F1-topman zag moeite van onder meer Red Bull met minimumgewicht al wel aankomen Formule 1
Formule 1

F1-topman zag moeite van onder meer Red Bull met minimumgewicht al wel aankomen

F1-topman zag moeite van onder meer Red Bull met minimumgewicht al wel aankomen

Dat onder meer Red Bull Racing last heeft van overgewicht in 2022 vindt Jason Somerville, een van de topmannen van Ross Brawns F1-ontwikkelingsgroep, niet vreemd. De reglementswijzigingen hebben veel gevraagd van de ontwerpafdelingen van de teams. Zo moesten ze onder meer rekening houden met de introductie van nieuwe, zwaardere banden en aanpassingen uit veiligheidsoverwegingen.

'De wissel naar 18 inch-banden en de grotere banden heeft geresulteerd in een flinke toename in gewicht', weet Somerville, die in gesprek met Peter Windsor uitlegt waarom overgewicht zo'n probleem is voor de teams in 2022. 'Het andere punt dat het gewicht aanzienlijk verhoogd heeft, is de toename in de veiligheidseigenschappen die voor dit jaar geïntroduceerd zijn.'

'Naarmate de teams hun ontwerpen verder ontwikkelden, werd het zeer duidelijk dat het lastiger was om van het overgewicht af te komen', aldus het perspectief van Somerville. Uiteraard wisten de teams tegen het einde van het ontwikkelingsproces pas dat ze boven het minimumgewicht terecht waren gekomen. Momenteel wordt er door diverse renstallen druk gewerkt om van dit overgewicht af te komen.

Verhoging minimumgewicht F1 niet eerlijk

Diverse teams hebben geklaagd over het minimumgewicht en dat het te laag ligt. Somerville zou een toename in minimumgewicht niet graag zien. 'Ze zijn niet allemaal te zwaar. Er zijn één of twee teams die het wél gelukt is (om op dat gewicht te blijven, red.)', beargumenteert hij, doelend op onder andere Alfa Romeo. 'Het zou niet eerlijk zijn voor die teams wanneer ze dat minimumgewicht nu zouden verhogen.'

'We willen de auto's niet zwaarder maken, dus voor de volgende generaties kijken we naar of we de structuur wat efficiënter kunnen krijgen', concludeert de topman. De F1 kon bij de huidige generatie een gewichtstoename niet voorkomen, wat betekent dat de auto's iets robuuster zijn en minder makkelijk insturen. De coureurs vinden dit niet prettig.

Windsor en Somerville over F1-auto's 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws