Leclerc met zeer emotioneel betoog: 'Kon gedachten over vader en Jules niet uitsluiten' Formule 1
Formule 1

Leclerc met zeer emotioneel betoog: 'Kon gedachten over vader en Jules niet uitsluiten'

Leclerc met zeer emotioneel betoog: 'Kon gedachten over vader en Jules niet uitsluiten'

Charles Leclerc heeft zijn zesde Grand Prix-overwinning gepakt, en zijn eerste in het prinsdom van Monaco. Voor de Monegask ging daarmee een droom in vervulling, en de Ferrari-coureur stak zijn emoties na afloop dan ook niet onder stoelen of banken, en stond stil bij zijn overleden vader en peetvader, Jules Bianchi.

Formule 1-coureur zijn is voor velen al een droom. In een Ferrari rijden is nog mooier, maar in een Ferrari de Grand Prix van Monaco - je thuisrace - winnen is misschien wel het toppunt naast het winnen van een wereldtitel. Die wereldtitel heeft Leclerc nog niet, maar de winst in Monaco wel. 'Dit betekent zóveel voor me. Echt heel veel', vertelt Leclerc bij Viaplay na 78 ronden door zijn geboortestad te hebben gereden.

Leclerc besefte meteen hoe bijzonder zijn overwinning is. 'Ik denk dat Monaco voor alle coureurs de speciaalste race is om te winnen van het hele jaar, omdat we weten wat ervoor vereist is om in geen enkele ronde een fout te maken, en om alles samen te laten komen in de kwalificatie. Het is zo'n ongelofelijk lastig weekend, en een heel vermoeiend weekend', vertelt de 26-jarige. 'Daarnaast is het natuurlijk ook nog mijn thuisrace, waardoor het nog lastiger is om alles te managen. Er zijn dan zoveel evenementen, en veel vrienden die hiernaartoe komen om me te kunnen zien.'

Overleden vader en peetvader

Leclerc is al jarenlang een stratencircuit-specialist, en pakte in 2021 en 2022 ook al polepositions in Monte Carlo. Nu kraakte hij niet onder de druk. 'Er speelt dus zoveel in zo'n weekend, en het feit dat ik nu het resultaat heb gepakt waar ik al van droomde bij de laatste twee keren dat ik op poleposition startte, voelde geweldig. We hadden een goede snelheid, en na tien ronden wist ik dat we een hele grote kans hadden om dit te winnen, als er niks geks zou gebeuren, want ik wist dat ik heel snel was', aldus de Ferrari-coureur.

De kopman van Ferrari verloor in 2017 zijn vader, Hervé Leclerc, die niet ouder werd dan 54. In 2015 verloor Leclerc ook peetvader Jules Bianchi al na een crash in Japan in 2014. 'Emotioneel was het wel heel lastig. Het was veel lastiger dan ik dacht om gedachten over mijn vader en Jules (Bianchi, red.) uit te sluiten', zegt de Monegask over zijn overleden vader en peetvader.

Daarbij speelde het ook een rol dat Leclerc de limiet nooit op hoefde te zoeken, en dus tijd over had om na te denken. 'Het was ook veel lastiger dan op andere momenten in mijn carrière. Op andere momenten, bijvoorbeeld in Monza (in 2019, red.) of waar dan ook, had ik nooit tijd om daaraan te denken, en zat het niet in mijn hoofd, maar nu wel. Ik dacht veel aan mijn vader. Dit was een droom die we samen hadden, en ik ben heel blij en trots op dit moment', sluit hij zijn emotionele betoog af. Leclerc staat na zijn zege nog 31 punten achter Verstappen.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws