Boordradio's vrijdag Imola | Ontevreden Verstappen: 'Het gaat zo moeizaam allemaal' Formule 1
Formule 1

Boordradio's vrijdag Imola | Ontevreden Verstappen: 'Het gaat zo moeizaam allemaal'

Boordradio's vrijdag Imola | Ontevreden Verstappen: 'Het gaat zo moeizaam allemaal'

Het was vrijdag nog niet de dag van Max Verstappen. De Nederlander was nog allerminst tevreden over het gedrag van zijn RB20 en dit maakte de Nederlander dan ook meer dan eens duidelijk aan zijn tijdelijke engineer Tom Hart. Ook Lewis Hamilton eiste op de openingsdag van het Grand Prix-weekend in Imola weer een hoofdrol voor zich op. F1Maximaal.nl zet de leukste boordradio's van de vrijdag op een rijtje.

Dit weekend keert het F1-circus na een jaar afwezigheid weer terug op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari. De geplande editie van 2023 moest immers door de zware overstromingen in Noord-Italië worden afgelast. Sinds de laatste keer dat de coureurs in Imola waren, zijn de bolides al flink doorontwikkeld en dat was te merken. Meerdere rijders hadden het goede gevoel namelijk niet direct te pakken. Zo klaagden Zhou Guanyu en Esteban Ocon over een hevige stuiterende bolide.

Echter niet alle klachten hadden betrekking op de performance van de auto's. Yuki Tsunoda hoorde namelijk een zeer storend geluid over de boordradio. 'Kan je alsjeblieft niet op de radioknop drukken als ik aan het pushen ben?', vroeg de Japanner aan zijn engineer, die verrast leek te zijn door de opmerking van zijn coureur. 'Uhm, dat doe ik niet. Maar we kijken ernaar', verzekerde hij. Ook bij de kersverse Grand Prix-winnaar Lando Norris vertoonde de radio kuren. 'Hallo? Er gaat iets mis. Kijk even naar de data. Het viel even weg, maar het is er nu weer.'

Ook bij Verstappen, die op vrijdag een andere rechterhand had, liep het nog niet op rolletjes. 'Bocht elf was een ramp, ik heb totaal geen grip daar', klaagde de Nederlander. 'Ik kan niet laat remmen, want dan wil de auto in eerste instantie enorm zakken en dan heb ik bij het insturen richting de apex ineens geen voorkant meer', aldus Verstappen. Even later wilde zijn engineer de sectortijden doornemen met de Nederlander. 'Je hebt momenteel een paarse eerste en derde sector, maar tussen bocht elf en twaalf verliezen we vier tienden, zoals je zelf al aangaf. Ook bocht zeven en negen zijn wat zwak', kreeg Verstappen, die niet veel aan deze informatie had, te horen. 'Ja, maar is zwak? Ik snap wel dat ik langzaam ben.'

Tekst gaat na de afbeelding verder.

max verstappen red bull racing rb20 141
Verstappen heeft het juiste gevoel in de RB20 op vrijdag nog niet gevonden.

Hamilton zorgt voor ergernis bij meerdere collega's

De tweede sessie begon al een stuk beter voor Verstappen. Toen zijn engineer hem vroeg hoe de balans was, kreeg hij een positieve respons. 'Ja, al een stuk beter met deze band, denk ik'. Maar helaas voor de Nederlander kon deze opwaartse lijn niet doorgetrokken worden. Met nog ruim twintig minuten op de klok uitte de regerend wereldkampioen opnieuw zijn onvrede. '****, mijn God... Ik weet het niet man. Het gaat zo moeizaam allemaal. Ditmaal had ik ineens heel veel grip aan de voorkant, ik spinde bijna.'

Dat was overigens niet het enige probleem waar Verstappen tegenaan liep. Tijdens één van zijn getimede rondes stuitte hij in bocht zes op een langzaam rijdende Lewis Hamilton en daar was de Nederlander duidelijk niet van gediend. Hij stuurde zijn bolide in de richting van zijn titelrivaal van 2021, die zich op zijn beurt verontschuldigde. Verstappen was echter niet de enige coureur, die zich stoorde aan het rijgedrag van de zevenvoudig wereldkampioen. Ook Fernando Alonso had geen goed woord over voor zijn voormalig McLaren-teamgenoot. 'Hamilton denkt dat hij alleen op het circuit is. Het is al de tweede ronde dat hij het doet. Eerst in bocht twaalf en nu in bocht zeven', klaagde de Spanjaard over de boordradio.

Hamilton was echter niet de enige coureur, die zijn collega's zo nu en dan hinderlijk in de weg reed. Ook Sergio Pérez maakte zich daar schuldig aan. De Mexicaan reed Ferrari-coureur Charles Leclerc bochtenlang in de weg, alvorens hij eindelijk ruimte gaf. Leclerc liet zich bolide in bocht zeven vervolgens iets naar buiten lopen om zijn onvrede aan Pérez kenbaar te maken. De Red Bull-coureur leek zich van geen kwaad bewust te zijn. 'Wat is er mis met deze Ferrari?', reageerde hij op het gedrag van Leclerc. 'Laat hem zijn ding doen, wij doen ons ding', wilde zijn engineer dat hij zich niet liet afleiden. En in de slotfase liet zelfs Oscar Piastri zien boos te kunnen worden. 'Dat was zo intelligent, fantastisch', reageerde de McLaren-coureur sarcastisch op het hinderlijke rijgedrag van Alpine-coureur Ocon.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws