De 36ste verjaardag van Hamilton: worden er op leeftijd titels gewonnen? Formule 1
Formule 1

De 36ste verjaardag van Hamilton: worden er op leeftijd titels gewonnen?

De 36ste verjaardag van Hamilton: worden er op leeftijd titels gewonnen?

Op 7 januari is het precies 36 jaar geleden dat Lewis Hamilton geboren werd te Stevenage. De zevenvoudig wereldkampioen heeft gedurende zijn carrière talloze records verbroken en zou na 2021 zomaar als wereldkampioen met de meeste wereldtitels op zijn naam de boeken in kunnen gaan. Het zou een indrukwekkende prestatie zijn, deels omdat hij het tegenwoordig op moet nemen tegen een generatie jonge en fitte rivalen. Maar wat is te oud, en hoe oud waren zijn mede-titelhouders toen zij hun laatste titels wonnen? F1Maximaal duikt in de geschiedenisboeken.

De veertigers

In de beginjaren van het Formule 1-kampioenschap was het totaal niet ongewoon om op leeftijd nog deel te nemen aan de sport. Dit is goed te zien in de leeftijd van enkele wereldkampioenen die actief waren in de jaren '50 en '60. We kijken naar drie hele grote namen binnen de sport. Alle drie deze heren wisten een Formule 1-wereldtitel op hun naam te schrijven na hun veertigste, in die periode was deelname van oudere coureurs aan het Formule 1-kampioenschap helemaal niet zo bijzonder als dat het nu is.

Een van de allergrootste Formule 1-coureurs aller tijden, Juan Manuel Fangio, staat bovenaan het lijstje van coureurs die op leeftijd een Formule 1-titel binnensleepten. De Argentijnse legende wist van de acht seizoenen dat hij Formule 1 reed maar liefst vijf keer wereldkampioen te worden, met Alfa Romeo, Maserati, Mercedes en Ferrari. De laatste titel van deze vijf kampioenschappen, die hij behaalde toen hij 46 jaar en 41 dagen oud was, won hij in 1957. Fangio was dus maar liefst tien jaar ouder dan dat Hamilton nu is bij het behalen van zijn laatste WK.

Op nummer twee vinden we een andere oude legende, Giuseppe Farina, de man die het eerste officieel geregistreerde Formule 1-kampioenschap ooit wist te winnen. Voor Alfa Romeo pakte hij in 1950 zijn eerste en enige titel door zich drie van de negen Grands Prix van dat jaar de hoogste trede van het ereschavot toe te eigenen. Farina, die tot 1956 actief bleef in de sport, was 43 jaar en 308 dagen oud toen hij de Formule 1-titel pakte en kan dan ook gezien worden als een van de meest ervaren mannen die de wereldbeker mee naar huis nam.

De laatste man die ouder dan veertig was toen hij de wereldtitel pakte, was Sir Jack Brabham. De Australiër, die wegens zijn exceptionele prestaties in de Formule 1 uiteindelijk geridderd werd, ondanks zijn Australische komaf, behaalde drie Formule 1-wereldtitels. De eerste twee pakte hij in 1959 en 1960, rijdend voor Cooper. Daarna richtte hij zijn eigen raceteam op genaamd Brabham. Jarenlang deed hij mee voor schamele punten, om in 1966 met zijn eigen renstal het wereldkampioenschap te pakken. Brabham was 40 jaar en 155 dagen oud toen hij die laatste titel won.

De dertigers

Er zijn een stuk meer dertigers die nog titels wisten te behalen na hun 36ste verjaardag, vijf om precies te zijn. Enkele van deze heren waren destijds ouder dan dat Hamilton nu is, maar mocht Hamilton in 2021 zijn achtste wereldtitel pakken, dan overstijgt hij in ieder geval al een van de heren die zich onder de dertigers bevindt die een Formule 1-titel wisten te behalen. De eerste, en dus oudste, uit dit rijtje is de Britse Graham Hill.

Hill, ook wel Mr. Monaco genoemd wegens zijn uitstekende prestaties tijdens het jaarlijkse evenement in de gelijknamige stadstaat, kende een rijke Formule 1-carrière, lopend van 1958 tot en met 1975. Te midden van deze start- en einddatum van zijn carrière vinden we het jaar 1968, waarin Hill zijn tweede wereldtitel wist te winnen. Na in 1962 de titel te bemachtigen met British Racing Motors, deed hij dit in 1968 nogmaals, toen voor Lotus. Hill was 39 jaar en 262 dagen oud toen hij zijn laatste WK won en zou op de hedendaagse Formule 1-grid dus zeker als veteraan gezien worden.

Met 39 jaar en 8 dagen is Nigel Mansell de Formule 1-coureur die een wereldtitel binnensleepte op de op vier na oudste leeftijd. In de jaren '80 en '90 maakte de Brit naam voor zichzelf in de sport met onder meer enkele sterke optredens voor Lotus, Williams en Ferrari. Na twaalf jaar proberen, met driemaal een tweede plek in het coureursklassement, wist hij het in zijn dertiende jaar Formule 1 uiteindelijk klaar te spelen: hij maakte in 1992 Williams kampioen en reed daarmee meteen ook zijn laatste volledige Formule 1-seizoen.

Alain Prost, een man die we tegenwoordig in de Renault-garage kunnen vinden, wist ook op leeftijd een titel te winnen. Een jaar na Mansell, in 1993, poogde de Fransman nog eenmaal om een titel op te tellen bij de drie kampioenschappen die hij al binnen had. Na een succesvolle periode in de jaren '80 bij McLaren, goed voor drie keer de wereldbeker, en een minder succesvolle periode daaropvolgend, bij Ferrari, viel zijn Formule 1-carrière in het slot bij Williams. Zeven van de zestien races van dat jaar won hij, waardoor hij met 38 jaar en 214 dagen zijn vierde en laatste titel greep.

De Amerikaans-Italiaanse Mario Andretti begon in 1968 met racen in de Formule 1. Sporadische invalbeurten eindigden in zijn eerste jaren eigenlijk vrijwel altijd in uitvalbeurten voor Lotus en STP Corporation (later beter bekend als March). In 1971 won hij voor Ferrari verrassend de Grand Prix van Zuid-Afrika, maar zijn ware racetalent kwam pas naar boven tijdens zijn tweede stint voor Lotus. Andretti nam tijdens die tweede stint, in 1978, deel aan zestien van de zeventien races; hij won er zes. Het bleek voldoende voor de eerste plek in het kampioenschap, die hij op een leeftijd van 38 jaar en 193 dagen won.

De laatste dertiger die ouder was dan Hamilton nu toen hij de titel won, is Damon Hill, het zoontje van de nummer vier van deze lijst. Als kind van een wereldkampioen stond de druk op de ketel bij Hill, die op 32-jarige leeftijd pas in de Formule 1 begon. Na een jaar worstelen bij Brabham kreeg hij een stoeltje toegewezen bij Williams, dat in de jaren '90 in bloedvorm was. Drie jaar mocht hij aan de titel ruiken, om er in het vierde jaar bij de renstal uit Grove zelf met de titel vandoor te gaan. Het kostte hem 36 jaar en 26 dagen om uiteindelijk in 1996 een Formule 1-kampioenschap te winnen. En daar bleef het voor Hill bij.

Coureur Leeftijd Jaar van de titel
Juan Manuel Fangio 46 jaar en 41 dagen oud 1957
Giuseppe Farina 43 jaar en 308 dagen oud 1950
Sir Jack Brabham 40 jaar en 155 dagen oud 1966
Graham Hill 39 jaar en 262 dagen oud 1968
Nigel Mansell 39 jaar en 8 dagen oud 1992
Alain Prost 38 jaar en 214 dagen oud 1993
Mario Andretti 38 jaar en 193 dagen oud 1978
Damon Hill 36 jaar en 26 dagen oud 1996

Enkele heren zaten bij het behalen van hun laatste titel dicht tegen de 36 aan. Zo was Niki Lauda 35 jaar en 242 dagen oud toen hij in 1984 McLaren kampioen maakte. Ook Michael Schumacher bleek een relatieve laatbloeier: met 35 jaar en 239 dagen oud wist hij in 2004 Ferrari van haar zesde kampioenschap op rij te voorzien. Omdat deze heren echter jonger waren dan dat Hamilton nu is, krijgen zijn in deze lijst enkel een eervolle vermelding.

Terug naar Hamilton

In de hele geschiedenis van de sport zijn er dus maar liefst acht mannen die een wereldtitel hebben gewonnen na hun 36ste verjaardag. Daarbij moet wel vermeld worden dat veel van deze heren in andere tijden in de sport reden. Het is nu ondenkbaar dat iemand pas op 32-jarige leeftijd instroomt in de sport, laat staan dat Kimi Raikkonen over vijf jaar nog steeds op de grid te vinden is en dan bovendien ook nog een wereldtitel pakt. De Fin, nu 41 jaar oud, pakte trouwens zijn enige WK toen hij 28 jaar oud was.

Hoewel Hill ouder was dan Hamilton, zou Hamilton bij het behalen van zijn achtste wereldtitel, als dit hem lukt, ouder zijn dan zijn landgenoot toen, waardoor hij dus naar de zevende plaats in het veteranenkampioenschap schuift als hij in 2021 de titel haalt. Is het mogelijk? Historisch gezien doet niets vermoeden van niet. Hoewel we nu wel in andere tijden leven is er geen reden voor de Mercedes-coureur om na zijn 36ste verjaardag de titel niet meer te pakken.

Voor oudste wereldkampioen ooit moet Hamilton nog flink wat tijd uitzitten in de sport. De kans dat hij nog tien jaar kan overbruggen in de koningsklasse, om na die tien jaar ook nog eens een kampioenschapswaardige auto te hebben, lijkt tegenwoordig niet zo groot meer. Maar als Fangio het op zijn 46ste lukt om nog een titel te verzilveren, moet het voor de Brit met tien jaar minder vast ook te doen zijn.

Door: Christian Moerman

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws