'Grand Prix van Nederland blijkt wel miljoenen aan subsidie te hebben gekregen' Formule 1
Formule 1

'Grand Prix van Nederland blijkt wel miljoenen aan subsidie te hebben gekregen'

'Grand Prix van Nederland blijkt wel miljoenen aan subsidie te hebben gekregen'

De organisatie achter de Grand Prix van Nederland heeft de afgelopen jaren miljoenen euro's aan vastelastensubsidie ontvangen. Dat gaat tegen de woorden van sportief directeur Jan Lammers in, die voor de terugkeer van het evenement in 2021 aangaf dat de race geen euro aan subsidie ontving.

In de afgelopen jaren ontving de Dutch Grand Prix (DGP) 1,8 miljoen euro aan TVL-subsidie, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. In 2020 ontving DGP in twee etappes 140.000 euro aan subsidie. Dat jaar zou de eerste Grand Prix worden verreden in Zandvoort sinds 1985, maar dat ging niet door vanwege corona. In 2021 kreeg het evenement 1,1 miljoen aan subsidie en begin 2022 volgde nog eens 550.000 euro.

Dutch Grand Prix profiteert van kleine lettertjes

Vooral de subsidie in 2021 is opvallend, gezien het Circuit Zandvoort dat jaar voor twee derde gevuld was met publiek. Wel werden er al kaarten voor 2022 verkocht. Het blijkt dat DGP heeft geprofiteerd van het lezen van de kleine lettertjes van de TVL-regeling. Het vroeg die regeling namelijk aan voor de periode april 2021 tot juni 2021.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moesten bedrijven aantonen dat ze in een bepaald kwartaal minstens dertig procent omzetdaling hadden ten opzichte van een zogenoemd referentiekwartaal. De Grand Prix van Nederland is voor zijn omzet nagenoeg volledig afhankelijk van kaartverkoop, maar juist in dat kwartaal vond er geen kaartverkoop plaats.

Nog een voordeel is dat de subsidie werd uitgekeerd op basis van vaste lasten per sector en niet de daadwerkelijke vaste lasten. Voor sportevenementen werden de vaste lasten op 34 procent van de omzet vastgesteld. Onder die vaste lasten kan je de huur van een pand of hypotheeklasten, kosten van abonnementen en energiekosten meerekenen, maar DGP heeft op Zandvoort geen kantoor met bijbehorende kosten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws