De Qatarese Grand Prix komt eraan, op welk circuit wordt er geracet? Formule 1
Formule 1

De Qatarese Grand Prix komt eraan, op welk circuit wordt er geracet?

De Qatarese Grand Prix komt eraan, op welk circuit wordt er geracet?

De Formule 1 is uitgekomen bij Qatar voor de vervanging van de Grand Prix van Australië voor de 2021-kalender. Wat weten we al over het mogelijke nieuwe last-minute raceweekend? Eén ding is zeker: Sergio Perez heeft goede herinneringen aan het circuit.

Mocht de Grand Prix van Qatar een zekerheidje worden, zal er worden geracet op het Losail International Circuit, in Doha. De baan is vooral bekend vanwege haar plek op de MotoGP-kalender, want in Qatar wordt er al zeventien jaar op rij gereden in de motorklasse. Het circuit is dan ook een écht motorcircuit, met lange, ronde bochten.

Het Losail International Circuit werd in 2004 door meer dan duizend werknemers binnen één jaar opgebouwd, een onderneming van zo'n 58 miljoen Amerikaanse dollar. Datzelfde jaar werd er nog een Grand Prix verreden en sindsdien kwam de MotoGP er ieder jaar terug. Een rondje in de originele lay-out van de baan is 5,3 kilometer lang en is daarmee precies even lang als het Albert Park Circuit van Australië, de locatie die toevalligerwijs vervangen wordt door het Qatarese circuit. Sterker nog, net als Albert Park telt het Losail International Circuit zestien bochten.

De Qatarese Grand Prix komt eraan, op welk circuit wordt er geracet?
Het Losail International Circuit in Doha, Qatar

Zoals op de lay-out van het bovenstaande circuit te zien is, heeft het circuit in Qatar één lang recht stuk. Wat opvalt is dat zowel de in- als uitgang van de pitstraat zich aan het rechte stuk van het circuit bevindt, iets wat ook op het circuit van Zandvoort het geval zal zijn. Daardoor zullen de pitstops relatief kort duren en is de kans op een tweestopper dus groter, mits Pirelli geen harde compounds meeneemt.

Vloeiende bochten met veel snelheid

De drie sectoren van het circuit zijn vergelijkbaar, in die zin dat ze vrijwel allemaal bestaan uit snelle, vloeiende bochten. Vooral de derde sector bestaat uit snelle bochten, waarvan de bochten 13, 14 en 15 wellicht wel volgas genomen kunnen worden. Verder is bocht 6 bij uitstek de langzaamste bocht, waar de coureurs mogelijk als enige plek op het circuit moeten terugschakelen naar de tweede versnelling.

Voor enkele bekende figuren in de (Nederlandse) Formule 1-wereld is het circuit in Qatar bekend terrein. De Aziatische Formule 2 is namelijk de enige professionele autosportklasse die ooit neerstreek op het Losail International Circuit. In 2009 verschenen aan de start in Dohan onder andere Renger van der Zande en Giedo van der Garde, maar ook de huidige teamgenoot van Max Verstappen, Sergio Perez. Laatstgenoemde zou er uiteindelijk met de racewinst vandoor gaan.

Benieuwd hoe een rondje over het Losail International Circuit eruit ziet? Check hier een simulatie in een Formule 1-auto:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws