Hoge kerbs en snelle bochten: waarom niet Red Bull maar McLaren dit weekend opgejaagd wordt Formule 1
Formule 1

Hoge kerbs en snelle bochten: waarom niet Red Bull maar McLaren dit weekend opgejaagd wordt

Hoge kerbs en snelle bochten: waarom niet Red Bull maar McLaren dit weekend opgejaagd wordt

Nog geen week na de Grand Prix van Spanje mogen we ons alweer verheugen op de volgende wedstrijd. De Grand Prix van Oostenrijk vormt de tweede wedstrijd van de eerste triple-header van dit Formule 1-seizoen. Deze wedstrijd wordt al jaren verreden op de Red Bull Ring - een circuit waarop Red Bull Racing van oudsher sterk geweest is. Desalniettemin is het veel te vroeg om te stellen dat Max Verstappen ook aankomend weekend gaat zegevieren. Waarom? F1Maximaal.nl licht het toe.

De F1 verkast naar Oostenrijk, waar het in de bergen nabij Spielberg bei Knittelfeld een inmiddels klassieke wedstrijd tegemoet gaat. De Red Bull Ring is een van de kortste circuits van de kalender, maar dat maakt hem zeker niet minder uitdagend. Een combinatie van complexe bochten en rechte stukken biedt voldoende uitdaging. Coureurs genieten dan ook zeker van dit stuk asfalt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

red bull ring
De Red Bull Ring. (Foto: Mercedes AMG F1)

Met zeven rechterbochten en drie linkerbochten gaat dit circuit met de klok mee. Voor de lengte van het circuit heeft het met 3 DRS-zones relatief veel rechte stukken waarop de achtervleugel opengeklapt kan worden. De eerste DRS-zone vinden we op de start-finish, de tweede daar vlak na, en de derde weer daaropvolgend. Voldoende mogelijkheden voor inhaalacties dus, die we met name zullen zien in bochten 3 en 4. Kijk je naar de bovenstaande lay-out dan kan het bijna niet anders dan dat het een topweekend wordt, sportief gezien.

Verder heeft de Red Bull Ring met een bochtige tweede sector, veel hoogteverschil in de aanloop naar bocht 3 en een zeer complexe tiende knik, waarin coureurs makkelijk wijd gaan, van alles wat. Er is dit jaar ook gravel aangelegd in sommige bochten, zodat baanlimieten een minder groot probleem zijn dan in de voorgaande edities. Meermaals werden er tijdens de kwalificatieronden tijden verwijderd omdat coureurs buiten de lijntjes kleurden. In 2024 wordt dit zwaarder afgestraft.

Hoe staat Red Bull er voor?

Kijkend naar de huidige stand bij de coureurs en constructeurs kan je beargumenteren dat Red Bull voor aankomend weekend de favorietenrol bekleedt. In Spanje wist Verstappen knap de zege naar zich toe te trekken, al was het gat met Lando Norris, inmiddels de nummer twee in het coureursklassement, slechts 3 seconden. Zal Red Bull dit weekend de snelheid hebben om Verstappen aan de zege te helpen in de sprint- én hoofdrace?

Enerzijds mag je dit verwachten. Niet alleen vanwege het feit dat Red Bull het op de Red Bull Ring eigenlijk altijd goed doet, maar ook omdat de RB20 op rauwe pace in Verstappens handen nog steeds de snelste auto is, al is het marginaal. De combinatie Red Bull-Verstappen is zelfs als het erop lijkt dat die niet dominant is, nog steeds dominant.

Anderzijds heeft de Red Bull Ring een eigenschap die Red Bull serieus veel snelheid kan kosten. We hebben in Monaco en Canada gezien dat Red Bull moeite heeft met hoge kerbs. Daar heeft de Red Bull Ring er zeer veel van. De bochtige tweede sector en de twee bochten in de lage sector staan erom bekend dat ze hoge kerbs hebben.

Voorheen had dat vooral effect op de versnellingsbak, die daardoor veel trilling te verduren kreeg. Dat wilde in het vorige reglementaire tijdperk nog wel eens resulteren in boordradio's, of erger nog, DNFs. Inmiddels zijn de bolides resistenter voor de trillingen van deze kerbs, maar dat neemt niet weg dat Red Bull in races van het verleden de rijhoogte heeft moeten verhogen vanwege kerbs. Dat kost snelheid.

En dan kom je toch weer uit bij Norris

Het begint bijna een standaard verhaal te worden, maar voor de directe uitdager van Verstappen kijken we naar McLaren. Zij hebben in de vorm van Norris een coureur met bijzonder veel snelheid en de gave om alles uit de auto te halen. Het is weliswaar een auto die om hem heen gebouwd is, maar dat neemt niet weg dat hij langzamerhand binnen schootsafstand van Verstappen weet te komen.

Combineer dit met de mogelijke tienden die Red Bull in gaat leveren op de kerbs en je komt op een scenario uit waarin Norris werkelijk de snelste coureur van de grid kan zijn. Het gat in het coureursklassement naar Verstappen is groot, dus voor een potentiële titelstrijd zal het vermoedelijk weinig verschil maken als de jonge Engelsman dit weekend wint. Specifiek gericht op dit weekend brengt het wel gewoon spanning met zich mee.

Dat gezegd hebbende kunnen we ook Oscar Piastri in het vizier houden voor een potentiële podiumplaats. McLaren heeft veel snelheid in snelle bochten. De Red Bull Ring kent er veel, met name in sector 2 en 3. Alleen in sector 1, in de derde bocht, is er sprake van een moment waarop de coureurs echt heel veel vertragen. Ook zonder het mogelijke kerbnadeel van Red Bull moet McLaren dit weekend dus hoge ogen gooien. Heeft Piastri een sterk weekend dan is een dubbel podium zeer zeker mogelijk.

Gaat Alpine weer scoren?

Weinigen zullen aan het begin van het jaar gedacht hebben dat Alpine in één adem met een dubbele puntenfinish genoemd zou worden, maar het zal toch echt moeten. De Franse renstal heeft de afgelopen weekenden veel snelheid ontgrendeld en kan ook in de bochten met snelle sectoren en rechte stukken mee met de rest. Trekken ze deze trend door naar Oostenrijk dan zijn ze niet meer uit te sluiten voor toptien-posities.

Een laatste kandidaat voor punten is Nico Hülkenberg. Met meer snelheid in het materiaal van Haas dan teamgenoot Kevin Magnussen is het de Duitser die dit jaar indruk weet te maken. Opzichzelfstaand is dit in 2024 niet altijd genoeg om punten binnen te slepen, maar we weten dat de Haas op rechte stukken niet slecht is. Met drie DRS-zones en dus veel stukken waarop low drag beloond wordt, zou het zomaar kunnen dat The Hulk weer met punten naar huis gaat.

F1Maximaal.nl heeft nu ook een kalender van alle andere autosport, zodat je hier snel ziet wat er per weekend te zien is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws