De race van Vettel | Afscheidstournee Vettel in de Formule 1 is begonnen Formule 1
Formule 1

De race van Vettel | Afscheidstournee Vettel in de Formule 1 is begonnen

De race van Vettel | Afscheidstournee Vettel in de Formule 1 is begonnen

In 'De race van' houdt F1Maximaal iedere Grand Prix de bezigheden van een Formule 1-coureur in de gaten. Hiermee brengen we de uitzonderlijke, middelmatige en teleurstellende prestaties van rijders in beeld die je tijdens de wedstrijd misschien wel volledig hebt gemist. Deze week volgen we Sebastian Vettel. De Aston Martin-coureur bracht het balletje qua transfers aan het rollen in de Formule 1, nadat hij bekendmaakte na dit seizoen te gaan stoppen. In Hongarije wist de Duitser in zijn groene bolide een belangrijk punt te pakken, nadat hij teamgenoot Lance Stroll versloeg om P10.

Vettel was de afgelopen tijd trending topic nadat hij bekendmaakte te gaan stoppen. Na zestien jaar komt er een einde aan zijn imposante Formule 1-loopbaan. Op de persconferentie en in de paddock ging het vanzelfsprekend dan ook vooral over de viervoudig wereldkampioen.

Vettel heeft geen gemakkelijk seizoen, zo miste hij de eerste twee races van dit seizoen door corona. Sinds zijn terugkeer pakte de Duitser zestien punten, waardoor hij twaalf punten meer heeft dan teamgenoot Stroll. Op vrijdag kwam Vettel prima uit de startblokken. In VT1 zette hij de elfde tijd neer en in VT2 werd hij knap zevende. In beide vrije trainingen was het de Duitser die als eerste naar buiten reed.

Zwakke zaterdag van Vettel

Op de zaterdag was het weer omgeslagen en was de regen begonnen. Vettel begon goed en zette de tweede tijd neer, maar met nog een kleine tien minuten op de klok veroorzaakte de 35-jarige een rode vlag. Hij verloor bij het ingaan van bocht 10 zijn auto en belandde achterwaarts in de bandenstapel. De Duitser, die op dat moment de derde tijd had staan, baalde duidelijk.

Ook in de kwalificatie wist Vettel geen indruk te maken, nadat zijn team er alles aan had gedaan om de auto op tijd klaar te krijgen, ging de Aston Martin-coureur de baan op. De Aston Martin is al het hele jaar niet sterk in de kwalificaties en ook dit keer was dat het geval. Vettel moest genoegen nemen met P18 en dus een uitschakeling in Q1.

Vroege virtual safety car

De start van de 35-jarige is prima, maar hij weet geen plaatsen te pakken. De Duitser wordt wel even licht aangetikt door Nicholas Latifi, maar kan zijn weg vervolgen. 'Ik heb schade aan de voorkant, aan de linkerkant', zo meldt Vettel. 'Oké, we gaan er naar kijken.' Vettel blijkt niet de enige te zijn die geraakt is door iemand, want ook Alexander Albon heeft schade. De wedstrijdleiding zet daarom een virtual safety car in.

Bij het eindigen van de virtual safety car is de ervaren coureur scherper dan Guanyu Zhou en weet dan ook een plek op te schuiven. De jacht wordt vervolgens ingezet op Yuki Tsunoda, die op P16 staat. Vettel weet met de DRS steeds naar de achterkant van de Japanner te rijden, maar kan nog geen aanval inzetten en moet dus geduldig blijven.

Geduldige Vettel toont zijn kwaliteiten

Vettel komt er maar niet langs bij Tsunoda, aangezien hij niet dichtbij genoeg kan komen om een aanval te plaatsen. Ondertussen rijdt voor de AlphaTauri-coureur Stroll met een paar anderen. Vettel weet dat als hij de 22-jarige kan inhalen, hij de aansluiting kan vinden bij dat groepje. Op het rechte stuk is het na een aantal rondes dan eindelijk zover, Vettel gaat vrij gemakkelijk voor het ingaan van de bocht er langs aan de binnenkant bij Tsunoda.

Het heeft even wat tijd gekost, maar Vettel laat zich met zijn ervaring niet gek maken en bleef geduldig. 'Goed gedaan, nu doorgaan. Stroll rijdt minder dan twee seconden voor je.' De viervoudig wereldkampioen rijdt vrij snel het gat naar de Canadees dicht, die in een soort treintje is gekomen met een aantal andere auto's. 'Let op het remmen bij bocht 2, iets later remmen is beter voor de achterkant en de exit', zo krijgt de Aston Martin-coureur te horen via de boordradio.

Aston Martin-coureurs met elkaar in gevecht

Nadat Stroll de aansluiting met het treintje is verloren, gaat hij naar binnen voor een pitstop. DIt stelt Vettel in de gelegenheid om een tijdje in vrije lucht te rijden. 'Hoe voelt de linker voorkant, kan je nog door?', vraagt zijn ingenieur. 'Ja ik kan door.' Steeds meer coureurs kiezen voor een pitstop en dus gaat ook Vettel naar binnen: 'Box, box.' De 35-jarige gaat van de zachte band naar de medium band.

Op het moment dat de Duitser de pitstraat uit rijdt, vertelt zijn ingenieur hem: 'We racen tegen Tsunoda en vooral Stroll.' Het racen tegen zijn teamgenoot wordt al snel duidelijk, want zodra Vettel de pitstraat uit rijdt moet hij gelijk uitwijken voor de Canadees. Aston Martin laat vervolgens aan Albon zien hoeveel sneller de bolides zijn. Eerst is het Stroll die de Williams-coureur inhaalt en niet veel later weet ook Vettel er langs te gaan. Op het rechte stuk is de groene bolide simpelweg te snel voor Albon.

Spannende slotfase voor Vettel

De 35-jarige schuift ondertussen door naar P14, nadat Schumacher een pitstop maakt en achter hem terechtkomt. Vettel heeft daarmee vanaf de start al vier plaatsen weten te pakken en is bezig aan een degelijke race. 'We zijn heel blij met je management, maar we hebben nu wat snelheid nodig', aldus de ingenieur van Vettel. Alpine maakte de fout om te pitten naar de harde band. De Duitse-coureur krijgt Esteban Ocon in zijn vizier. Vettel is iets te gretig en gaat een beetje wijd, gelukkig heeft dit geen consequenties voor hem.

Weer weet de Aston Martin-coureur op het rechte stuk iemand in te halen. 'Ocon ligt 0,6 voor, 0,5, 0,4', zo telt zijn ingenieur mee als Vettel op het rechte stuk er langs gaat. 'Geweldig vriend, goed gedaan. Het gaat nu om de punten.' In de slotfase van de race moet de voormalig wereldkampioen nog een pitstop maken en keert hij terug als veertiende. Het wordt tijd om te pushen met Zhou, Stroll en Daniel Ricciardo vlak voor Vettel.

Vettel weet keer op keer de juiste momenten te kiezen voor zijn inhaalacties. Zijn ervaring komt daar zeker bij van pas en ook is de Aston Martin gewoon snel op het rechte stuk. Deze keer is de Chinees Zhou de klos en kan de jacht op Ricciardo worden ingezet. Nadat ook Ricciardo, die op de harde band rijdt, wordt ingehaald is het vizier weer gericht op teamgenoot Stroll en de punten.

Herhaling van Frankrijk

De viervoudig wereldkampioen is begonnen met het gat naar zijn teamgenoot dicht te rijden, die zich achter Valtteri Bottas bevindt. Na een aantal rondes weet Stroll de Fin in te halen en Vettel volgt zijn voorbeeld. Zowaar een keer niet op het rechte stuk, maar in een bocht gaat de Duitser er binnendoor op snelheid voorbij.

Daarmee krijgen we een herhaling van de vorige Grand Prix in Frankrijk. Stroll versus Vettel in de strijd om P10. Een strijd die de voormalig wereldkampioen deze keer wel weet te winnen en daarmee een belangrijk punt pakt. Vettel heeft gestreden en een aantal mooie inhaalacties, voornamelijk op het rechte stuk, tentoongesteld. De afscheidstour van de Duitser in de Formule 1 is officieel begonnen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws