FIA roept organisator Canadese GP op het matje: 'Veiligheidsmaatregelen niet voldoende' Formule 1
Formule 1

FIA roept organisator Canadese GP op het matje: 'Veiligheidsmaatregelen niet voldoende'

FIA roept organisator Canadese GP op het matje: 'Veiligheidsmaatregelen niet voldoende'

De organisator van de Canadese Grand Prix, de Octane Racing Group, is na afloop van het raceweekend op het matje geroepen door de FIA. Nadat de race op zondag tot een einde was gekomen, wisten toeschouwers op de baan te komen voordat alle auto's de parc fermé-positie hadden bereikt. Dit creëerde voor de toeschouwers én de coureurs een onveilige situatie volgens de FIA. Motorsport.com meldt dat het niet de eerste keer is dat dit soort incident zich voordoet op het circuit.

Na camerabeelden van het incident te hebben onderzocht, hebben de FIA-stewards moeten vaststellen dat de Octane Racing Group artikel 12.1.1h van de Internationale Sportcode heeft geschonden. Er is vastgesteld dat de organisator 'er niet in is geslaagd om voldoende maatregelen te nemen wat tot een onveilige situatie heeft geleid'.

Plan van aanpak 

'De veiligheidsmaatregelen en/of beveiligingsfunctionarissen en/of uitrusting die naar verwachting aanwezig zouden zijn voor het evenement, werden niet gehandhaafd of waren niet voldoende, wat resulteerde in een onveilige omgeving voor de toeschouwers en chauffeurs', schrijft de FIA. Tijdens het verhoor met de stewards heeft de organisator toegegeven dat de genomen veiligheidsmaatregelen niet afdoende waren om een vroegtijdige invasie van de toeschouwers op het circuit te voorkomen. Ook werd toegegeven dat de situatie onacceptabel was.

De stewards hebben de Octane Racing Group opgelegd om voor 30 september een formeel saneringsplan te presenteren waarin wordt beschreven hoe een soortgelijke situatie zal worden voorkomen in de toekomst. Aan de FIA werd aangeraden om ook nog verder naar het voorval te gaan kijken, omdat er sprake is van een serieus probleem met betrekking tot de veiligheid en beveiliging. Indien het incident zich nog eens voordoet, zal er een boete worden uitgegeven.

Het Canadese Grand Prix-weekend werd door een recordaantal toeschouwers bezocht. Het totale aantal bezoekers lag dit jaar op 350.000 mensen. Dat waren er 5000 meer dan in 2023.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat toeschouwers de baan vroegtijdig weten te betreden. In 2023 werd de organisator van de Australische Grand Prix in Melbourne nog op het matje geroepen. Toeschouwers hadden de baan al kunnen betreden voordat alle auto's in parc fermé stonden. Het lukte sommigen zelfs om de gestrande Haas-auto van Nico Hülkenberg te bereiken. Als vergelding voor het incident werd het betreden van de baan na afloop van de Australische Grand Prix in 2024 verboden. In 2023 wisten fans op het circuit van Interlagos in São Paulo, Brazilië bocht 1 te betreden terwijl de auto's nog voorbij de finishvlag reden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws