Domenicali: 'Formule 1 binnenkort naar Afrika' Formule 1
Formule 1

Domenicali: 'Formule 1 binnenkort naar Afrika'

Domenicali: 'Formule 1 binnenkort naar Afrika'

Volgens Formule 1-CEO Stefano Domenicali is de kans aannemelijk dat de Formule 1 terugkeert in Zuid-Afrika. Met het verlangen van Liberty Media voor meer races én meer nieuwe locaties is de stap niet ondenkbaar, zo meldt The Race. Bovendien is er met het wegvallen van de Grand Prix van Rusland een plekje vrij op de kalender.

Het toevoegen van een race in Afrika, waar de F1 niet meer aanwezig is geweest sinds de laatste race in Kyalami in 1993, is naar voren gekomen als de volgende prioriteit voor de Formule 1. Sinds Liberty Media in 2017 het zeggenschap over het kampioenschap overnam, heeft het een mix van klassieke en nieuwe circuits aan de kalender toegevoegd. Zo kwam Zandvoort vorig jaar op de kalender als klassiek circuit en staat Miami dit jaar voor haar debuut.

Afrika na Amerika een nieuwe markt

Nu de Libert Media met drie races de markt in de Verenigde Staten heeft veroverd, is het waarschijnlijk dat het bedrijf kijkt naar mogelijkheden in andere continenten. Haar volgende focus is waarschijnlijk het veiligstellen van de Kyalami-race in Zuid Afrika, hoewel het op zijn vroegst pas in 2024 plaats zal kunnen vinden. Het circuit van Kyalami zal moeten worden opgewaardeerd tot FIA graad 1-status om de Grand Prix te kunnen organiseren.

Kyalami in handen van Porsche-topman

Hoewel het circuit van Kyalami na haar Formule 1-tijd nog meerdere internationale motorsport evenementen heeft gehost, raakte het in de loop der jaren in verval. De Porsche CEO van Zuid-Afrika Toby Venter kocht het circuit in 2014 en heeft het opgeknapt. Het circuit is opnieuw ontworpen met een aangepaste lay-out inclusief een verlenging van het rechte stuk. Toch heeft het een opeenvolging van de oorspronkelijke layout behouden, van de snelle rechterbocht van Sunset tot de Esses.

Kyalami werd eerst herontwikkeld tot FIA graad 2-norm omdat een Grand Prix niet het einddoel was. Toch staan de nieuwe circuitbazen wel degelijk open voor het idee. Met de recente renovatie lijkt de infrastructuur aanwezig voor een Formule 1-race. Een graad 1-certificering zal enkel gaan om het creëren van extra run-off en het plaatsen van de zogeheten TecPro-barriers. Daarmee lijkt in ieder geval het circuit zelf niet het probleem te zijn voor een hernieuwde Formule 1-intrede.

Domenicali en Hamilton voorstander van race in Afrika

Formule 1-CEO Domenicali heeft de afgelopen maanden meermaals zijn wens uitgesproken om een Grand Prix op het Afrikaanse continent toe te voegen. 'Naast Amerika en China denk ik dat er een potentieel is om binnenkort ook in Afrika te zijn,' vertelde Domenicali in maart aan Sky Sports F1. 'Er is daar veel interesse. Dat is zeker een gebied dat tot nu toe ontbreekt in de geografie van onze kalender.'

Een tweede race in China, naast het bestaande evenement in Shanghai, was al voor 2023 ter sprake gekomen. Maar zelfs om Shanghai terug op de kalender krijgen blijkt moeilijk omdat het land nog steeds te lijden heeft onder de COVID-19 pandemie. Mede daarom lijkt het er nu meer op dat een Kyalami-deal de volgende grote aankondiging voor de F1-kalender zal zijn.

Ook zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton heeft herhaaldelijk gepleit voor een race in Afrika. Hij benadrukte zijn punt in een antwoord op een vraag over de nieuwe race in Las Vegas: 'De race die ik echt wil zien is Zuid-Afrika. Dat is de locatie die ik aangekondigd wil zien worden. Ik denk dat het belangrijk is voor de sport om daarheen te gaan. Als we in elk ander continent zijn, waarom dan niet in Afrika?'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws