Red Bull volgens Albers 'in de slipstream van Mercedes': 'Kan een seizoen als 2021 worden' Formule 1
Formule 1

Red Bull volgens Albers 'in de slipstream van Mercedes': 'Kan een seizoen als 2021 worden'

Red Bull volgens Albers 'in de slipstream van Mercedes': 'Kan een seizoen als 2021 worden'

De problemen van Red Bull Racing nemen steeds serieuzere vormen aan. Afgelopen maand was in Japan en China nog alles koek en ei, maar mei heeft voor hoofdbrekens gezorgd in het Oostenrijkse kamp. De drie racevrijdagen verliepen zeer moeizaam, en volgens de kopstukken van het team zit Red Bull na Monaco vooral met vraagtekens. Christijan Albers denkt dat zwakke factor Sergio Pérez beslissend kan zijn in de titelstrijd.

In 2022 en 2023 was het verschil tussen Max Verstappen en Sergio Pérez ook al behoorlijk groot, maar vanwege het grote verschil met de concurrentie leverde dat Red Bull niet al te veel problemen op. Dat lijkt nu anders te liggen. 'Nu ga je de problemen van Pérez zien, want je hebt nu die luxepositie niet meer', merkt Albers dan ook op in de Formule 1-podcast van De Telegraaf. Pérez liep in 2022 nog nipt de tweede plek mis, en eindigde in 2023 wel als tweede, maar staat nu vijfde, en zorgt er dus voor dat McLaren en Ferrari Red Bull kunnen bedreigen.

Journalist Erik van Haren van De Telegraaf ziet dat de zorgen binnen het team van Red Bull zelf ook toenemen en dat de kopstukken er ook niet meer gerust op zijn. 'Ik heb ook nog met Jos Verstappen gesproken, en hij zei ook dat Max het nog een tijdje heeft kunnen maskeren, maar dat je het verschil met Pérez ook weer groter ziet worden. Jos denkt wel, en Max ook, dat het heel makkelijk is om te zeggen dat Monaco een one-off is, maar dat het helemaal niet zo is, want in Miami, waar Lando Norris won, en ook in Imola, had Red Bull de nodige problemen. Die kerbstones heb je in Canada ook weer.'

Mercedes-problemen

'De McLaren lijkt enorm op de Red Bull, maar mechanisch gezien zijn het wel twee heel verschillende auto's', zo vergelijkt Albers de RB20 met de MCL38. 'De McLaren kan vol over de kerbstones knallen, en de Ferrari ook, maar dat krijgt Red Bull niet voor elkaar', analyseert Albers, waarop Van Haren aangeeft dat de kopstukken, waaronder Max Verstappen, Christian Horner, en Helmut Marko ook aangeven dat ze niet weten wat de oorzaak van het probleem is. 'Dan zitten ze in de slipstream van Mercedes', lacht Albers. 'Die weten ook nooit waar het vandaan komt.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

jos verstappen helmut marko 2024 monaco
Jos Verstappen en Helmut Marko maken zich zorgen over de situatie bij Red Bull.

Albers verwacht dat we in Canada vooral McLaren in de gaten moeten houden. 'Dit hebben ze bij Red Bull denk ik niet zien aankomen. Nu draait alles om timing. Wanneer brengen de teams de volgende upgrades? Dat gaat nu ook een rol spelen', stipt de Eindhovenaar aan. 'Ik geloof niet dat Ferrari nu zo sterk is dat ze in Canada ook gaan winnen, want Canada draait ook om topsnelheid, en Ferrari zit er vaak niet helemaal bij qua topsnelheid.' Canada geldt echter ook als een circuit dat zeer zwaar voor de remmen is en waar acceleratie cruciaal is, en op deze gebieden heeft Ferrari het wél goed voor elkaar.

Ferrari wordt in de strijd voor de zege echter wel lager ingeschat door Albers. 'Dan krijg je dus een strijd weer tussen Red Bull en McLaren, en McLaren gaat goed over de kerbstones. Je hebt in Canada vier serieuze chicanes, die ook hoog zijn, dus die kerbstones moet je ook nemen.' Albers verwacht dan ook dat Red Bull met die kerbstones weer een uitdaging voor de kiezen krijgt, waardoor McLaren overblijft als team met de minste zwakke punten.

2021-scenario

'Je hebt ook een beetje geluk nodig, en dat hadden ze niet aan hun zijde', geeft Albers toe over het weekend van Red Bull in Monaco. 'Dat was ook in Imola al zo, daar waren ze ook de weg kwijt. Hij kon het wel maximaliseren, maar ik denk dat dat meer Max was dan het simulatorwerk en al die bullshit', zo ontkracht Albers de uitspraken van Horner. 'Pérez zat er daar ook totaal niet bij. Ik zie dit nog wel een groot probleem worden, want als dit zo door blijft gaan, dan kan je echt zo'n seizoen als 2021 krijgen. Dan moet je echt knokken om op die eerste twee startrijen te staan, en dan ga je de constructeurstitel niet winnen met Pérez.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws