FIA: 'Niemand houdt coureurs tegen, want er zijn andere platforms waar ze zich kunnen uiten' Formule 1
Formule 1

FIA: 'Niemand houdt coureurs tegen, want er zijn andere platforms waar ze zich kunnen uiten'

FIA: 'Niemand houdt coureurs tegen, want er zijn andere platforms waar ze zich kunnen uiten'

De president van de FIA, Mohammed Ben Sulayem, reageert op de nieuwe regel die stelt dat coureurs niet zomaar politieke statements mogen maken. Deze regel werd in december ingevoerd en wakkerde al snel een discussie aan. Coureurs als Lewis Hamilton en Sebastian Vettel gebruiken de Formule 1 bijvoorbeeld vaak om zich te uiten over belangrijke thema's in de wereld, maar in het vervolg moeten coureurs hiervoor eerst langs de FIA.

Ben Sulayem benadrukt dat de Formule 1 niet als luidspreker dient. 'De ethische code is goedgekeurd door de Wereldraad. Ons principe is neutraliteit en diversiteit is erg belangrijk', begint de voorzitter van de FIA tegenover SoyMotor.com. 'De FIA is in het leven geroepen voor de sport, maar moet ook bruggen bouwen en sport gebruiken om vrede en andere aspecten te bereiken. Maar we willen niet dat de FIA een platform wordt voor privé- en persoonlijke zaken', voegt hij eraan toe.

Zevenvoudig wereldkampioen Hamilton gaf eerder aan liever niet te racen, dan zijn platform niet te gebruiken. Ben Sulayem benadrukt echter dat de coureurs zich beter kunnen gaan concentreren op hun werk. 'Wat is het beste dat coureurs kunnen doen? Autorijden, ze doen de show, zij zijn de sterren', verklaart de 61-jarige, die vertelt dat ze het statement natuurlijk wel buiten de Formule 1 mogen maken. 'Niemand houdt ze tegen, er zijn andere platforms om uiting te geven aan wat ze willen, iedereen heeft ze en ze zijn meer dan welkom om dat te doen.'

Ben Sulayem: 'We leggen geen enkele coureur het zwijgen op'

Wel zijn er momenteel nog andere gevechten waar de Formule 1 mee bezig is. Zo blijven sociale media een bron van haat. 'Een van de dingen waar ik tegen vecht is de toxiciteit van sociale media. Onze commissaris Silvia werd met de dood bedreigd en elke bedreiging voor mijn team is een bedreiging voor mij. Ik voel het als iets persoonlijks, we moeten ons hiertegen verdedigen', vervolgt Ben Sulayem.

De Formule 1 is dus bezig om de sport wat dat betreft beter te maken. 'En daar ben ik trots op. We leggen geen enkele coureur het zwijgen op. Ik heb mijn persoonlijke gedachten, maar dat betekent niet dat ik de FIA daarvoor gebruik', verklaart de president van de FIA. Hij benadrukt dat met goedkeuring van de FIA de coureurs bijvoorbeeld nog steeds bepaalde shirts mogen dragen. 'Ik denk dat de FIA neutraal moet zijn en we hebben supersterren nodig om de sport beter te maken en ze doen het geweldig in racen, we genieten er allemaal van. Ze zullen de goedkeuring moeten hebben en als ze die niet hebben, zullen de commissarissen beslissen', eindigt Ben Sulayem.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws