Oud-directeur Circuit Zandvoort laakt houding lokale politiek: 'Kleinburgerlijk en verrekte stom' Formule 1
Formule 1

Oud-directeur Circuit Zandvoort laakt houding lokale politiek: 'Kleinburgerlijk en verrekte stom'

Oud-directeur Circuit Zandvoort laakt houding lokale politiek: 'Kleinburgerlijk en verrekte stom'

Jim Vermeulen, oud-directeur van het Circuit Zandvoort, is van mening dat de organisatie van de Dutch GP en de gemeente de onrust rondom de vermakelijkheidsbelasting hadden kunnen voorkomen. Vermeulen, die van 1981 tot en met 1987 directeur was van het circuit aan de duinen, zegt de uitspraken van de organisatie van de Dutch Grand Prix volledig te begrijpen.

Aan het begin van december werd bekend dat Zandvoort ook in 2024 en 2025 op de Formule 1-kalender zal staan. Waar de organisatie erg blij was met de verlenging, daar zocht de gemeente Zandvoort naar een mogelijkheid om de kosten van de Grand Prix te dekken. De gemeente wilde een vermakelijkheidsbelasting instellen, wat concreet betekent dat de ticketprijs met enkele euro's moet worden verhoogd. De organisatie liet aan het einde van december weten daar niets voor te voelen.

Vermeulen kijkt de situatie in Zandvoort met lede ogen aan. 'Op de eerste plaats vind ik het waanzinnig onhandig hoe ze het hebben aangepakt', begint hij tegen Motorsport.com. 'Als ik de gemeente was geweest, dan zou ik meteen na het succes van afgelopen jaar op het circuit zijn afgestapt en met ze in gesprek zijn gegaan over hoe het in de toekomst verder moet met de kosten die ze maken voor de Formule 1. De btw die over de kaarten wordt geheven, komt natuurlijk niet in de gemeentekas terecht en de winsten die de lokale ondernemers boeken evenmin. Dus er kan tijdens zo'n weekend dan wel 20 miljoen worden verdiend, daar ziet de gemeente niets van terug. Maar als ze tijdig met elkaar in gesprek waren gegaan, dan waren ze ongetwijfeld tot een oplossing gekomen en was al die negatieve publiciteit er niet geweest. Dit had duidelijk anders gemoeten.'

Vermeulen snapt niks van 'onbeschofte' lokale politiek

Vermeulen laat verder weten het standpunt van de lokale politiek absoluut niet te begrijpen. 'Het is kleinburgerlijk en verrekte stom. Ik begrijp er helemaal niets van. Je moet als Zandvoort juist heel erg blij zijn dat je internationaal zo op de kaart staat. De organisatie heeft erg goed werk verricht met de eerste twee edities, dus het is een evenement waar je als lokaal bestuur zuinig op moet zijn.' Over de organisatie van de Dutch GP praat hij dan ook vol lof. 'Ze hebben het steengoed gedaan en zijn een voorbeeld voor alle andere Grands Prix in de wereld. Daar mag je als gemeente natuurlijk geen misbruik van maken. Dat zou onbeschoft zijn. Maar wat er momenteel over en weer gezegd wordt in de kranten, vind ik erg slecht. Ik denk dat ze ogenblikkelijk iemand moeten aanstellen om de partijen nader tot elkaar te brengen', klinkt een bezorgde Vermeulen.

Vermeulen noemt politieke onenigheid Zandvoort 'gevaarlijk'

Volgens Vermeulen moeten de partijen er rekening mee houden dat de uit de hand gelopen situatie rondom de Dutch GP nog wel eens gevolgen zou kunnen hebben voor het evenement. De oud-directeur denkt dat de beleidsbepalers van de Formule 1 ook wel op de hoogte zijn van de gang van zaken in Zandvoort. 'Ik denk dat ze daar zeker wel wat van meekrijgen en dat maakt wat er nu gebeurt ook best risicovol. Je bent in zekere zin op wereldniveau bezig als je een Grand Prix organiseert. Als iemand dan in de media roept dat de toekomst van de race op het spel staat, dan wordt dat nooit in het goede verband overgebracht. Daar zullen die Amerikanen wel helemaal niets van begrijpen. Dus het is gewoon niet goed om zulke opmerkingen te maken en eigenlijk ook gevaarlijk', zegt hij.

Ook over de rol van Jerry Kremer, de fractievoorzitter van Jong Zandvoort, is Vermeulen niet te spreken. Kremer zei eind december dat de negatieve uitspraken van Lammers over de vermakelijkheidsbelasting de toekomst van de Dutch GP in gevaar brachten. Voor deze uitspraak kon Vermeulen geen begrip opbrengen. 'Ik vond dat aanmatigend. Het is een wellusteling. Om te suggereren dat jij dat wel even bepaalt. Als je het van tevoren met de organisatie had besproken, dan was je elkaar waarschijnlijk ergens halverwege tegengekomen', denkt Vermeulen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws