Details over Las Vegas vrijgegeven: 'Gemiddelde snelheid van 237 km/u verwacht' Formule 1
Formule 1

Details over Las Vegas vrijgegeven: 'Gemiddelde snelheid van 237 km/u verwacht'

Details over Las Vegas vrijgegeven: 'Gemiddelde snelheid van 237 km/u verwacht'

De winterstop is al in zicht met nog twee races te gaan, maar eerst staat nog de opvallendste bestemming van het jaar op het programma, met een stratenrace langs de vele toeristische trekpleisters in Las Vegas. Journalist Lawrence Barretto blikt uitgebreid vooruit op het nieuwste circuit op de kalender.

In 1981 en 1982 werd er ook al in Las Vegas geracet op een veredelde parkeerplaats, maar anno 2023 pakt de sport het een stuk serieuzer aan. De Formule 1 investeerde zelf flink in Las Vegas door maar liefst 500 miljoen dollar neer te leggen voor een stuk grond waarop het pitcomplex werd gebouwd, en dus is de Formule 1 er zelf behoorlijk bij gebaat dat het evenement een groot succes wordt.

Showelement zal centraal staan

Nog voor het weekend begint, vindt de Netflix Cup plaats, een golftoernooi dat live te zien is op Netflix, waarbij ook Formule 1-coureurs Lando Norris, Carlos Sainz, Pierre Gasly, en Alexander Albon van de partij zullen zijn. Vervolgens treden verschillende wereldberoemde artiesten op bij een concert op woensdag, met onder meer J Balvin, Swedish House Mafia, Thirty Seconds to Mars, en Will.i.am, beter bekend van The Black Eyed Peas. Ook de Formule 1-coureurs zullen als circuspaardjes ingezet worden. 'Alle twintig coureurs zullen aanwezig zijn, terwijl de Blue Man Group en Cirque du Soleil optreden', deelt journalist Lawrence Barretto op Formula1.com.

Aandacht wordt naar het racen verschoven

Na deze Amerikaanse show, zal de actie op het asfalt van start gaat. 'Het circuit met zeventien bochten werd meer dan dertig keer aangepast voordat de uiteindelijke configuratie bepaald werd', weet Barretto. 'Met een lengte van 6,1 kilometer is het na Spa-Francorchamps en het Jeddah Corniche Circuit het langste circuit op de kalender.' Met name in de tweede helft van de ronde zijn er een aantal lange rechte stukken, en dan vooral op de Las Vegas Strip.

'De simulaties voorspellen vijftig ronden vol adrenaline en actie op hoge snelheden', aldus Barretto. 'Het circuit loopt tegen de klok in, waarbij coureurs topsnelheden van 342 kilometer per uur aantikken, en een gemiddelde snelheid van 237 kilometer per uur. Daarmee is het een van de snelste races op de kalender, en de teams zullen met weinig downforce rijden, net als in Monza en Spa.'

Dit stratencircuit zal dus totaal niet lijken op de race in Monaco. 'Het is vrij breed voor een stratencircuit, variërend van twaalf tot vijftien meter. In theorie moeten de coureurs dus makkelijker zij aan zij kunnen rijden dan in Monaco. Er zijn weinig hoogteverschillen, op een helling van twee procent bij bocht veertien en een 3,5 procent daling bij de pitingang na. Daarnaast is het opvallend dat het rechte stuk op start-finish een flauwe bocht is', voegt Barretto toe.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws