'Alpine overweegt raceschorsing voor Ocon', Gasly teleurgesteld: 'Hadden duidelijke instructies' Formule 1
Formule 1

'Alpine overweegt raceschorsing voor Ocon', Gasly teleurgesteld: 'Hadden duidelijke instructies'

'Alpine overweegt raceschorsing voor Ocon', Gasly teleurgesteld: 'Hadden duidelijke instructies'

Donkere wolken pakken zich samen boven Esteban Ocon. De Fransman reed in de openingsronde van de Grand Prix van Monaco tegen zijn teamgenoot aan, vloog door de lucht, en schakelde zichzelf uit. Teambaas Bruno Famin was laaiend en maakte al snel duidelijk dat er ingegrepen ging worden. Sky Sports News weet nu te melden dat een schorsing in Canada voor Ocon serieus overwogen wordt.

Bij het zwakke Alpine is Ocon dit jaar vaak de snelste man. Voor Monaco stond hij met 6-1 voor in de kwalificaties, maar daar was het Pierre Gasly die Q3 wist te halen. Gasly stond als tiende op de startopstelling, één plekje voor Ocon. Voor Alpine een prima uitgangspositie, want het Franse team had pas één punt, en kreeg een ideale kans om daar wat aan te doen. Ocon vergooide het resultaat voor het team bijna met een gewaagde inhaalactie voor de tunnel, waarna hij Gasly aanreed, en zelf uitviel.

Gasly kon verder, en sleepte het punt alsnog binnen voor zijn team, maar teambaas Bruno Famin maakte al tijdens de race van zijn hart geen moordkuil. 'Estebans aanval was totaal over de schreef', zei Famin in eigen land bij Canal+. 'Het is precies wat we niet wilden zien. Er zullen gevolgen zijn, en we gaan een harde keuze maken.' Achteraf werd op basis van een interview met Gasly pas duidelijk dat Ocon ook nog een teamorder genegeerd had.

Ocon negeert plannen van het team

Gasly liet de deur bij Portier wagenwijd openstaan voor zijn teamgenoot, en op basis van het interview met Gasly wordt duidelijk waarom. 'Het was gewoon heel erg onnodig', zo wordt Gasly geciteerd door Sky Sports F1. 'Je zou nooit zo'n situatie moeten hebben, vooral niet tussen teamgenoten', weet Gasly, die voor zijn transfer naar Alpine wel een goede band had met Yuki Tsunoda. 'Ik ben vooral verdrietig, en teleurgesteld door de situatie, vooral omdat we voor de race duidelijke instructies hadden over wat we zouden doen. Degene die zich achter de andere zou kwalificeren zou de voorste auto tijdens de race moeten helpen.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

'Alpine overweegt raceschorsing voor Ocon', Gasly teleurgesteld: 'Hadden duidelijke instructies'
Esteban Ocon maakte geen vrienden in Monaco.

Ocon trok zich van de teamorders echter niks aan, en opende dus toch de aanval, waarbij hij het teamresultaat in het geding bracht. 'Dat was de strategie, maar helaas gebeurde dat niet', aldus Gasly. 'We moeten hier absoluut over praten, want we kunnen ons dit niet veroorloven, vooral niet in zo'n seizoen', zegt de Fransman, die pas zijn eerste punt pakte, omdat hij de mazzel had om zijn weg te kunnen vervolgen.

Gasly wijst er ook op dat Alpine na die eerste start in een uitstekende positie zat, toen Carlos Sainz eerst wegviel. 'We stonden toen negende en tiende, dus er was helemaal geen reden om te riskeren dat beide auto's zouden uitvallen. Het scheelde een paar centimeter, anders hadden we allebei in de muur gestaan.' Dat Gasly en Ocon nog voor een contract in 2025 strijden, had Gasly geen boodschap aan. 'Ik wil die vraag niet beantwoorden, hij is een professionele coureur, die moet weten wat hij wel en niet kan doen, vooral met je teamgenoot. Hij is een goede coureur, die weet wat hij doen, maar dit moet hij veranderen.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

'Alpine overweegt raceschorsing voor Ocon', Gasly teleurgesteld: 'Hadden duidelijke instructies'
Zien we in Canada drie Australiërs op de grid?

Schorsing op komst?

Waar Kevin Magnussen nog een schorsing misliep, lijkt het erop dat Ocon intern wel hard aangepakt kan worden. Famin waarschuwde al dat hij harde actie zou ondernemen, en Sky Sports News begrijpt nu dat het team serieus overweegt om Ocon in Canada te schorsen. Dat zou de deur openen voor reservecoureur Jack Doohan, die dan zijn debuut zou kunnen maken. Mocht Ocon in Canada op het strafbankje zitten, dan neemt hij zijn gridstraf van vijf plekken mee naar de volgende race in Spanje.

Sky Sports-verslaggever Craig Slater reageerde op de berichtgeving: 'Famin zei dat er actie ondernomen wordt, en iedereen interpreteerde dit als een schorsing voor Ocon in Canada. Ik kan mededelen dat dit nog steeds een serieuze optie is voor de Alpine-teambaas. Hij zal doen wat het beste voor het team is. Als hij besluit dat het nodig is om Ocon een race te schorsen om te laten zien hoe de teamdiscipline hoort te werken, zal hij dat ook doen.'

'Die keuze moet echter nog genomen worden', deelt Slater. 'Famin en Ocon hebben één op één met elkaar gesproken na de race in Monaco. Ocon heeft zich verontschuldigd, dus we gaan zien wat nu gaat gebeuren. Dit plaatst wel vraagtekens bij de toekomst van Ocon bij het team voor volgend jaar.' Vanuit onboardbeelden van Lance Stroll is ook te zien dat de Alpine-coureurs elkaar raken, en Slater geeft aan dat het zeer zeldzaam is dat een teambaas zo hard optreedt als Famin nu overweegt te doen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws