Dit vinden de teams na Sprint GP Brazilië | 'Succesvolle Sprint brengt goede hoop op hoofdrace-punten' Formule 1
Formule 1

Dit vinden de teams na Sprint GP Brazilië | 'Succesvolle Sprint brengt goede hoop op hoofdrace-punten'

Dit vinden de teams na Sprint GP Brazilië | 'Succesvolle Sprint brengt goede hoop op hoofdrace-punten'

In 'Dit vinden de teams...' richt F1Maximaal het vizier op de wat kleinere teams in de Formule 1: Aston Martin, Alfa Romeo, Williams, McLaren, AlphaTauri en Haas. Hieronder kun je lezen wat de coureurs van de betreffende renstallen te zeggen hebben over hun recente prestaties op de baan.

De Sprint van Brazilië die op de zaterdag van het raceweekend werd verreden was allesbehalve saai. In de 24 rondes die de race bood, werd er flink gevochten, wat mooie beelden opleverde. Helaas kwamen een aantal teamgenoten elkaar tegen op de baan, en dat had een negatief effect op hun startpositie voor de hoofdrace van de zondag. Een aantal coureurs wisten een beter resultaat te scoren dan met een 'normale' kwalificatie, zij zullen hun kansen bij de race goed willen benutten.

Aston Martin

Het Aston Martin-duo vormde een van de twee teams die het met elkaar aan de stok kregen op de baan. Lance Stroll gaf teamgenoot Sebastian Vettel niet veel ruimte, al wist Vettel de Canadees in te halen en zijn eigen race te rijden. 'Ik was hard aan het vechten', begint de viervoudig wereldkampioen. 'Een paar van ons zaten vast achter Esteban (Ocon, red.), ik denk dat hij wat schade had, dus dat kostte ons tijd. Ik denk dat ik anders Magnussen had kunnen pakken voor het einde. Hoe dan ook was onze pace goed, laten we kijken wat we in de race kunnen doen', aldus Vettel.

Stroll kreeg een tijdstraf van tien seconden aan de broek voor het incident met Vettel, hij duwde de Duitser immers over het gras toen hij hard verdedigde bij hun gevecht. 'Mijn start was goed en alles zag er goed uit, maar ik verloor wat pace in het midden, en toen verloor ik een aantal plekken tijdens het vechten in het middenveld. We moeten kijken naar wat daar gebeurde. Morgen gaan we weer en er kan op dit circuit van alles gebeuren', sluit de Canadees af.

AlphaTauri

AlphaTauri gaat de hoofdrace van het weekend in met gemengde gevoelens. Pierre Gasly wist een goede Sprint te rijden en pakte P10. Yuki Tsunoda deed zijn best om naar voren te komen, maar bleef hangen op P15. 'Ik ben blij met vandaag, we startten op P12 en finishten P10. Het was ons doel om wat plekken goed te maken voor morgen', trapt de Fransman af. 'Het was wat lastig met de softs, maar we zijn in een sterke positie geëindigd. We hadden goede gevechten en ik denk niet dat we het beter hadden kunnen doen. We staan in de top tien, dus we gaan vechten', aldus Gasly.

Teamgenoot Tsunoda is niet helemaal tevreden. 'Ik heb wat posities kunnen pakken bij de start, maar helaas had ik daarna niet de pace en had ik het echt lastig', vertelt de Japanner. 'Het was een moeilijk weekend tot nu toe, ik had geen grip en dan is er niet veel wat je kan aanpassen na de kwalificatie en voor de Sprint, dat maakt het wel lastiger. Ik denk niet dat de race makkelijk gaat worden, maar ik ga doen wat ik kan en mijn weg naar voren banen', vertelt Tsunoda.

Alfa Romeo

Beide Alfa Rome-coureurs wisten wel wat plekken te pakken gedurende de Sprint, maar geen van de twee konden echt door het veld komen. Valtteri Bottas en Guanyu Zhou starten daardoor in het middenveld. 'Ik gaf alles in de Sprint. We startten bij de race op een veel betere positie dan bij de Sprint', trapt de Fin af. 'We konden wat plekken goed maken en daarna wat progressie maken tot het einde van de race. Onze pace werd beter en beter, dus dat geeft me hoop voor morgen. Ons doel is om in de top tien te komen en ik denk dat dat realistisch is', aldus Bottas.

Daarin kan Zhou zich wel vinden. 'Ik denk dat onze pace best wel goed was, en we kunnen tevreden zijn met de paar plekken die we hebben gewonnen. Eerst dacht ik dat het een moeilijke zaterdagmiddag zou worden, maar uiteindelijk voelde de auto goed aan en kon ik anderen inhalen richting P13. Als we het in de race goed doen in de eerste ronde en onze posities behouden bij de start, dan denk ik dat we een goede kans hebben om te vechten voor de top tien in de race.

Haas

Kevin Magnussen was vanzelfsprekend dé man op de vrijdagavond met zijn poleposition. Hij mocht de Sprint dan ook vanaf de eerste stek vertrekken. De leiding behield hij niet, maar een punt scoren lukte wel. Ook Mick Schumacher herstelde goed. 'Ik heb echt genoten, en we hebben ook nog een punt, dat is belangrijk voor ons gevecht met AlphaTauri voor P8 in het klassement', vertelt de Deen. 'Ik wilde graag nog voor Lando (Norris, red.) finishen, net achter de topteams, maar dat lukte niet. Ik ben hoe dan ook blij met een punt en in de race starten we vanaf daar, in de top tien. Hopelijk kunnen we dan ook punten scoren.'

Teamgenoot Schumacher startte laatste, maar wist acht posities te winnen. Hij eindigde P12 en mag vanaf daar dus de hoofdrace starten. 'We hadden een goede openingsronde, en dat hielp zeker. Onze pace zag er ook niet slecht uit, dus we konden een beetje vechten. We hadden wel een klein probleem met de motor, dus daar moeten we naar kijken. We zijn wel eens vaker achterin gestart en dan alsnog punten gescoord, dus als alles goed gaat hebben we zeker potentie', stelt de Duitser, die in de race ook voor punten gaat.

McLaren

Lando Norris gaf aan nog niet helemaal hersteld te zijn van zijn voedselvergiftiging, wat zijn zevende positie in de Sprint alleen maar indrukwekkender maakt. Hij wist zijn mannetje te staan in de drukte. 'Het was een zware dag, maar ons doel was om Magnussen voorbij te gaan, en dat was gelukt, dus daar ben ik blij mee. We hadden niet echt de kans om de topteams aan te vallen, veel meer dan P7 had ik dan ook niet verwacht. Ik voelde me echt niet lekker, het was warm en deze baan betekent hard werken, maar we hadden een goede race. We staan in een goede positie, wellicht kunnen we punten scoren.', aldus de Brit.

Daniel Ricciardo had her naar zijn zin bij de Sprint, de Australiër eindigde P11 en start dus de hoofdrace vanuit die positie. 'Het was zeker leuk, er waren veel gevechten. Ik wil het nog een keer zien omdat ik wat plekken won en daarna weer verloor. Ik denk wel dat ik dingen beter had kunnen doen, maar ik vond mijn weg terug. Ik vermoed nog een paar tienden ergens te vinden die me bij de race gaan helpen en me meer in het gevecht zullen mengen. Laten we kijken wat we kunnen doen, we hebben wat plekken gewonnen, en dat is positief en brengt ons dichter bij de punten in de race.'

Williams

Voor de coureurs van Williams was het een lastige zaterdagmiddag. Alexander Albon viel uit bij de Sprint en teamgenoot Nicholas Latifi zwierf rond in niemandsland. De coureurs verwachten het niet makkelijk te krijgen op de zondag. 'Ik heb geen idee wat er eigenlijk gebeurde', zegt Albon over zijn uitvalbeurt. 'Ik denk dat het kwam door de carbonstukken van Alonso en Ocon op het rechte stuk. Uiteindelijk was de start niet goed vanwege gebrek aan grip en we blokkeerden de wielen telkens aan de voorkant in de eerste paar rondes. We moeten echt even goed kijken naar de auto', aldus de Williams-coureur.

Latifi reed achteraan in het veld en kon niet echt dichterbij de anderen komen. 'Het was een eenzame middag. We hadden wat schade aan de achterkant na VT2 en dat repareerden we voor de sprintrace, maar na twee of drie rondes begon het weer moeilijk aan te voelen. Ik reed ook over wat puin heen, dus daardoor had ik ook schade aan de vloer', vertelt de Canadees. De Williams coureurs mogen na een teleurstellende zaterdag achteraan op de grid aansluiten voor de hoofdrace van zondag.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws