Live F1 22.00u | Tweede vrije training Grand Prix van de Verenigde Staten Formule 1
Formule 1

Live F1 22.00u | Tweede vrije training Grand Prix van de Verenigde Staten

Live F1 22.00u | Tweede vrije training Grand Prix van de Verenigde Staten

De Formule 1-coureurs staan aan de vooravond van de Grand Prix van de Verenigde Staten. In Texas zullen ze om 18.30u Nederlandse tijd het circuit op gaan om de eerste meters te maken op een oneffen asfalt. De coureurs staan de gebruikelijke opgave te wachten: data verzamelen en de eerste inschatting maken van hoe het met de basissnelheid zit. Er valt immers nog een wereldtitel te verdelen.

In de Verenigde Staten is het zeven uur vroeger, wat betekent dat de coureurs om 11.30u lokale tijd, aan het begin van de middag dus, het asfalt zullen betreden. Het zal interessant worden voor de coureurs om voor het eerst het circuit te betreden, want Circuit of the Americas is in niet al te beste staat. Omdat het gebouwd is om moeraslandschap, verzakken sommige delen van het asfalt, waardoor er hobbels ontstaan.

Deze hobbels maken de baan nabij Austin een ware rollercoaster en het is voor de coureurs van groot belang om uit te zoeken wat de ideale lijnen zijn. Omdat de trainingstijd in 2021 ook slechts een uur bedraagt voor VT1 en VT2 is het gebruikelijk dat de eerste sessie van de vrijdag al veel minuten gemaakt worden door vrijwel elke rijder. In COTA heeft de F1 wel een circuit waar men voorheen vaak geweest is, dus de basisafstelling zal wel al vastliggen.

Wel wordt er hevige bandendegradatie voorspeld, wat de longruns des te belangrijker maakt. Op vrijdag wordt namelijk ook altijd gekeken naar hoe de harde, medium en zachte bandensets zich gedragen over een bepaald aantal ronden. Een accurate inschatting staat een sterke strategie toe. Funest dus in een weekend waarin een eenstopper zou kunnen, maar een tweestopper beslist niet uitgesloten kan worden.

Verstappen vs. Hamilton

Aankomend weekend zal in het teken staan van de titelstrijd van 2021. Lewis Hamilton en Max Verstappen vormen nog steeds de twee hoofdpersonen van het jaar, met slechts zes punten die de twee concurrenten scheiden. Het is aan de Nederlander om dit weekend die voorsprong te behouden, en dat kan alleen wanneer het weekend nagenoeg perfect verloopt. Over het algemeen wordt COTA namelijk een Mercedes-circuit geacht.

Met bochtige sectoren en lange rechte stukken vormt de afstelling een ware uitdaging. Een perfecte balans tussen neerwaartse druk en topsnelheid is cruciaal voor de optimale rondetijden en het team dat dit weekend in dit opzicht in de roos schiet, maakt dan ook goede kans om de Grand Prix te winnen. Schrijf Verstappen en Hamilton dus allebei niet af voor de aankomende Grand Prix. Het voorbereidende werk begint op de vrijdag al.

Live F1 18.30u | Eerste vrije training Grand Prix van de Verenigde Staten

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws