Hamilton werd gepest om huidskleur: 'Er werden bananen naar me gegooid' Formule 1
Formule 1

Hamilton werd gepest om huidskleur: 'Er werden bananen naar me gegooid'

Hamilton werd gepest om huidskleur: 'Er werden bananen naar me gegooid'

Lewis Hamilton doet een boekje open over zijn moeilijke jeugd. Sinds een ongekend jonge leeftijd heeft de Mercedes-coureur al te maken met racisme. Op zijn basisschool en middelbare school werd hij onder andere gepest door leeftijdsgenoten, maar ook door de werknemers. Nu zet Hamilton zich in om te zorgen dat jongeren eerlijke kansen krijgen.

De zevenvoudig wereldkampioen heeft het in zijn jonge jaren erg moeilijk gehad. 'Voor mij was school het meest traumatiserende en moeilijkste deel van mijn leven', begint de Brit in de podcast On Purpose, geciteerd door The Independent. Zijn huiskleur zorgde er namelijk voor dat hij niet altijd eerlijk behandeld werd. 'Toen ik zes was, werd ik al gepest. Op die specifieke school was ik één van de drie gekleurde kinderen en gewoon grotere, sterkere, pestende kinderen gooiden me vaak rond.'

Hamilton: 'Het schoolhoofd had het op mij gemunt'

Hamilton kreeg op de basisschool al veelal te maken met racisme. 'De constante prikken, de dingen die naar je worden gegooid, zoals bananen, of mensen die het n-woord gewoon zo ontspannen zouden gebruiken. Mensen die je halfbloed noemen en niet weten waar je in past. Dat vond ik moeilijk', verklaart de Brit. Niet alleen leeftijdsgenoten gaven de jonge Hamilton het gevoel dat hij daar niet thuishoorde.

Zelfs de volwassenen die werkzaam waren op de school behandelden de Mercedes-coureur anders. 'Op mijn middelbare school waren er zes of zeven kinderen van kleur op een totaal aantal van 1200 kinderen en drie van ons moesten de hele tijd buiten het kantoor van de directeur zitten. Het schoolhoofd had het ook op ons gemunt en vooral op mij', vervolgt de coureur.

Door zijn ervaringen voelde hij zich niet prettig. 'Ik voelde dat het systeem tegen me was en ik zwom tegen de stroom in. Er waren veel dingen die ik onderdrukte', benoemt de 38-jarige. 'Ik had niet het gevoel dat ik naar huis kon gaan en mijn ouders kon vertellen dat deze kinderen me het n-woord bleven noemen, of dat ik vandaag op school werd gepest of in elkaar geslagen, ik wilde niet dat mijn vader zou denken dat ik niet sterk was', zo eindigt hij.

Strijd voor een eerlijke samenleving

Dankzij onder andere het racisme dat Hamilton al op jonge leeftijd meemaakte, heeft hij een stichting opgericht, genaamd Mission 44. Deze heeft als doel om het leven van mensen uit ondervertegenwoordigde groepen te verbeteren. 'Elke jongere moet de kans krijgen om te slagen in onderwijs, werk en het leven', zo luidt het doel van de stichting. Ook strijdt Hamilton voor meer diversiteit en inclusie binnen de autosport en dat doet hij met het initiatief Ignite, dat een samenwerking is met het Formule 1-team van Mercedes. Zo levert hij een belangrijke bijdrage.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws