Kritiek op Ben Sulayem neemt toe: 'Duidelijk dat dit beleid gericht is op Sir Lewis Hamilton' Formule 1
Formule 1

Kritiek op Ben Sulayem neemt toe: 'Duidelijk dat dit beleid gericht is op Sir Lewis Hamilton'

Kritiek op Ben Sulayem neemt toe: 'Duidelijk dat dit beleid gericht is op Sir Lewis Hamilton'

Paul Scriven, een lid van het House of Lords (Eerste Kamer van het VK), heeft in een brief vernietigend uitgehaald naar Mohammed Ben Sulayem. De FIA-president zou niet gereageerd hebben op een vorig jaar verstuurde brief, waarin verschillende wetgevers hun zorgen uitten over de mensenrechten in landen waarin de F1 wordt gehouden. De Brit is er bovendien van overtuigd dat deze onlangs genomen maatregel is bedacht om Lewis Hamilton het zwijgen op te leggen.

Volgens Autosport legt Lord Scriven in zijn brief uit dat hij één van de 90 wetgevers is die in maart van 2022 een brief aan de FIA hebben geschreven om daarin hun ongenoegen te uiten over de gevolgen voor de mensenrechten van F1-races in de Golfstaten, iets wat door de wetgevers gezien wordt als sports washing.

'Er is bijna een jaar verstreken sinds u deze brief ontving, en toch hebben wij niet de hoffelijkheid van uw antwoord mogen genieten. Dat u niet reageert op onze ernstige bezorgdheid is zeer onbeleefd en onprofessioneel. Waarom denkt u dat u parlementariërs kunt negeren? Denkt u dat zorgen over de mensenrechten en het beleid van de FIA boven toezicht of wetgeving staan?', zo begint de brief van Scriven.

'Wij hebben u geschreven om onze bezorgdheid te uiten die van publiek belang is, en wij verwachten openheid en transparantie van de FIA. Voor alle duidelijkheid: ik verwacht nog steeds een reactie op onze brief van 16 maart 2022 en ik maak deze brief ook openbaar omwille van de transparantie en het algemeen belang', aldus de parlementariër.

Maatregel bewust ingevoerd tegen Hamilton

Niet alleen het uitblijven van een reactie zorgt voor irritatie, ook de maatregel om F1-coureurs niet meer vrijelijk statements te laten maken kan rekenen op een hoop weerstand van de Brit. 'Met grote bezorgdheid heb ik kennis genomen van het besluit van de FIA om de stem van F1-coureurs te onderdrukken in wat u beschouwt als politieke verklaringen, een beleid dat zal dienen om F1-gastlanden af te schermen van toezicht op onrecht.'

De genomen maatregel zou volgens Scriven genomen zijn om één specifieke coureur het zwijgen op te leggen. 'Het is mij zeer duidelijk dat dit beleid is gericht op Sir Lewis Hamilton, uw meest uitgesproken coureur, wiens opmerkingen over landen met een erbarmelijke staat van dienst op het gebied van de rechten, met name Bahrein en Saoedi-Arabië, ongetwijfeld niet goed zouden zijn ontvangen door deze corrupte en mensonterende regimes.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws