FIA komt met duidelijkheid over inhoud en straffen van regel omtrent spreekverbod na kritiek Formule 1
Formule 1

FIA komt met duidelijkheid over inhoud en straffen van regel omtrent spreekverbod na kritiek

FIA komt met duidelijkheid over inhoud en straffen van regel omtrent spreekverbod na kritiek

Nadat verschillende coureurs zich al verbolgen en verrast hebben uitgelaten over de nieuwe regel van de FIA waarmee zij de coureurs probeert te stoppen van het maken van politieke uitingen, komt het orgaan met uitleg over de manier waarop de regel geïnterpreteerd moet worden, en de eventuele straffen die er verbonden zijn aan het verbreken van de regel. Verschillende coureurs meldden eerder al zich niets aan te trekken van de in hun ogen belachelijke regel.

De FIA kwam in opspraak nadat het besloot een regel in de International Sporting Code (ISC) goed te keuren waarin vermeld staat dat coureurs eerst schriftelijke toestemming moeten krijgen voordat zij 'politieke, religieuze of persoonlijke boodschappen' mogen verkondigen. Velen zagen deze regel als een verbod op het vrije woord en het kwam het bestuursorgaan dan ook op veel kritiek te staan. Zo gaf Lewis Hamilton al aan zich er weinig van aan te trekken, en was het teamgenoot George Russell, tevens directeur van de Grand Prix Drivers' Association (GPDA), die de regel al 'gek en onnodig' noemde.

FIA komt met verduidelijking

Nadat van verschillende kanten de kritiek op de FIA enorm op is gelaaid, heeft het orgaan besloten met een reactie te komen om duidelijkheid te scheppen, meldt The Race. Onder het kopje over waarom het beginsel bestaat en wat het doel ervan is staat: 'Bij elke internationale wedstrijd moet de nadruk blijven liggen op motorsport en op de prestaties van teams en coureurs. Het mag niet worden gebruikt als platform voor individuele belangenbehartiging. Dit beginsel is ook bedoeld om te voorkomen dat deelnemers in een positie worden geplaatst waarin zij gedwongen kunnen worden een publiek standpunt in te nemen over een bepaalde binnenlandse of internationale kwestie wanneer zij dat liever niet doen.'

De richtlijn stelt daarbij dat coureurs 'voor, tijdens of na' een evenement hun mening kunnen geven over politieke, religieuze of persoonlijke kwesties, wat dan gedaan zou kunnen worden in 'hun eigen ruimte'. Vervolgens worden door de FIA voorbeelden zoals social media, interviews met geaccrediteerde media en FIA-persconferenties genoemd als mogelijkheden die onder 'hun eigen ruimte' vallen. Daarbij vermeldt zij wel dat bij het laatste voorbeeld er alleen over gesproken mag worden wanneer het een 'antwoord is op directe vragen van geaccrediteerde journalisten'.

Doordat coureurs verplicht worden de statements in hun eigen ruimte te maken, betekent dat onder meer dat een coureur niet tijdens bijvoorbeeld de Drivers Parade een statement mag maken of een boodschap mag verkondigen die van politieke, religieuze of persoonlijke aard is. Ook de momenten voorafgaand en na de race, zoals de cool down room, het podium of de groepsfoto's aan het begin en eind van het seizoen. Daarbij wordt wel vermeld dat uitzonderingen daargelaten zijn, mocht de FIA er na aanvraag toestemming voor geven. Deze aanvragen moeten dan wel vier weken van te voren worden ingediend, tenzij zich uitzonderlijke omstandigheden voor doen. Of het design van helmen of symbolen daarop ook worden gezien als een overtreding, is echter nog onduidelijk.

Mogelijke straffen bij overtreding reglement

Mocht er een mogelijke overtreding zijn van het reglement door een coureur, wordt er door de stewards van de betreffende Grand Prix bepaald of een statement of uiting gezien kan worden als politiek, religieus of persoonlijk. De richtlijnen hebben ook een oneindige lijst van mogelijke scenario's die verboden kunnen worden door de nieuwe reglementen. Deze lijst is echter slechts een leidraad voor de stewards, die zelf nog altijd 'de specifieke omstandigheden van elke mogelijke overtreding zorgvuldig moeten beoordelen' wanneer er sprake is van een mogelijke overtreding.

Voorbeelden van politieke uitingen die als overtreding van het reglement gezien kunnen worden zijn uitingen van 'elk politiek geassocieerde of politiek gevoelige persoon of personen, levend of dood', maar ook verwijzingen naar politieke partijen, nationale regeringen, afscheidingsbewegingen, politieke of militaire conflicten of 'elke specifieke politieke handeling of gebeurtenis'.

Wat religieuze uitingen betreft, verbiedt de FIA verwijzingen naar 'een godsdienst, een spirituele praktijk of een verwante significante figuur' of 'alles wat kritisch of vijandig staat tegenover de religieuze of spirituele overtuigingen van anderen'. Daarbij wordt wel de opmerking geplaatst dat alle 'niet-beledigende religieuze gebaren, zoals naar de hemel wijzen of zich kruisen, niet worden beschouwd als verboden religieuze uitingen'. Persoonlijke uitingen worden simpelweg gedefinieerd als elke omstandigheid die als persoonlijk kan worden gezien voor de betreffende coureur.

De richtlijnen stellen dat elke mogelijke overtreding van het reglement moet worden gemeld bij de wedstrijdleiding, waarna de stewards de informatie van hen doorgespeeld krijgen en zij elke straf die vermeld staat in artikel 12.4.1 van de ISC kunnen toepassen. Dat kan verschillen tussen enerzijds een reprimande of een boete, of anderzijds een gridstraf of een tijdstraf. Theoretisch gezien zouden de stewards zelfs een schorsing of uitsluiting kunnen opleggen wanneer het reglement wordt overtreden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws