De race van Verstappen | Verstappen spuwt nog net geen vuur: 'Ronduit belachelijk' Formule 1
Formule 1

De race van Verstappen | Verstappen spuwt nog net geen vuur: 'Ronduit belachelijk'

De race van Verstappen | Verstappen spuwt nog net geen vuur: 'Ronduit belachelijk'

In de ‘De race van Verstappen’ wordt het raceweekend van Max Verstappen onder het vergrootglas gelegd. Op deze manier kom je dingen te weten die je tijdens de uitzending wellicht hebt gemist. Verstappen vocht in Oostenrijk met Lando Norris nadat hij het weekend domineerde, en dat duel eindigde in tranen. De Nederlander staat alsnog aan kop in het kampioenschap. Norris moest een DNF achter zijn naam zetten.

Verstappen begon het weekend enigszins wankel na een sensorprobleem in de eerste vrije training. Gelukkig was het geen groot probleem en verloor hij niet te veel rijtijd in een druk sprintweekend. Tijdens de sprintkwalificatie bevestigde hij dat er niets aan de hand was. Hij pakte de poleposition met een marge van 93 duizendsten. Op zaterdagmiddag vertrok hij vanaf P1 bij de sprintrace op de Red Bull Ring. In de eerste paar ronden kwamen de McLaren-coureurs dichtbij en daagden ze Verstappen uit. Hij werd eenmaal ingehaald door Norris, maar Verstappen sloeg terug en behield de leiding tot het einde van de wedstrijd.

Keuzestress: 'Het is lastig om te zeggen'

Met een sprintzege op zak ging Verstappen de kwalificatie voor de hoofdrace in. Hij had het qua banden goed bekeken: in Q1 reed hij op gebruikte banden, zodat hij alle nieuwe sets softs over zou hebben voor Q2 en Q3. Tijdens zijn eerste ronde op nieuw rubber was hij zo'n vier tienden los van McLaren. Hij klokte een 1:05,477. Norris ging er op dat moment langs om een ronde te openen. 'Lando op 2,5 seconden', meldde Gianpiero Lambiase, zodat Verstappen aan de kant zou gaan. 'Kom maar binnen en behoud je pace onderweg. Hülkenberg is de volgende, hij zit op zeven seconden', zei de race-ingenieur. Carlos Sainz kwam in de buurt van Verstappens tijd, maar kwam alsnog vier tienden tekort.

Norris zat op vijf tienden erachter. Met nog drie minuten op de klok ging Verstappen weer op pad. Hij had een vrije baan voor zich, dus kon opwarmen en daarna aanzetten. Hij verbeterde zijn tijd opnieuw, en zette Sainz ditmaal op vijf tienden, Norris op zes. 'Je mag weer naar binnen komen, Max', zei Lambiase. 'Heb je liever set 1 of set 2?' vroeg hij. 'Het is lastig om te zeggen', antwoordde Verstappen. 'Laten we het hetzelfde als zonet houden', verzocht de Nederlander. Verstappen zei nog wat, maar dat was niet te verstaan. Daar was het dus niet helemaal duidelijk waar ze over aan het praten waren, vermoedelijk bepaalde dingen over de afstellingen omtrent de banden, balans, et cetera.

Horner trots: 'Dat was echt een machtsvertoon'

In Q2 was Verstappen in ieder geval al bloedsnel, en dat beloofde veel voor Q3. McLaren leek niet aan de snelheid van de Nederlander te kunnen tippen. In Q3 hoopte hij er nog twee van die geweldige rondes uit te persen. Zijn eerste was in ieder geval een 1:04,426, en daar zat Norris 0,361 seconde onder. Charles Leclerc deed een poging om eronder te zitten, maar kwam zelfs zes tienden tekort. 'Het gripniveau was wat anders, iets minder dan eerder', zei Verstappen. 'Begrepen. Hoe was de balans in het algemeen?' vroeg Lambiase. 'Iets meer onderstuur in bocht zes en de laatste bocht', legde Verstappen uit. Zo te zien hoefde hij zich nergens zorgen over te maken. Hij stond comfortabel bovenaan de tijdentabel.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen red bull racing oostenrijk zaterdag kwalificatie 2024 14
Verstappen pakte zijn veertigste poleposition op de Red Bull Ring. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

In de slotfase van Q3 ging hij nog een keer naar buiten. Met zijn laatste nieuwe set ging hij aan de slag om zijn tijd nogmaals te verbeteren. 'Goed gedaan, maat. Dat was echt een machtsvertoon', klonk teambaas Christian Horner. Verstappen had de poleposition gepakt met zeker vier tienden voorsprong op Norris. 'On fire! De auto was echt heel sterk. We hebben weer een stap gezet, echt heel goed', zei Verstappen. 'Goed gedaan, Max. Zoals ik al zei, vier tienden naar Norris, 4,5 naar Piastri en meer dan een halve seconde naar Russell', vulde Lambiase aan. 'Ja, dat is echt super', zei Verstappen, die daarna uit de auto klom om zijn pole te vieren.

Verstappen trok direct weg: 'Het gat is 1,1'

Verstappen mocht de race op zondag dus als eerste aanvangen, met Norris op P2. Piastri's tijd was verwijderd tijdens de kwalificatie vanwege track limits, en hij moest vanaf P7 starten. Norris had dus niemand ter ondersteuning om Verstappen aan te vallen. De drievoudig wereldkampioen was echter ontzettend snel weg bij de start en had in bocht drie al zes tienden voorsprong. Tegen de tijd dat de tweede ronde inging, had hij Norris al buiten de seconde gewerkt. Op dat moment reden beide heren op de mediumband. 'Het gat is 1,1. DRS is nu beschikbaar', zei Lambiase aan het einde van het rechte stuk. 'Nu 1,3', ging hij verder. Vanaf dat moment kon de Limburger zijn voorsprong opbouwen.

Het gat schommelde een tijdje tussen de één en 1,5 seconde, maar geleidelijk werd het gat groter. Norris ervoer ook geen druk van achteren, George Russell lag derde, maar had zijn teamgenoot in zijn versnellingsbak en was daar dus te druk mee bezig. Norris was al op twee seconden gereden toen de vierde ronde inging. Voor Verstappen was er op dat moment geen vuiltje aan de lucht. Hij was tevreden over de balans van de auto en het rijgedrag in het algemeen. Niet veel later zat Norris meer dan vier seconden achter hem, en kon hij beginnen met het managen van zijn banden. In de elfde ronde van de race kwamen de eerste coureurs al binnen voor een pitstop.

Verstappen luidt de noodklok: 'Mijn banden voelen zo slecht aan!'

Het gat begon pas kleiner te worden toen Verstappen in verkeer terecht kwam. Dat gebeurde tussen ronde zeventien en ronde 22. Red Bull moest toen een beslissing maken om hem uit het verkeer te halen, of om hem door te laten rijden. Hij kon profiteren van de DRS van wat voorgangers, maar Norris ook, en dus kromp het gat naar iets meer dan een seconde of drie. 'Box and pit, confirm, Max', zei Lambiase in ronde 23. Verstappen ging een paar nieuwe harde banden ophalen en schoot voor Norris eruit, waardoor de Brit klaagde over een mogelijke unsafe release. 'Je hebt Piastri nu voor je, Max, hij moet nog stoppen. Norris ging met ons mee en heeft nu ook harde banden', informeerde Lambiase.

Verstappen kwam met wat wheel spin uit de pitstraat, dus was het aan hem om de banden goed op te warmen voordat hij weer aanzette. Het gat tussen hem en Norris was op dat moment ongeveer zes seconden. Piastri ging een ronde later naar binnen, dus lag Verstappen weer aan de leiding. 'Je moet het me laten weten wanneer ik moet opschakelen op het rechte stuk', verzocht Verstappen. 'Begrepen', zei Lambiase. 'Versnelling zeven is nog steeds in orde. Fail 10 (afstelling, red.), wanneer je kan. Het gat is 6,9. Lando reed een 9,6', vervolgt de ingenieur. De Brit had op dat moment ook de snelste raceronde in handen. 'Het waait nog steeds best wel hard, Max', waarschuwde Lambiase.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen oranje fans oostenrijk 2024 3
Een legioen aan fans waren afgereisd naar Oostenrijk om hun held Verstappen te zien winnen. (Foto: Pro Shots/Panoramic).

'Lando rijdt nu een 9,7, het gat is zeven seconden', zei hij nog. Ook op de harde band leek het goed te gaan, maar op een gegeven moment kregen de coureurs te maken met een omslagpunt betreffende de baan en de gripniveaus. 'Ik weet niet wat er aan de hand is, maar de banden voelen opeens heel slecht aan', zei Verstappen. Het werd er niet beter op toen hij door een rijtje van achterblijvers moest. Norris kwam daarna ook in verkeer terecht, maar Verstappen begon snel tijd te verliezen. 'Vanaf hier wordt het echt heel shit voor me', zei Verstappen. 'Dat klopt, maar probeer zo snel en clean mogelijk door verkeer te komen', zei Lambiase. 'Deze kerel rijdt al een ronde met blauwe vlaggen!' klonk Verstappen verhit, al ging de Sauber op dat moment de pitstraat in.

Meer alarmbellen: 'Alsof er iets mis is met de auto'

'Ik zal op deze manier echt snel ingehaald worden', waarschuwde de drievoudig wereldkampioen. Hij doelde daarmee niet per se op Norris, maar op de Haas-coureurs die achter hem zaten op vers rubber. Een strijd voeren met een achterblijver klonk al helemaal niet ideaal. Norris zat nog steeds op zes seconden achter hem. 'Ik kan dit niet lang meer volhouden', voegde Verstappen eraan toe. 'Je bent goed bezig zo, het gat is nu 7,1. Ik denk dat Norris het ook lastig heeft in het verkeer', zei Lambiase. 'Ja, maar het probleem zit achter me', benadrukt Verstappen. 'Ik weet het, Max. Maar is een behoorlijk treintje aan auto's waar we tussen terecht zouden komen (als er op dat moment gestopt zou worden, red.). Dus het is zo wel prima', zei Lambiase.

'Mijn banden zijn echt fucked, maat', gaf Verstappen amper een ronde later aan. Red Bull besloot hem die ronde binnen te halen. 'Pas je op de witte lijn bij het inkomen van de pitstraat? Een aantal auto's hadden daar problemen mee', zei Lambiase. De Nederlander haalde zijn gebruikte set mediums op, maar linksachter wilde er niet op. 'Ugh, my god!' klonk Verstappen. 'Het is oké', kalmeerde Lambiase. 'Witte lijn bij de exit', verzocht hij. Door zijn langzame stop lag Norris er opeens drie seconden achter hem. 'Iets meer verkeer dan ik had verwacht, maar Fernando zit voor je, daarna Tsunoda', zei de ingenieur. Vanwege het verkeer en het feit dat Norris snellere banden had, kwam hij zal snel in de DRS-zone van Verstappen.

'Het gat is nog zeven tienden', liet Lambiase weten. Norris deed een poging in bocht drie, maar kwam Verstappen niet voorbij. Onderweg naar bocht vier had hij weer DRS, maar de Nederlander wist hem af te schudden in de derde sector. Op het rechte stuk had hij DRS van een Williams-rijder die ertussen zat. Dat gaf hem die ronde wat ademruimte. De heren kwamen weer een beetje in verkeer terecht, wat ook voordelig was voor Verstappen. Even was Norris weer buiten DRS. 'Het lijkt alsof er iets mis is met de auto, man! Ik heb echt geen grip', zei Verstappen. 'Strat 11. Norris binnen DRS, negen tienden. Russell op de harde band rijdt een 9,8, for reference', zei Lambiase. 'Mid 6, als je dat liever hebt', vervolgde hij. 'Nee!' antwoordde Verstappen.

Verstappen kookt: 'Hij duwde me weer van de baan!'

Norris deed de ronde erna in bocht drie weer een poging, en deze was bijna succesvol. Hij belandde echter naast de baan, waardoor Verstappen hem weer terug kon pakken. 'Hij haalde me buiten de baan in', klonk Verstappen. 'Hij kreeg al een waarschuwing voor track limits', vertelde Lambiase. 'Nou, dan is het duidelijk toch? Dat is een penalty', antwoordde de Nederlander. 'Gewoon doorgaan, Max', zei Lambiase. 'Ja, weet ik, maar kom op', mopperde de drievoudig wereldkampioen. Norris was het daar niet mee eens, die klaagde dat Verstappen hem naar buiten drukte. 'Ik weet niet zeker hoe hij bedoelt dat jij hem van de baan drukte. Hij ging zelf wijd', zei Lambiase.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen lando norris oostenrijk 2024 3
Verstappen en Norris knokten het uit op de baan. (Foto: Pro Shots/Panoramic).

'Hij ging te ver door toen hij aan de binnenkant erlangs wilde', vulde de ingenieur aan, een bericht dat ook voor de wedstrijdleiding was. Verstappen had Norris ondertussen nog steeds in zijn versnellingsbak. De Brit bleef het proberen in bocht drie, maar kwam er wederom niet voorbij. Lambiase ondersteunde Verstappen ondertussen door wat verschillende afstellingen door te sturen die hij kon proberen om de strijd voor hemzelf wat makkelijker te maken. Norris viel de ronde erna weer aan in bocht drie. Ditmaal moest Verstappen wijd. 'Hij duwde me weer van de baan af!' zei Verstappen. 'Dat was niet slim', stemde Lambiase ermee in. 'Dat was gewoon dive-bombing, zo haal je niet in', vond Verstappen.

Norris leek steeds gefrustreerder te raken en wilde Verstappen maar al te graag inhalen. In ronde 64 was het raak. 'Nice, oh my god', zuchtte Verstappen. 'Kom naar binnen, Max, je band rechtsachter is lek', zei Lambiase. Verstappen hinkte op drie banden naar de pitstraat terwijl Norris ook een lekke band had en zijn vloer daarbij aan gort reet. Verstappen wist de pitstraat heelhuids te halen voor een set nieuwe banden. Hij kwam op P5 weer terug op de baan, Norris was klaar. 'Je hebt Hamilton zeven seconden voor je. Er zijn nog zeven ronden te gaan', liet Lambiase weten. 'Heb je de schade aan de vloer gezien?' vroeg Verstappen. 'Niets waar we op dit moment wat aan kunnen doen, dus focus op de auto voor je', antwoordde de ingenieur.

Lambiase laat Verstappen weten dat hij een straf heeft: 'Ja, prima'

Vanwege de stukken carbon die overal lagen, van de auto van Norris, werd de Virtual Safety Car ingeschakeld. Verstappen nam gas terug. 'Ehm, mijn delta ziet er raar uit', meldde Verstappen. 'Ik heb geen power? Hallo?' vroeg hij. 'Waarom is mijn delta negatief?' vroeg hij. 'Stand by', verzocht Lambiase. 'De VSC-periode eindigt. Je had de pitlimiter aan, Max', verklaart Lambiase. 'Ja, maar de delta was fucked!' benadrukt Verstappen. De Nederlander had per ongeluk de knop van de snelheidslimiet van de pitstraat aangedrukt, waardoor het voelde alsof hij power verloor. Dat was dus niet zo. 'De snelste ronde is een 8,0', informeerde Lambiase. Verstappen moest 1,6 seconde sneller rijden om de snelste ronde op zijn naam te zetten.

Hij had de snelste ronde dan ook even te pakken, maar in de laatste ronde van de race pakte Fernando Alonso die af. Verstappen eindigde als vijfde en wist dus nog wel punten te scoren. 'Trouwens, je hebt een tiensecondenstraf gekregen, voor als je je dat ging afvragen na de race', zei Lambiase. 'Ja, prima', antwoordde Verstappen. 'Ronduit belachelijk', ging hij verder. 'Hij probeerde het rechts en links, wat moet ik dan doen?' vroeg Verstappen. 'Ja, hij gedroeg zich daar niet naar behoren, Max', klonk Horner. 'Erg jammer, vooral hier, maar je hebt je best gedaan', zei de teambaas. 'Ja, maar de race zelf was ook gewoon shit. Veel dingen die we moeten verbeteren, maar it is what it is', aldus de Nederlander.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws