Coureurs hopen op vernieuwd sprintraceformat: 'Het hele veld zou dichter bij elkaar liggen' Formule 1
Formule 1

Coureurs hopen op vernieuwd sprintraceformat: 'Het hele veld zou dichter bij elkaar liggen'

Coureurs hopen op vernieuwd sprintraceformat: 'Het hele veld zou dichter bij elkaar liggen'

Carlos Sainz heeft onlangs onthuld dat een groep Formule 1-coureurs een petitie heeft ingediend om veranderingen aan te vragen voor het sprintraceformat. Hun doel is om het zaterdagse evenement 'interessanter' te maken, maar niet de spanning van de Grand Prix op zondag daarmee weg te halen. Hierdoor hopen de coureurs een nieuwe dimensie toe te voegen aan de Formule 1-ervaring.

Sainz benadrukt dat het huidige format van de sprintraces als een 'spoiler' kan werken voor de spanning van de Grand Prix op zondag. Hij legt uit dat de afstand van deze ingekorte races vrijwel gelijk is aan de lengte van de openingsfase van de Grand Prix. Dit heeft geleid tot discussies en reflectie onder de coureurs, waardoor het idee van veranderingen op tafel kwam te liggen.

In het 2023-seizoen heeft de Formule 1 maar liefst zes Sprint-evenementen opgenomen in de kalender, waaronder Azerbeidzjan, Oostenrijk, België, Qatar, de Verenigde Staten en São Paulo. Dit markeert een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande seizoen. Ondanks deze uitbreiding zijn niet alle coureurs op de grid overtuigd van de effectiviteit van dit format.

Het sprintraceformat in 2023 is een op zichzelf staande race op zaterdag van de Grand Prix-weekends. Het startveld wordt bepaald door een Sprint shootout-kwalificatiesessie die eerder op zaterdag wordt gehouden. Dit format verving de vrijdagkwalificatie, die voorheen het startveld bepaalde voor de sprintrace en het resultaat van de sprintrace bepaalde de grid voor de Grand prix op zondag. Punten worden toegekend in de Sprint, maar alleen de beste acht coureurs scoren punten volgens een aflopend systeem van acht naar één. Sainz suggereert dat dit puntensysteem ook heroverwogen moet worden.

Visie van Sainz

Sainz en zijn mede-coureurs hebben voorgesteld om het startveld voor de sprintrace te bepalen door de volgorde van het kampioenschap om te keren, wat voor meer dynamiek zou zorgen. Bovendien pleiten ze voor het toekennen van punten tot en met de tiende plaats, vergelijkbaar met de Grand Prix. Dit zou coureurs aanmoedigen om agressiever te racen en posities te winnen, wat tot spannendere races zou leiden. De Spanjaard verwoordde zijn visie, bij de podcast P1 with Matt and Tommy, als volgt: ‘Ik zou de sprintweekenden een startopstelling in omgekeerde kampioenschapsvolgorde maken. Stel je eens voor, laten we zeggen, Max (Verstappen, red.) die als laatste start en de Ferrari's die als dertiende of veertiende starten. Het hele veld zou dichter bij elkaar liggen’. Het toekennen van punten tot en met P10 zou coureurs aanmoedigen om aan te vallen. Sainz denkt dat de verandering de coureurs aan de top van het kampioenschap zou aansporen om door het veld te bewegen en degenen aan de voorkant om met al hun kracht te verdedigen.

Dit voorstel heeft bijval gekregen van verschillende coureurs en creëert de mogelijkheid voor opwinding op zaterdag, zonder afbreuk te doen aan de glans van de Grand Prix op zondag. De Formule 1-leiders zouden nu moeten overwegen hoe ze deze ideeën kunnen integreren om de sport nog aantrekkelijker te maken voor zowel coureurs als fans.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws