger grepen de laatste punten.

Voor het Prema-duo liep de race op een teleurstelling uit. Mercedes-talent Andrea Kimi Antonelli en Ferrari-talent Oliver Bearman moesten in de achterhoede beginnen voor het topteam, en kozen er halverwege de race voor om nieuwe banden te laten monteren. De slijtage bij de andere coureurs viel echter mee, en dus eindigden beide Prema-coureurs niet in de punten. Antonelli versloeg daarbij wel zijn teamgenoot. Richard Verschoor moest ook in de achterhoede beginnen, en kwam uiteindelijk tot de tiende positie.

F3: Red Bull-talent grijpt winst in race vol gevechten, podiumplaats Van Hoepen

Jonge talenten uit de Formule 3 hebben de fans een waar spektakelstuk voorgeschoteld. Op vrijdagochtend wist Red Bull-junior Arvid Lindblad uiteindelijk aan het langste einde te trekken, nadat ART Grand Prix-teamgenoten Nikola Tsolov en de van poleposition gestarte Laurens van Hoepen de race kleur hadden gegeven. De teamgenoten vochten een mooi duel uit om de leiding uit op het Bahrain International Circuit. Het duo wisselde meermaals van positie, maar geen van beide coureurs slaagde erin om de DRS te breken.

Na een foutje van Van Hoepen in de slotfase, wist Lindblad P2 over te nemen en het Red Bull-talent zag vervolgens zijn kans schoon om ook Tsolov te passeren. Lindblad wist wel afstand te nemen en reed uiteindelijk ruim vijf seconden weg van een groepje coureurs dat nu nog streed om de tweede plaats. Van Hoepen wist dit gevecht in zijn voordeel te beslechten en mocht zo in zijn allereerste F3-race meteen het podium bestijgen. De Nederlander reed daarnaast ook nog eens de snelste raceronde.

F2: Maini verliest poleposition, F3-kampioen neemt eerste plek over

Polesitter Kush Maini is gediskwalificeerd na de Formule 2-kwalificatie in Bahrein. De coureur uit India kreeg na afloop te horen dat zijn rijhoogte te laag was. Teamgenoot Gabriel Bortoleto profiteert daarvan en erft de poleposition. De Braziliaan debuteert dit jaar in de Formule 2, nadat hij in 2023 kampioen werd in de Formule 3.

F2: Maini verrassende polesitter, Antonelli valt vies tegen

Kush Maini en Gabriel Bortoleto hebben in de Formule 2-kwalificatie de eerste rij veiliggesteld voor de hoofdrace. Het duo van Invicta Racing was Red Bull-talent Isack Hadjar te snel af. Victor Martins en Oliver Bearman, twee titelkandidaten, kwamen niet verder dan respectievelijk de negende en de negentiende plek. Andrea Kimi Antonelli, het veelbesproken Mercedes-talent, bleef op P18 steken, maar was daarmee wel Prema-teamgenoot Bearman te snel af.

F3: Beganovic pakte eerste poleposition van het seizoen

Prema-coureur Dino Beganovic was de snelste man in Bahrein tijdens de Formule 3-kwalificatie. Het Zweeds-Bosnische Ferrari-talent was Luke Browning, die deel uitmaakt van de Williams Acadamy, en Gabriele Minì, een talent van Alpine, te snel af. Deze drie snelste mannen waren allemaal ook al in 2023 actief in de Formule 3, en gelden daardoor ook als kanshebbers voor de titel. Minì is daarbij de teamgenoot van polesitter Beganovic. Sami Meguetounif en Mexicaan Santiago Ramos waren namens Trident op plekken vier en vijf de beste nieuwkomers, terwijl Nederlander Laurens ten Hoepen op P12 kwalificeerde bij zijn debuut voor ART Grand Prix.

F2: Hadjar begint nieuw seizoen met snelste tijd

Isack Hadjar had het nieuwe Formule 2-seizoen niet beter kunnen beginnen. De Red Bull-junior, in de F2 uitkomend voor Campos Racing, sloot de vrije training met een tijd van 1:45,099 als snelste af en daarmee hield hij MP Motorsport-coureur Franco Colapinto en Rodin Carlin-man Zane Maloney nipt achter zich. Mercedes-talent Andrea Kimi Antonelli en Richard Verschoor gaven beiden ruim anderhalve seconde toe op Hadjar. Het duo eindigde respectievelijk op de vijftiende en de zestiende plaats.

F3: Browning trekt lijn van wintertest door in vrije training

Hitech-coureur Luke Browning is tijdens de vrije training verdergegaan met waar hij tijdens de wintertest was gebleven. De Brit kwam op het Bahrain International Circuit tot een tijd van 1:47,828 en daarmee bleef hij Leonardo Fornaroli 55 duizendsten voor. Laurens van Hoepen, die dit seizoen zijn debuut maakt in de F3, kwam met P6 prima uit de startblokken. Gabriele Mini zorgde met zijn spin in bocht vier nog even voor een rode vlag, maar met nog zes minuten op de klok kon de sessie worden hervat.

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay, of bekijk hier alle opties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws