Longrun analyse | Mercedes hijgt snelle Verstappen in de nek in Abu Dhabi Formule 1
Formule 1

Longrun analyse | Mercedes hijgt snelle Verstappen in de nek in Abu Dhabi

Longrun analyse | Mercedes hijgt snelle Verstappen in de nek in Abu Dhabi

Zoals gebruikelijk werden er ook op de vrijdag in Abu Dhabi weer longruns verreden. Deze runs geven een goed beeld van hoe de verschillende teams ervoor staan met het oog op de race van zondag. Auto, Motor und Sport heeft de verschillende tijden op een rijtje gezet, waaruit meerdere conclusies te halen zijn. Zo is duidelijk dat Max Verstappen zich sterk lijkt te herpakken na een minder weekend in Brazilië, en is Mercedes wederom de grootste uitdager, nu Ferrari wat achterblijft.

De eerste indicatie dat Mercedes een positiever weekend tegemoet gaat dan de Italiaanse renstal blijkt uit de tijden die er op de meest zachte compound zijn neergezet. Met een gemiddelde tijd van 1.30,348 was George Russell maar liefst bijna drie tienden sneller dan Carlos Sainz. Daar blijft het niet bij, want daar waar de Brit zeven ronden reed op het rode rubber, deed de Ferrari-coureur maar vier ronden. Zo lijkt het er niet alleen op dat Mercedes sneller is, de Duitse renstal lijkt ook nog eens beter met de banden om te kunnen gaan.

Daarachter is de strijd in het middenveld weer behoorlijk spannend. Valtteri Bottas is van de mannen die een run deden op rood de nummer drie, maar doordat de Fin maar drie ronden reed valt die tijd niet te vergelijken met de twee mannen die erachter staan. Lance Stroll reed namelijk tien ronden, en daarmee ook direct de langste stint op de rode band. Fernando Alonso ging acht keer rond voor zijn longrun op de zachte band, maar moest wel tijd toegeven op de Canadees. Aston Martin lijkt er dit weekend dus weer goed bij te kunnen zitten.

Top 5 op softs

Coureur Gemiddelde tijd Ronden Compound
George Russell 1.30,348 7 Soft
Carlos Sainz 1.30,613 4 Soft
Valtteri Bottas 1.30,847 3 Soft
Lance Stroll 1.31,092 10 Soft
Fernando Alonso 1.31,348 8 Soft

Verstappen snelste op mediums, Mercedes hijgt in de nek

Vorig weekend had Verstappen nog moeite om zijn banden overeind te houden en daarbij een goed tempo te rijden, in Abu Dhabi is de Nederlander weer terug zoals hij zich het hele seizoen al heeft laten zien. De coureur van Red Bull Racing werkte bijna de meeste ronden af op de gele band, en was ook nog eens het snelst. Met een tijd van 1.30,477 was hij nipt sneller dan George Russell, die wel drie ronden minder reed. Dat Mercedes goed meedoet blijkt ook wel uit de tijd die Hamilton noteerde, want de Brit moest twee tienden per rondje toegeven op Verstappen en zat er daarmee ook relatief dichtbij. Wel reed ook hij minder ronden, namelijk acht.

Voor wie het een pijnlijk weekend lijkt te worden, is Ferrari. De Italianen moet flink toegeven op de Red Bulls en Mercedessen. Sainz is de eerste Ferrari in het rijtje en is terug te vinden op plek vijf, met ruim een halve seconde achterstand op Verstappen en met evenveel ronden. Daarbij moet vermeld worden dat de tijd van de Nederlander gewoon erg sterk is, want alleen Russell is sneller op de soft-band. Verder komt er niemand aan de tijd van de Red Bull-coureur.

Wat mogelijk nog veel erger is, is dat het gat met nummer vier Sergio Pérez maar liefst drie tienden bedraagt, terwijl de Mexicaan nog een ronde meer reed ook. Voor Charles Leclerc zal dit een hard gelag zijn in de strijd om plek twee in het kampioenschap, want de Monegask zelf kwam niet eens bij de snelste vijf. Hij klokte de zevende tijd met een seconde verschil naar de Nederlander, al reed de Monegask wel vijf ronden meer. Desalniettemin is er werk aan de winkel voor Ferrari.

Top 5 op mediums

Coureur Gemiddelde tijd Ronden Compound
Max Verstappen 1.30,477 10 Medium
George Russell 1.30,506 7 Medium
Lewis Hamilton 1.30,695 8 Medium
Sergio Pérez 1.30,713 11 Medium
Carlos Sainz 1.31,024 10 Medium

Harde band beduidend langzamer dan andere compounds

Wat ook duidelijk is geworden op de vrijdag in Abu Dhabi, is dat de harde band bij lange na niet in de buurt komt van de tijden van de mediums en de softs. De best geklokte tijd op het meeste harde rubber is een 1.31,398 van Lando Norris, maar de Brit reed maar vijf ronden op deze band. De volgende in de rij is Yuki Tsunoda, die een kleine halve seconde langzamer is dan de tijd van de McLaren-coureur, en dat deed met tien ronden meer op de teller. Dat de harde band niet de voorkeur heeft, blijkt wel uit het feit dat er maar vier coureurs zijn geweest die het überhaupt hebben geprobeerd op het witte rubber.

Top 4 op hards

Coureur Gemiddelde tijd Ronden Compound
Lando Norris 1.31,398 5 Hard
Yuki Tsunoda 1.31,827 15 Hard
Alexander Albon 1.32,152 15 Hard
Kevin Magnussen 1.33,038 12 Hard

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws