'Briatore keert terug bij Alpine in de Formule 1 om het tij te laten keren' Formule 1
Formule 1

'Briatore keert terug bij Alpine in de Formule 1 om het tij te laten keren'

'Briatore keert terug bij Alpine in de Formule 1 om het tij te laten keren'

Voormalig teambaas Flavio Briatore keert terug in de Formule 1. Dat schrijft het Italiaanse Corriere dello Sport. De 74-jarige zou terugkeren bij het team van Alpine, waar hij een adviserende rol gaat vervullen. Eerder had viervoudig wereldkampioen Alain Prost die rol al bij het team, maar de Fransman vertrok uit onvrede over de richting die het team insloeg. Briatore zou door Renault-president Luca de Meo naar het team gehaald zijn.

Briatore stond zo'n twintig jaar aan het roer van het team uit Enstone. Aan het einde van de jaren tachtig sloot hij aan bij Benetton. Daar haalde hij Michael Schumacher na één race weg bij Jordan, en veroverde hij twee wereldtitels met de Duitser achter het stuur. Na de overname van Renault pakte Briatore met Fernando Alonso in 2005 en 2006 opnieuw twee titels.

Crashgate

De teambaas van Renault kwam echter onder een vergrootglas te liggen na 'Crashgate': in 2008 crashte Nelson Piquet opzettelijk om zo teamgenoot Alonso aan de overwinning te helpen. De Spanjaard was dat weekend in een verder oncompetitieve Renault pijlsnel, maar zag een goed kwalificatieresultaat in rook opgaan vanwege technische problemen. Dankzij de crash van Piquet in combinatie met een vroege pitstop kon Alonso de race winnen. De race zou later Felipe Massa de titel kosten, en de Braziliaan vecht de titelontknoping nu nog altijd aan.

Briatore werd verbannen uit de Formule 1, maar later werd dat verbod ingetrokken. Het besluit werd in Frankrijk aangevochten, waar geoordeeld werd dat de FIA niet de autoriteit had om dergelijke strafeisen op te leggen, en daarnaast zou de bewijslast onvoldoende zijn. Ook Pat Symonds hoefde zijn schorsing van vijf jaar niet uit te zitten, en beide mannen werden financieel gecompenseerd.

Alpine kan ervaring hard gebruiken

Alpine heeft het momenteel loodzwaar, en staat met twee punten negende bij de constructeurs. Renault-president De Meo besloot stappen te zetten, en nodigde Briatore uit om zich met het team te bemoeien. Volgens Corriere dello Sport is Briatore ingegaan op de uitnodiging, en zal hij als teamadviseur het team in goede banen proberen te leiden. Briatore onderging eerder dit jaar nog een hartoperatie om een goedaardige tumor te laten verwijderen.

Bij Alpine kampt men met vertrek van veel kopstukken. Dit jaar vertrokken Bob Bell, Matt Harman en Dirk de Beer al, en eerder vertrokken Alain Prost, Alan Permane, teambaas Otmar Szafnauer, technische baas Pat Fry, en coureurs Fernando Alonso en Oscar Piastri al. Afgelopen weekend kwamen beide Alpine-coureurs elkaar tegen in de eerste ronde, waarbij Esteban Ocon uitviel na het negeren van een teamorder. Teambaas Bruno Famin was na afloop laaiend en zou nog overwegen om zijn Franse coureur te schorsen voor de race in Canada.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws