F1 Techniek GP Emilia Romagna | Red Bull pakt aerodynamica aan met flapjes Formule 1
Formule 1

F1 Techniek GP Emilia Romagna | Red Bull pakt aerodynamica aan met flapjes

F1 Techniek GP Emilia Romagna | Red Bull pakt aerodynamica aan met flapjes

Iedere Grand Prix nemen de teams nieuwe onderdelen mee om de bolides zo veel mogelijk te optimaliseren. We hielden je natuurlijk al op de hoogte van de laatste technische snufjes in ons verzamelartikel, nu licht F1Maximaal je iedere Grand Prix de meest in het oog springende technische ontwikkelingen uit en leggen we uit hoe ze werken. Deze keer vestigen we onze aandacht op de Grand Prix van Emilia Romagna van aankomend weekend.

Red Bull pakt aerodynamica aan met flapjes

Red Bull Racing vangt de Grand Prix van Emilia Romagna aan met een wat andere onderkant van de RB16B, zo merkt de Italiaanse tak van Motorsport.com op. Het ontwerpteam van Adrian Newey heeft wat flapjes aan de onderkant van de auto geplaatst om de 'aerodynamische lading' beter te regelen. Die flapjes zaten al aan de RB16B, maar de structuur is wat veranderd. Ze zijn niet alleen maar gebogen, maar hebben ook allemaal een aparte, complexere vorm gekregen. Zo moet de luchtstroming beter geleid worden, wat dus op aerodynamisch gebied tijd moet opleveren. De begeleidende foto is te vinden in het artikel van Motorsport.com.

Nieuwe Mercedes-diffuser moet achterkant meer grip geven

Nadat Mercedes wat problemen met de grip had in Bahrein komt het team in Italië met een update. Aan de achterkant van de bolide heeft de diffuser nieuwe flappen gekregen. Deze flappen moeten de luchtstromen wat beter sturen zodat de achterkant minder snel wegglijdt, zoals meermaals was te zien tijdens de testdagen voorafgaand aan het seizoen.

De nieuwe flapjes op de diffuser komen niet zomaar uit de lucht vallen: de Italiaanse tak van Motorsport.com meldt dat Valtteri Bottas ontzettend veel simulatorwerk heeft verricht, waaruit een aantal interessante updates naar voren zijn gekomen. De update werpt klaarblijkelijk gelijk haar vruchten af, gezien Mercedes gelijk P1 en P2 konden claimen in de tweede vrije training op Imola.

Alpine introduceert nieuwe voorvleugel

Alpine zou met updates komen naar Imola en dat heeft het Franse team inderdaad gedaan. Zo zijn er aanpassingen gemaakt aan de voorvleugel van de A521. Het bovenste element loopt aan de bovenkant iets rechter en de elementen daaronder hebben een meer bollende vorm naar beneden toe. Ook is de zijkant veranderd. De opening bij het gedeelte vlak bij de banden is gedicht, maar de luchtstromen worden nog steeds geleidt naar buiten toe.

Nieuwe Ferrari-updates met het oog op 2022

Ferrari heeft in de pauze van drie weken tussen Bahrein en Imola niet stilgezeten. Zo heeft het Italiaanse team voor haar thuisrace enkele updates toegepast aan de SF21. Het lijkt er zelfs op dat er rekening wordt gehouden met de nieuwe reglementen van 2022. Zo heeft Ferrari aanpassingen doorgevoerd aan de diffuser van de auto en ook aan de voor- en achtervleugel.

Zo lijkt het dat de diffuser nu meer downforce zal genereren, iets wat in 2022 cruciaal zal zijn. Waarom? De vleugels worden een stuk simpeler en daarmee moet de downforce van onder de auto worden gehaald in plaats van erboven. De zogeheten grondeffecten keren namelijk weer terug vanaf volgend jaar, waardoor neerwaartse kracht vooral van onder de vloer komt. Het levert een voordeel op met de vleugels van de Ferrari, want die kunnen nu zo worden afgesteld dat er minder luchtweerstand ontstaat. Zo wint de Scuderia waar mogelijk downforce, maar gaat het niet meteen ten koste van de snelheid op een recht stuk.

Mercedes naar Imola met nieuwe diffuser

Het is de meeste mensen waarschijnlijk wel opgevallen dat Mercedes moeite had met de stabiliteit van de auto in Bahrein. Het Duitse team heeft daarom besloten om voor de Grand Prix van Emilia Romagna dit weekend met een nieuwe diffuser te komen. Zo laat gerenommeerd F1-techneut Albert Fabrega via Twitter zien. In de golfstaat was er nog een hap uit een vin genomen, maar deze is nu weer 'gedicht'. Nu is het de vraag of het de regerend kampioen ook daadwerkelijk gaat helpen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws