Felle kritiek op Pérez: 'Hij stuurde in alsof die mannen er niet waren' Formule 1
Formule 1

Felle kritiek op Pérez: 'Hij stuurde in alsof die mannen er niet waren'

Felle kritiek op Pérez: 'Hij stuurde in alsof die mannen er niet waren'

Bij het Race Café van Ziggo Sport hebben Robert Doornbos en Olav Mol stevige kritiek geuit op Sergio Pérez. De Mexicaan kwam goed weg bij de start van zijn thuisrace, maar zette in de eerste bocht alles op het spel, en eindigde met lege handen. Daarbij nam hij ook het risico om teamgenoot Max Verstappen uit te schakelen.

Commentator Olav Mol zag hoe Verstappen als vanouds heerste op het Autódromo Hermanos Rodríguez, waar hij vijf van de zes laatste races wist te winnen. 'Hij had het compleet onder controle. Het knapste vind ik dat Charles Leclerc het de eerste keer vanaf poleposition niet redde, en hij deed dat wel bij de herstart. Hij begon een beetje te slingeren, waardoor het hele zooitje ging slingeren en verdedigen. Ik vond het superknap', oordeelt Mol.

Pérez gooit zijn eigen glazen in

Vervolgens wordt de eerste racestart verder onder de loep genomen. 'Het scenario voor Pérez was perfect', vindt Doornbos. 'Bij de start gingen de mannen voor hem naar rechts, en hij kreeg een dubbele slipstream, en mocht daardoor op de racelijn remmen. Dan kan je in principe het laatste remmen van iedereen, maar dat deed hij niet, want Charles Leclerc remde dus iets later. Hij gooit het weg door te vroeg in te sturen, een beetje zoals Lewis Hamilton dat deed in Qatar. Hij stuurde in alsof die mannen er niet waren', vindt de Rotterdammer.

De voormalige Formule 1-coureur analyseert het geheel vervolgens in detail met behulp van de beelden. 'Hij had een supergoede launch. Daarna voelde hij de zuigkracht van de slipstream van Max, want die sleepte hem mee. De toeren schieten omhoog, en daarna kreeg hij nóg een slipstream van Leclerc. Dan denkt hij: dit is mijn dag', zo omschrijft Doornbos het droomscenario voor Pérez, die als vijfde van start ging, en nipt als eerste bij de eerste bocht aankwam.

'Hij gaat dan naar de racelijn, en beslist dan dat hij als laatste van iedereen remt, maar dan gaat hij al insturen', zegt de analist, terwijl te zien is hoe Pérez de twee coureurs aan de binnenkant afkneep. 'Hij wil gewoon die apex halen, wat je niet kan doen als je aan de buitenkant zit', luidt de heldere analyse van Doornbos bij het bekijken van de beelden.

Rampscenario bleef uit

Uiteindelijk kostte het incident alleen Pérez zijn race, maar het had slechter kunnen uitvallen, doordat hij Leclerc in een sandwich duwde. 'Voor hetzelfde geld had hij ook nog Max eruit gekegeld', zegt Doornbos, die ziet dat er geen andere optie was dan het beëindigen van de race van de Mexicaan. 'De monteurs voelden nog aan de wishbones, maar je ziet hier een heel gat in de sidepod, dus dan is het natuurlijk gewoon klaar. Pijnlijk, echt heel pijnlijk.'

Mol voegt daaraan toe dat het contrast tussen Verstappen en Pérez meteen duidelijk werd. 'Ik zeg altijd dat je een wedstrijd in principe niet in de eerste bocht wint. Er is er dus één die dat wel doet, maar die heet Verstappen. Pérez probeert dat ook te doen, maar hij kan dus gewoon niet.' Verstappen startte in eerdere jaren ook al als eerste, tweede, én derde, en kwam elke keer als leider uit de eerste bochtencombinatie, en dat was ook ditmaal het geval bij beide starts.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws