In 2023 zal er gereden worden met grotere spiegels, na moeilijkheden met moderne oplossingen Formule 1
Formule 1

In 2023 zal er gereden worden met grotere spiegels, na moeilijkheden met moderne oplossingen

In 2023 zal er gereden worden met grotere spiegels, na moeilijkheden met moderne oplossingen

In 2023 zullen de Formule 1-auto's gaan rijden met grotere spiegels. Hoewel er werd gesproken over de mogelijkheid om de spiegels helemaal van de auto af te halen en te werken met camera's, zal dat komend jaar nog niet het geval zijn. Nikolas Tombazis, hoofdtechnicus van de FIA, verklaart waarom het idee van de camera nog niet mogelijk is en wat de veranderingen zijn rondom de nieuwe spiegels.

In 2018 werd al gesproken over camera's waarmee coureurs kunnen zien wat er achter hun auto gebeurt. Ook in andere klassen zijn die camera's al geruime tijd aanwezig, maar in de Formule 1 laat die oplossing nog even op zich wachten. 'We hebben erover nagedacht. Er zijn drie problemen die moeten worden opgelost', begint Tombazis bij Autosport. 'Eén daarvan is dat er niet veel ruimte is voor een tv-scherm in de cockpit.'

Dat is niet het enige probleem, want ook de zichtbaarheid van de schermen zou in een Formule 1-auto moeilijk zijn. 'Ten tweede wordt het soms gebruikt in gesloten cockpitauto's met nogal donkere omstandigheden binnenin. Je wilt niet dat de coureurs moeilijk moeten doen om te zien of ze iets kunnen zien. Dus daar is dat', vertelt de hooftechnicus.

'Dan is het derde punt dat er een tijd is waarin de focus van coureurs wordt aangepast van de ene afstand naar de andere afstand, waar we ons ook een beetje zorgen over maken en die we zorgvuldig moeten evalueren', benoemt Tombazis als laatste punt. 'Bij de snelheden waarmee je rijdt, mag je die halve tiende van een seconde niet verliezen om je aan te passen, dus dat is een ander probleem.'

Tombazis: 'We gingen voor spiegels die groter zijn'

Dus er wordt momenteel wel gekeken naar een oplossing voor de spiegels in de vorm van een camera. 'Daar kijken we naar, en misschien ook naar andere manieren om het te doen, zoals een audiosignaal of wat dan ook, maar het is nog steeds een work in progress', vervolgt Tombazis. Voor 2023 zal daar dus nog niks mee gebeuren, maar er komen wel grotere spiegels.

'We gingen voor een spiegel die iets groter is. Ik geloof dat het van 150 millimeter naar 200 millimeter is gegaan, en we hebben gezien dat het gezichtsveld is verbeterd', legt de Griekse ontwerper uit. Niet alleen de grootte van de spiegel zal anders zijn, maar ook de vorm zal veranderen. 'Voor sommige coureurs maakt het geen verschil, omdat sommige coureurs al behoorlijk gebogen spiegels hebben.'

'Sommige andere coureurs houden niet van erg gebogen spiegels, omdat het hun zicht te veel vervormt. Het is dus allemaal een beetje persoonlijk. Ik denk dat wat we hebben veranderd de zichtbaarheid zal verbeteren van de coureurs die geen gebogen spiegels wilden', eindigt Tombazis.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws