2020 in foto's | Knielende geluksvogels met diversiteit op het podium Formule 1
Formule 1

2020 in foto's | Knielende geluksvogels met diversiteit op het podium

2020 in foto's | Knielende geluksvogels met diversiteit op het podium

Hoewel we 2020 inmiddels achter ons gelaten hebben, zullen de herinneringen aan het bijzondere Formule 1-seizoen nog lang in onze gedachten blijven. Vorig jaar was voor de koningsklasse van de autosport een bewogen seizoen, met bijzondere winnaars, verraderlijke omstandigheden op het circuit en een verschrikkelijke crash. F1Maximaal toont aan de hand van tien afbeeldingen enkele van de hoogtepunten van het afgelopen racejaar.

Seizoenstart met politieke initiatieven

Het afgelopen jaar zijn er enkele gebruiken binnen de Formule 1 dusdanig veranderd dat deze bijna niet meer weg te denken zijn. Zo zijn wedstrijden zonder toeschouwers inmiddels eerder regel dan uitzondering, is het Formule 1-circus gewend aan een leven van isolement rondom de Grand Prix-weekenden en wordt er steevast geknield tegen racisme voorafgaand aan elke race. Dit initiatief is door Lewis Hamilton opgezet voor de eerste Grand Prix van het jaar, als reactie op de dood van George Floyd en ter ondersteuning van de Black Lives Matter-beweging.

2020 in foto's | Knielende geluksvogels met diversiteit op het podium

Coureurs knielen voorafgaand aan de Grand Prix van Oostenrijk om steun te betuigen voor de Black Lives Matter-beweging. (Foto: Mercedes AMG F1)

COVID-19 biedt kansen voor een oude bekende

Toen Nico Hülkenberg in 2019 zijn Formule 1-stoeltje kwijtraakte, had hij nooit durven dromen dat hij het jaar daarop actie zou zien. De Duitser kreeg voorafgaand aan de dubbele race in Groot-Brittannië een telefoontje dat Sergio Perez het coronavirus opgelopen had. De voormalig Force India-rijder werd gezien als de perfecte vervanger. De eerste race startte hij uiteindelijk niet, voor race twee kwalificeerde hij zich op een knappe derde plek in de RP20. Hij werd uiteindelijk zevende.

2020 in foto's | Knielende geluksvogels met diversiteit op het podium

Nico Hülkenberg neemt deel aan de mediaverplichtingen als invaller voor Sergio Perez op Silverstone. (Foto: Racing Point F1)

De dubbele klapband van Mercedes

De Grand Prix van Groot-Brittannië 2020 kan gezien worden als een saaie Formule 1-race. De gehele race reden Valtteri Bottas en Hamilton eigenlijk zonder moeite aan kop, met alleen Max Verstappen die het Mercedes-duo enigszins bij kon houden. Zoals Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen in 2017 ook overkwam bij Ferrari, kende Mercedes in de laatste ronden van de race echter een bijzondere dubbele klapband. Bottas moest een pitstop maken en viel buiten de punten. Hamilton, die in zijn laatste ronde zat, zag zijn Nederlandse rivaal in de laatste kilometers rap naderen, maar wist op drie banden de race alsnog te winnen.

2020 in foto's | Knielende geluksvogels met diversiteit op het podium

Lewis Hamilton inspecteert de klapband waarmee hij de Grand Prix van Groot-Brittannië alsnog wist te winnen. (Foto: Mercedes AMG F1)

Een podium verbreekt talloze statistieken

De Grand Prix van Italië werd gewonnen door Pierre Gasly, met Carlos Sainz op P2 en Lance Stroll op P3. Dit unieke podium was het op twee na jongste podium ooit (met gemiddeld 24 jaar, 1 maand en 24 dagen), alleen tijdens de Braziliaanse race in 2019 en de Italiaanse race in 2008 lag de gemiddelde leeftijd lager. Daarnaast is AlphaTauri het eerste team buiten Mercedes, Red Bull en Ferrari om dat een overwinning wist te boeken sinds de Australische Grand Prix van 2013. Het laatste podium zonder coureurs van één van die drie topteams dateert uit 2012 (de Grand Prix van Hongarije, red.).

2020 in foto's | Knielende geluksvogels met diversiteit op het podium

Carlos Sainz (links), Pierre Gasly (midden) en Lance Stroll (rechts) vormen het op twee na jongste podium ooit. (Foto: McLaren F1 Media)

Een ode aan Ferrari

Ferrari verreed in 2020 haar duizendste Grand Prix in de Formule 1. Voor deze gelegenheid, en wegens de door coronavirus gehavende kalender, stond de organisatie van de sport toe dat het Italiaanse team deze mijlpaal op haar eigen testcircuit, Mugello, mocht racen. Ter ere van de rijke historie van de Italiaanse renstal kwamen Charles Leclerc en Vettel tijdens de Grand Prix van Toscane in actie in een bordeauxrode Ferrari. Het mocht niet baten: na een evenementvolle race werd Leclerc achtste, Vettel nam één punt mee naar huis en eindigde op P10.

2020 in foto's | Knielende geluksvogels met diversiteit op het podium

Charles Leclerc rijdt de Grand Prix van Toscane in een bordeauxrode SF1000. (Foto: Ferrari F1 Media)

Ricciardo rijdt Renault weer naar het podium

Daniel Ricciardo heeft in zijn periode bij Renault laten zien dat hij het in zich heeft om een groeiend team naar grote hoogten te brengen. De Australiër wist in twee jaar tijd de Franse renstal vooruit te helpen en pakte tijdens de Grand Prix van de Eifel, onder toeziend oog van kersverse Renault-CEO en Formule 1-fanaat Luca de Meo, het eerste podium voor Renault sinds 2011. Renault-teambaas Cyril Abiteboul was uiteraard zeer verheugd met de podiumplaats, maar moest door deze prestatie in 2020 een tatoeage laten zetten.

2020 in foto's | Knielende geluksvogels met diversiteit op het podium

De Renault-top ziet Daniel Ricciardo derde worden in Duitsland. Vlnr: Jean-Dominique Senard (bestuursvoorzitter), Ricciardo, Abiteboul, Jerome Stoll (uitvoerend directeur) en Luca de Meo (CEO Renault). (Foto: Renault Sport Media)

Bijzondere 2020-circuits

Door de gewijzigde, rondom Europa georiënteerde, Formule 1-kalender zagen we afgelopen seizoen circuits die we doorgaans niet terugvinden op de kalender. Mugello, de Nürburgring, Imola en Istanbul Park behoorden tot deze unieke evenementen, maar ook de Grand Prix van Portugal. In het heuvelachtige Portimão nam Carlos Sainz in de openingsfase verrassend de leiding, er lag aan het begin van de race bijzonder weinig grip op het Portugese asfalt. Spoedig passeerden de Mercedessen en Verstappen de McLaren-man, om het gebruikelijke podium van 2020 te vormen (Hamilton op P1, Bottas op P2 en Verstappen op P3, red.).

2020 in foto's | Knielende geluksvogels met diversiteit op het podium

Carlos Sainz gaat verrassend aan de leiding tijdens de Grand Prix van Portugal op Circuit Portimão. (Foto: McLaren F1 Media)

Hamiltons zevende titel met Roscoe

2020 was ook het jaar dat Hamilton zijn zevende wereldtitel wist te pakken. De Brit, die daarmee het record van Michael Schumacher evenaarde, haalde eveneens de zevende wereldtitel op rij binnen voor de Duitse renstal vorig jaar. Toen de Mercedes-man uit was gestapt en de buit binnen was, volgde daar een foto naast de W11. Zijn trouwe viervoeter, Roscoe, kon uiteraard niet ontbreken bij dit feestje.

2020 in foto's | Knielende geluksvogels met diversiteit op het podium

Lewis Hamilton en Roscoe zitten voor de Mercedes W11 in Turkije, waar Hamilton zijn zevende wereldtitel pakte. (Foto: Mercedes AMG F1)

Grosjean komt met de schrik vrij

Misschien wel het meest besproken evenement van vorig seizoen was de crash van Romain Grosjean in Bahrein. Op miraculeuze wijze wist de Haas-coureur het zware ongeluk te overleven, inmiddels is hij nog herstellende maar lijkt hij er enkel met wat littekens van brandwonden vanaf te komen. Voorafgaand aan de Grand Prix van Sakhir bevond hij zich alweer op de grid en omhelsde hij de heren van het medische team van de FIA, die zijn leven gered hebben.

2020 in foto's | Knielende geluksvogels met diversiteit op het podium

Romain Grosjean wordt met een stretcher afgevoerd naar het ziekenhuis na zijn horrorcrash in Bahrein. (Foto: Haas F1 Team)

Euforie bij opportunistisch Racing Point 

Voor Racing Point was 2020 een baanbrekend jaar. Het team, dat inmiddels als Aston Martin F1 Team door het leven gaat, wist haar eerste Grand Prix ooit te winnen, mede dankzij Sergio Perez. Lance Stroll werd tijdens de Grand Prix van Sakhir derde, waardoor er na de tweede race in Bahrein maar liefst twee Racing Point-heren op het podium stonden. Logischerwijs het mooiste moment in de carrières van veel van de Racing Point-werknemers, op het circuit en ernaast.

2020 in foto's | Knielende geluksvogels met diversiteit op het podium

Het hek van de pitstraat kleurt roze wanneer Sergio Perez zijn eerste Grand Prix ooit wint en de eerste overwinning ooit van Racing Point veiligstelt. (Foto: Racing Point F1)

Door: Christian Moerman

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws