Hamilton wint GP Brazilië vanaf tiende plek na bloedstollend gevecht met Verstappen Formule 1
Formule 1

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Brazilië gewonnen na een bloedstollend gevecht met Max Verstappen. Hamilton vertrok vanaf de tiende plek en kende een uitstekende start, waardoor hij continu voor gevaar kon zorgen bij Verstappen. Laatstgenoemde lukte het een paar keer om een aanval van Hamilton af te slaan, maar uiteindelijk moest Verstappen eraan toegeven en genoegen nemen met de tweede plek.

Verstappen was direct scherp tijdens de start en passeerde Valtteri Bottas, zoals de Fin dat eerder al deed tijdens de sprintrace. Sergio Pérez wist eveneens voorbij te gaan aan de Mercedes-coureur in bocht 3. Ondertussen toucheerden Lando Norris en Carlos Sainz met elkaar, waardoor eerstgenoemde een lekke band kreeg. Hamilton was ondertussen al gestegen naar plek zeven.

De Mercedes-man ging daarna vrolijk verder door Sebastian Vettel te passeren voor P6. De Ferrari's van Sainz en Charles Leclerc bleken ook geen problemen te vormen voor Hamilton en zo was de vierde plaats al vroeg in de race een feit, ondanks de gridstraf van vijf plaatsen voor het verwisselen van zijn verbrandingsmotor. Teamgenoot Bottas kreeg in ronde 5 de instructie om de zevenvoudig wereldkampioen voorbij te laten gaan, waardoor Hamilton zelfs al op P3 lag.

Meerdere safety car-periodes, Hamilton jaagt op Verstappen en Pérez

Daarna kwam de safety car op de baan wegens een voorvleugel van Yuki Tsunoda die nog op een gevaarlijke plek lag. Dat gebeurde door contact met Lance Stroll in bocht 1. De safety car-periode duurde slechts drie ronden en in ronde 10 ging de race alweer verder. Verstappen behield de leiding, terwijl Hamilton Pérez niet kon passeren voor de tweede plaats in de wedstrijd.

Na de herstart toucheerden Mick Schumacher en Antonio Giovinazzi, waardoor er een virtual safety car-periode in het leven werd geroepen. Dat kwam door een brokstuk dat op de baan lag na het contact tussen de twee. Na de herstart in ronde 14 verloor Hamilton plots veel tijd ten opzichte van Pérez. Terwijl het verschil tussen de twee op start-finish eerst nog twee tienden was, was het bij de herstart in ronde 4 ineens een seconde. De 36-jarige leek dus even niet op te letten.

Toch leek het niet heel veel uit te maken, want in ronde 18 gingen de twee het duel aan. Eerst haalde Hamilton Pérez aan de buitenkant van bocht 1 in, maar de Mexicaan counterde terug in bocht 3 met DRS. Een ronde later had de Mercedes-coureur echter geen kind meer aan de Red Bull-bolide van Pérez en nam Hamilton de tweede plaats in de race over.

Hamilton waagt undercut op Verstappen

Met een asfalttemperatuur van 49 graden heeft dat ook invloed op de banden. Zo melden zowel Verstappen als Hamilton in ronde 26 dat de banden een beetje beginnen te slijten. Daarom probeerde Hamilton een undercut op Verstappen in ronde 27, waardoor hij terugviel naar plek zes achter Daniel Ricciardo. Niet veel later volgde Verstappen in ronde 28 met een uitstekende pitstop waarmee hij net voor Hamilton terecht kwam, die op dat moment net voorbijging aan Ricciardo.

Daarna was het Sergio Pérez die een ronde later dan Verstappen naar binnen dook. Terwijl Bottas nu even aan de leiding gaat met achter hem Verstappen en Hamilton, viel Pérez terug achter Ricciardo, die nog een stop moest maken. In ronde 30 kwam er weer een korte virtual safety car-periode, omdat er van alles van de auto van Stroll afvloog. Een gelukje voor Bottas, die meteen naar binnen dook en daarmee voor Pérez uitkwam.

Verstappen meldt in ronde 31 dat hij zich niet nog een keer wil laten verrassen door Hamilton met een undercut. Ondertussen wist de Brit ongekend dichtbij de Nederlander te komen, zelfs binnen DRS van Verstappen. Maar tot een echte aanval kwam het niet. In ronde 41 voegde Verstappen dan ook daad bij woord om als eerste naar binnen te duiken en naar de harde band te gaan. Daarmee gaat Hamilton aan de leiding en heeft Verstappen de verse banden.

Daarna was het niet Hamilton, maar Bottas die in ronde 42 naar binnen dook. Daarmee kwam de Fin achter Charles Leclerc op P5 terecht. Pérez volgde niet veel later, al in ronde 43, en kwam daarmee achter diezelfde Leclerc terecht, terwijl Bottas net aan de Ferrari-coureur voorbij was gegaan. In ronde 44 was het Hamilton die naar binnen dook voor de harde band, terwijl Verstappen kreeg te horen om zijn banden te sparen. Hamilton kwam weer achter de Red Bull-coureur terecht.

Pérez wist niet veel later ook voorbij te gaan aan Leclerc, terwijl Hamilton en Bottas klagen over de gekozen strategie van Mercedes. Hamilton is op de harde band gezet, maar de Mercedes-coureur wilde de mediums hebben. Nogal boos vraagt Hamilton aan het team of de undercut wel heeft gewerkt. Bottas is ook van mening dat een één-tweetje op dit moment van de wedstrijd is vergooid. Het gat tussen Verstappen en Hamilton is iets groter dan een seconde in ronde 46.

Hamilton plaatst aanval op Verstappen

In ronde 48 werd het pas echt spannend vanwege een aanval van Hamilton op Verstappen. Het lukte Hamilton om voorbij te gaan aan Verstappen, maar laatstgenoemde remde later in en schoot samen met Hamilton van de baan af. Dat zag de wedstrijdleiding ook en daarom werd dit incident genoteerd door de stewards. Niet veel later meldde Verstappen dat hij niet zeker weet of hij deze druk van de titelconcurrent vol kan houden.

Ricciardo moest in ronde 52 het veld verlaten en was daarmee de tweede uitvaller na Stroll, die eerder het strijdtoneel verliet. Daarna kreeg Verstappen te horen dat het incident met Hamilton niet verder wordt bekeken door de stewards. Daar was Mercedes het duidelijk niet mee eens en dat lieten ze blijken aan Michael Masi, maar dat brengt geen verandering in de huidige situatie op de baan, waarin Verstappen nog steeds voor Hamilton zit.

Maar daarmee was de strijd nog niet gedaan tussen Hamilton en Verstappen, want in ronde 58 probeerde eerstgenoemde opnieuw een aanval te plaatsen. Dit keer wist Verstappen zijn concurrent achter zich te houden zonder van de baan te schieten. Hamilton laat zien dat hij er nog niet klaar mee is, en in ronde 59 lukte het Verstappen niet om hem achter zich te houden. Hamilton leidt daarmee voor het eerst de wedstrijd, komend vanaf de tiende plek.

Uiteindelijk wist Hamilton flink weg te rijden bij Verstappen en kwam hij zodoende als eerste over de streep. Verstappen kwam als tweede binnen, waardoor Hamilton het gat met Verstappen naar 14 punten wist te brengen in het wereldkampioenschap, doordat Pérez ervandoor ging met de snelste raceronde. Bottas werd derde en Pérez vierde, waardoor ook Mercedes weer een iets ruimere voorsprong kent in het kampioenschap om de constructeurs. Voor Red Bull dus flink balen, maar voor Mercedes een topdag.