F1-analisten zijn het oneens over actie Verstappen: 'Hoop dat hij nooit verandert' Formule 1
Formule 1

F1-analisten zijn het oneens over actie Verstappen: 'Hoop dat hij nooit verandert'

F1-analisten zijn het oneens over actie Verstappen: 'Hoop dat hij nooit verandert'

De tweede race van de welbekende triple header vond plaats in Oostenrijk. Waar de race aan het begin nog rustig leek te gaan verlopen, bleek niets minder waar aan het einde. De strijd tussen regerend wereldkampioen Max Verstappen en Lando Norris om de eerste plaats raakte zo verhit dat de twee elkaar raakten. Voor Norris betekende het incident het einde van zijn race, Verstappen kon na een bandenwissel zijn race wel vervolgen. Vanzelfsprekend werd ook in Groot Britannië het incident het gesprek van de dag.

In de F1 Nation-podcast bespreken Nathalie Pinkham, Tom Clarkson, Davide Valsecchi, en Julianne Cerasoli de race op het circuit van Spielberg. In tegenstelling tot de vrij gelaten sfeer onder de Nederlandse analisten, hebben de Britten heel veel te zeggen over wat er zich voordeed tussen Verstappen en Norris.

De onverslaanbare Verstappen

Onder de Britse commentatoren is het heel duidelijk dat Verstappen de volledige schuld moet dragen voor het incident. Het wordt hem alles behalve in dank afgenomen dat Norris uitviel en daardoor een mogelijke zege in Oostenrijk misliep. Zoals Norris zelf aa aangaf in interviews na afloop van de race, wordt er vanuit Engeland verwacht dat Verstappen de grotere persoon gaat zijn en zijn excuses aan zal bieden aan Norris. 'Ik denk dat Verstappen uiteindelijk wel zijn fout zal toegeven', zegt Pinkham.

De Limburger heeft de Britten zeer verbaasd met zijn vechtlust op het Oostenrijkse circuit. 'Ik sprak met mijn collega Naomi Schiff (Brits-Rwandees autocoureur, red.) en zij zei dat de onvolwassenheden van Verstappen onderhand wel zijn gladgestreken. Dat hij niet langer acties onderneemt waarvoor geen plaats is, dat hij niet langer grote risico's neemt in de race. Vandaag was daar niet echt sprake van. Ik weet niet of het alleen maar ligt aan het hoge adrenalineniveau dat door zijn aderen ging', zegt Pinkham.

De Italiaanse kant van het viertal aan presentatoren kijkt iets anders naar het incident. Valsecchi neemt het eigenlijk niet op voor Norris. Iets wat hem niet in dank wordt afgenomen. 'Ik hoop dat Verstappen nooit verandert', begint de Italiaan. 'Iedereen in de paddock weet dat als je Verstappen gaat proberen in te halen, je dat op extreme wijze moet doen en het dé actie van je carrière moet zijn. Als dat niet het geval is, kan je hem niet inhalen.'

Valsecchi geeft toe dat de stijl van Verstappen extreem hard kan zijn, maar ziet dit niet als een probleem. 'We weten hoe agressief Verstappen kan reageren op een aanval. De race heeft laten zien dat hij op de baan soms gewoon onverslaanbaar is. Als hij de race leidt weet je (als aanvaller, red.) dat je of beiden de baan afgaat of Verstappen gaat winnen. Ik houd van die houding van Verstappen. Ik weet dat het soms wat te ver gaat, maar iedereen in de paddock weet dit en respecteert dit.' Pinkham kan zich niet vinden in de woorden van Valsecchi. 'Dat snap ik wel, maar uiteindelijk is dit gewoon niet eerlijk tegenover Norris. Verstappen krijgt een straf van tien seconden die zijn race helemaal niet beïnvloedde en Norris ligt er gewoon uit!'.

Een ander soort Formule 1

Wanneer Valsecchi wordt gevraagd wat Verstappen dan fout deed tijdens de race, heeft de Italiaan niet een heel uitgebreid antwoord. 'Hij overschreed de limiet waarschijnlijk een beetje', zegt hij. 'Verstappen kan soms niet accepteren dat iemand hem verslaat. Hij was extreem defensief en remde laat.' Toch blijft Valsecchi erbij dat hij het optreden van Verstappen in de derde bocht in aanloop naar het incident wel begrijpelijk vindt. Norris klaagde erover dat Verstappen hierbij van richting veranderde.

'Het is niet makkelijk rijden op dat stuk, want het is niet helemaal recht. Je kan je rivaal pas aan het einde van de remzone zien. Je kan hem niet in je spiegel zien. Dus Verstappen zag Norris aan het einde van de remzone en zag dat hij van mijlen ver op hem af kwam. Verstappen ging gewoon mee met de lijn. Ik hoorde dat Norris zich daarover beklaagde, maar ik vond het prima', zegt hij.

Uiteindelijk raakten de Nederlander en de Brit elkaar in ronde 63 van de race. Valsecchi zegt dat er geen twijfel bestaat dat Verstappen een fout maakte. 'Ik denk dat hij zich dat na afloop van de race ook wel heeft gerealiseerd. Ik denk dat hij in de aankomende dagen wel zijn excuses gaat aanbieden aan Norris.' Rouwig is de Italiaan niet om de fout van de Limburger. 'Dit was een ander soort Formule 1 en ik heb dit de afgelopen drie jaar al gezegd. Deze jongens hebben de race tot zo'n hoog niveau getild dat ze alles durfden te riskeren. De afgelopen drie jaar hebben we iemand gemist die het aandurfde Verstappen in te halen. Ik ben blij dat Norris vandaag aan zijn niveau kon tippen. Echt het niveau van een kampioen.'

Het viertal is het eens dat de strijd tussen Verstappen en Norris niet kon uitblijven. 'Ik voeg daar alleen wel aantoe dat de inhaalactie van Norris aan de buitenkant nooit ging werken', zegt Clarkson. 'Ik denk dat het een strategiefout van Norris was.' Volgens Cerasoli komt daar nog bij dat het Spielberg-circuit altijd wat verrassingen in petto heeft. 'Verstappen is natuurlijk agressief. Norris respecteert Verstappen niet meer op de manier waarop hij dat een paar races geleden deed. Maar het circuit is ook gewoon bedrieglijk.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws