Wolff richt zijn pijlen op Red Bull: 'Deze zaak had nooit bij de stewards mogen eindigen' Formule 1
Formule 1

Wolff richt zijn pijlen op Red Bull: 'Deze zaak had nooit bij de stewards mogen eindigen'

Wolff richt zijn pijlen op Red Bull: 'Deze zaak had nooit bij de stewards mogen eindigen'

Toto Wolff slijpt de messen nadat Red Bull Racing in Brazilië naar de stewards gestapt is. Volgens de Oostenrijker waren het de concurrenten die uiteindelijk de diskwalificatie van Lewis Hamilton mogelijk hebben gemaakt. Dit vindt hij niet oké, al helemaal omdat Mercedes Red Bull in Mexico nog matste toen ook daar schade optrad aan een achtervleugel. Wolff belooft er de rest van het jaar met gestrekt been in te gaan.

'De politieke spelletjes die hier gespeeld zijn, storen mij nog steeds', laat de Mercedes-teambaas optekenen bij diverse internationale media, waaronder Auto, Motor und Sport. Red Bull stapte op de vrijdag van de Grand Prix van Brazilië naar de stewards om een onregelmatigheid bij de achtervleugel van Mercedes aan te kaarten. Volgens Wolff betrof het een beschadigde achtervleugel. Doorgaans krijgen de teams de mogelijkheid om dit soort schade gewoon te repareren.

Dat Red Bull naar de stewards is gestapt, en daarmee Mercedes dus een oor aan heeft genaaid, gaat er bij Wolff niet in. 'Deze zaak had nooit bij de stewards mogen eindigen', vervolgt hij geërgerd. 'We hebben ondervonden dat de manier waarop men werkt in de Formule 1 is veranderd. Misschien dat dat te wijten is aan een van de andere teams', suggereert hij. Met de woorden kan hij uiteraard maar één team bedoelen, en dat is concurrent Red Bull.

Red Bull pakt cadeautje Mercedes uit

Wat de actie van Red Bull nog veel zuurder maakt voor Wolff is dat Red Bull in de Grand Prix voorafgaand aan die van Brazilië ook met een defecte achtervleugel reed. De vleugel van de RB16B van Max Verstappen vertoonde in Mexico scheurtjes aan de achterkant, wat tijdens de kwalificatiesessie zelfs nog opgelost mocht worden. Omdat de zaak in Brazilië al bij de stewards lag, had Mercedes geen mogelijkheid meer om in te grijpen. 'In het verleden mochten de teams dit soort schade gewoon repareren als de auto's in parc fermé stonden.'

'Gedurende de afgelopen twee weekenden hebben we gezien dat dit toegestaan werd, zelfs gedurende de kwalificatiesessies, wanneer die parc fermé regels gewoon gelden. Onze achtervleugel raakte beschadigd op het circuit, maar in plaats van dat we dit konden repareren, werden we aangegeven bij de stewards', vervolgt de Oostenrijker vol ongeloof. De irritatie bij Wolff is groot en het ziet er niet naar uit dat hij terug zal deinzen voor de politieke oorlog die Red Bull ontketend heeft.

Dat de straf er uiteindelijk kwam, kan Wolff nog wel begrijpen. 'De stewards deden hun werk en hun argumenten moeten gerespecteerd worden. Daarom hebben we ook besloten niet in hoger beroep te gaan tegen de straf.' De wedstrijdleiding deed gewoon haar werk en de Mercedes werd terecht onreglementair bevonden. Dat die straf er uiteindelijk kwam is voor Wolff dan ook niet het grote probleem. Dat Red Bull een vuil spelletje heeft gespeeld, wel.

Succes in Brazilië verzacht de pijn

Wolff zag beide coureurs tijdens de sprintrace uitblinken. Zo wist Valtteri Bottas na een openingsfase op de zachte compound WK-leider Verstappen van zich af te slaan, terwijl Lewis Hamilton maar liefst vijftien plekken goed wist te maken. Naar aanleiding daarvan spreekt een tevreden teambaas: 'Als je het zwaar hebt, moet je veerkracht tonen. Dat hebben we gedaan. Bottas en Hamilton hebben met een geweldig half uur racen mijn humeur opgekrikt.'

'Zo blijkt maar weer: na de grootste frustratie komt soms een kracht los die leidt tot fantastische resultaten. Dat verzacht de pijn', benadrukt hij. 'Bottas had de wedstrijd volledig onder controle en Hamilton heeft maar liefst vijftien auto's ingehaald.' Het was de zoetste wraak die Mercedes kon nemen na een vrij- en zaterdag vol drama, onzekerheid en nervositeit. Nu is het aan de Duitse renstal om deze vorm ook in de hoofdrace te vertonen.

Wedden dat Bottas, die van pole start, de GP van Brazilië wint? Ontvang 4,50 keer je inzet bij Bet365. Verstappen staat genoteerd op 1,72 keer je inzet terug bij een overwinning.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws