Horner maakt een passende vergelijking: 'Dat is een beetje alsof de kalkoenen voor Kerstmis stemmen' Formule 1
Formule 1

Horner maakt een passende vergelijking: 'Dat is een beetje alsof de kalkoenen voor Kerstmis stemmen'

Horner maakt een passende vergelijking: 'Dat is een beetje alsof de kalkoenen voor Kerstmis stemmen'

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner was in de internationale persconferentie in Miami in topvorm. De Brit legde op duidelijke wijze uit waarom hij niet staat te trappelen om een elfde team te verwelkomen in de koningsklasse van de autosport. Daarnaast ging hij in op de geruchten die de afgelopen week de ronde deden over personeel dat van Red Bull naar Ferrari zou vertrekken als ruilmiddel voor Laurent Mekies, die de overstap van Ferrari naar AlphaTauri wil maken.

De afgelopen maanden zijn er de nodige berichten naar buiten gekomen over verschillende partijen met plannen om in 2026 de Formule 1 te betreden. Mario Andretti is koploper bij deze geruchten en zou eerder al, samen met Cadillac, een poging gedaan hebben om AlphaTauri over te nemen. De huidige tien teams hebben in het verleden zware financiële jaren meegemaakt, en willen hun positie beschermen nu de sport in financieel gezonder vaarwater verkeert. De kijkcijfers gaan de laatste jaren hard omhoog, de circuits staan in de rij om een Grand Prix te organiseren, en het budgetplafond en de bevriezing van de motoren hebben de torenhoge kosten van de teams gedrukt.

Horner werd bij de persconferentie gevraagd naar zijn mening over de intrede van één of mogelijk zelfs meerdere teams. 'Ik denk dat we nog steeds dezelfde problemen hebben als twaalf maanden geleden, vooral ook fiscaal gezien. Wat hebben de bestaande teams te winnen bij het accepteren van een elfde team? Het zorgt ervoor dat de inkomsten van de huidige teams lager worden (omdat de inkomsten door elf gedeeld moeten worden, red.). Dat is alsof de kalkoenen voor Kerstmis stemmen', legt de Brit zijn scepsis uit. 'Waarom zouden ze dat doen? Is Liberty (Media, red.) bereid om voor een elfde team te betalen? Is de FIA bereid om de kosten te verlagen? Er zitten veel financiële kanten aan het verhaal.'

Volgens de teambaas van Max Verstappen zijn er ook zorgpunten die niks met geld te maken hebben. Je moet het ook praktisch bekijken, aldus Horner: 'Als je naar de pitstraat kijkt hier, of in Monaco of Zandvoort, waar moeten we een elfde team kwijt? Puur operationeel bekeken: waar zetten we de motorhomes neer? Waar is ruimte voor de vrachtwagens? Ik denk dat het heel ingewikkeld is als je ziet hoe de sport zich ontwikkeld heeft.' Liberty Media heeft als eigenaar natuurlijk wel baat bij extra teams, omdat de inkomsten dan stijgen, maar de huidige tien teams willen daar iets tegenover zien staan.

Personeelscarrousel

Sinds de introductie van het budgetplafond en het verder gelijktrekken van de financiële mogelijkheden van de verschillende teams, zien we in de Formule 1 steeds vaker dat teams trekken aan personeelsleden van de rivalen. AlphaTauri maakte vorige week bekend dat Laurent Mekies volgend jaar de nieuwe teambaas wordt, maar Mekies moet zelf eerst nog het een en ander overeenkomen met Ferrari. Ferrari zou nu in ruil verschillende personeelsleden van Red Bull willen overnemen. 'Natuurlijk wordt er altijd veel gespeculeerd', zegt Horner. 'Gaan we gijzelaars inruilen voor Laurent Mekies? We hebben geen gijzelaars, dus als je het hebt over personeel dat naar Ferrari verhuist, is er zeker bij personeelsleden op een hoger niveau niks gepland. De individuen die genoemd werden in relatie tot Ferrari kwamen afgelopen week naar me toe en spraken hun ongeloof uit over een aantal van de geruchten. Maar het is uiteindelijk Formule 1, dus dat gebeurt, maar er zijn geen plannen voor bepalende teamleden om naar Maranello te verhuizen.'

Verstappen uitgesproken favoriet om de GP van Miami te winnen! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws