Analyse racesimulaties | Wie kan Verstappen bijhouden op de zondag? Formule 1
Formule 1

Analyse racesimulaties | Wie kan Verstappen bijhouden op de zondag?

Analyse racesimulaties | Wie kan Verstappen bijhouden op de zondag?

Nu de Formule 1 in Miami weer is teruggekeerd naar de traditionele weekendindeling, hebben de teams opnieuw driemaal een uur aan trainingstijd tot hun beschikking voordat ze op zaterdag aan de slag moeten in de kwalificatie. De tweede vrije training is doorgaans de beste indicatie voor de rest van het weekend voor de teams, en dus wordt deze training vaak gebruikt voor eerst wat kwalificatiepogingen, om te eindigen met een racesimulatie. F1Maximaal onderzocht de data om te kijken wat de eerste indicaties zijn voor de race van zondag.

In de eerste vier races van het seizoen was Red Bull keer op keer het snelste team, en dat lijkt ook dit weekend het geval te zijn. Achter de constructeurskampioen speelt zich echter een spannend gevecht af voor de tweede plek. In Saoedi-Arabië ging die eer nog naar Fernando Alonso, met een derde plek. Een race later presteerde Mercedes goed en was het Lewis Hamilton die met een tweede positie in de race als beste presteerde achter Verstappen, en na de lentepauze was het Ferrari met Charles Leclerc op het laatste stapje van het podium

De racesimulaties werden in Miami behoorlijk ingekort en onderbroken doordat Ferrari-coureur Charles Leclerc zijn auto in de muur parkeerde aan het einde van de eerste sector. Het gevolg is dat de meeste coureurs slechts tot enkele ronden kwamen in hun racesimulaties, maar het geeft al een goede eerste indicatie van de verhoudingen in Miami dit weekend. In Tabel 1 staan de rondetijden weergegeven van drie van de vier beste teams. Elk van deze zes coureurs reed zijn racesimulatie op dezelfde medium-band. Aston Martin ontbreekt in dit overzicht, omdat de coureurs enkele ronden op de harde banden reden en na de rodevlagsituatie nog de zachte band uitprobeerden.

Tabel 1. De racesimulaties op medium-banden van de coureurs van Red Bull, Ferrari en Mercedes (Bron: F1Maximaal).
Tabel 1. De racesimulaties op medium-banden van de coureurs van Red Bull, Ferrari en Mercedes (Bron: F1Maximaal).

Verstappen alleenheerser

Wereldkampioen Verstappen gaf na de trainingen al aan dat de balans goed is en dat de auto ook met meer benzine goed aanvoelt, en dat is ook terug te zien in de tijden. De Nederlander reed als enige vijf ronden in zijn racesimulatie, en is daarbij ook de enige die zelfs de 31'ers wist aan te tikken. Teamgenoot Sergio Pérez lijkt zoals verwacht de grootste bedreiging, maar de Mexicaan voelt zich duidelijk minder comfortabel in de RB19 dan een week geleden in Bakoe het geval was.

Ferrari was over een enkele ronde het meest aan Red Bull gewaagd, maar zoals eerder dit seizoen lijkt het Italiaanse team het lastiger te hebben onder raceomstandigheden. Niet alleen verloor Leclerc de controle over zijn auto, ook voor zijn crash zette de Monegask de langzaamste tijden neer van dit zestal. Teamgenoot Carlos Sainz lijkt in tegenstelling tot Azerbeidzjan de strijd aan te kunnen gaan met zijn jongere teamgenoot, maar ook hij lijkt niet de voornaamste uitdager van Red Bull te zijn in de race.

Mercedes-coureur Lewis Hamilton reed slechts twee ronden in zijn simulatie, dus het zegt weinig over de bandendegradatie bij de Brit, maar zijn ronden geven wel het een en ander aan over het gevoel dat hij aan het begin had van een stint die langer had moeten zijn zonder rode vlag. Hamilton kan niet tippen aan de tijden van Red Bull, en dan met name Verstappen, maar is van de Mercedes- en Ferrari-coureurs wel duidelijk de snelste. Het verschil met teamgenoot George Russell is ook aanzienlijk te noemen.

Zoals gezegd deed Fernando Alonso geen racesimulatie op de medium-banden. Aston Martin hanteerde een andere strategie en zette al een set gele banden in tijdens de eerste vrije training, terwijl de andere topteams toen op hard rubber rondreden. In de tweede sessie maakte Aston Martin dus gebruik van de harde banden, die ook werden gemonteerd voor de long run-simulatie. Alonso reed slechts twee ronden op de harde banden voordat hij de pitstraat moest opzoeken vanwege de rode vlag: een 1:33,1, en een 1:33,4. Na de rode vlag reed Alonso nog een enkele ronde met zachte banden en wist toen een 1:31,9 neer te zetten. Het is dus lastig te vergelijken met de andere teams, maar het valt te verwachten dat Alonso zich weer gaat mengen in het gevecht voor best of the rest.

Verstappen uitgesproken favoriet om de GP van Miami te winnen! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws