Longruns | Mercedes komt met verrassende data, sneller op de mediums dan Red Bull Formule 1
Formule 1

Longruns | Mercedes komt met verrassende data, sneller op de mediums dan Red Bull

Longruns | Mercedes komt met verrassende data, sneller op de mediums dan Red Bull

Lewis Hamilton was sneller dan Max Verstappen tijdens de longruns van de eerste vrije training in Miami. Het is echter nog maar de vraag hoe representatief deze sessie was betreffende de racepace voor zondag. De Nederlander was een tiende langzamer dan Hamilton, al is er vanzelfsprekend niets bekend over de brandstoflevels en verdere afstellingen van de bolides. McLaren deed het goed op de harde band.

Tijdens een sprintweekend is het altijd een beetje koffiedik kijken als het gaat om de racepace voor het weekend. De coureurs hadden op vrijdag maar één sessie om wat longruns te doen, en die werd ook nog onderbroken door een rode vlag vanwege Leclerc die was gespind en zijn auto niet omgedraaid kreeg. Verstappen was direct bezig met wat longruns op de mediums. Mercedes had ook wat longruns op de gele band gedaan. McLaren ging juist met de harde band op pad. Van Ferrari zijn er niet veel data bekend, aangezien Leclerc niet heeft gereden en Carlos Sainz slechts een handje vol rondes heeft gedaan om een longrun te doen. We zetten de data op een rijtje.

De tekst gaat verder onder de tabel.

Longruns | Mercedes komt met verrassende data, sneller op de mediums dan Red Bull
De longruns van VT1 in Miami.

Van alle coureurs op de mediumband klokte Russell de snelste gemiddelde tijd, die zo'n drie tienden sneller was dan die van Verstappen. De longrun van de Mercedes-coureurs was echter wel korter dan die van de Red Bull Racing-rijders. Hamilton was ongeveer twee tienden langzamer dan zijn teamgenoot, maar wel een tiende sneller dan de drievoudig wereldkampioen. Peter Windsor gaf aan dat dat hoogstwaarschijnlijk komt doordat Mercedes minder brandstof aan boord had tijdens haar longrun, want in de topsnelheden kwamen ze aardig wat tekort ten opzichte van Red Bull.

Sainz en de McLarens deden hun longruns op de harde band, met Norris als snelste coureur. De Spanjaard heeft overigens een heel korte longrun gedaan, waaruit dus niet bijzonder veel valt te concluderen. Norris en Piastri hebben beiden een longrun van vier rondes gedaan op de harde band, waarbij de Brit duidelijk sneller was dan zijn teamgenoot. Het verschilt zo'n zes tienden tussen beiden. Tijdens de vrije training gaven ze ook aan dat het wat lastig sturen was in de bochten naar rechts. Dat kan verklaren waarom Piastri zoveel tijd tekort kwam.

Pérez nog voorzichtig met conclusies trekken

De kwalificatieruns verliepen in ieder geval voorspoedig, Red Bull pakte P1 en P3 tijdens de sprintkwalificatie. Pérez was na afloop echter voorzichtig betreffende de racepace, de Mexicaan gaf aan dat ze nog even naar een aantal dingen moesten kijken om daarop voort te bouwen in de rest van de sessies. Red Bull kan de sprintrace op zaterdag dus ook gebruiken om data te vergaren voor de hoofdrace op zondag, gezien de overmacht die ze de laatste tijd heeft laten zien.

De pace van Mercedes lijkt voor Red Bull nog niet veel te betekenen, aangezien de longrun vrij kort was en er vermoedelijk weinig brandstof aan boord was. Daarnaast is het niet bekend met welk runplan de Oostenrijkse renstal bezig was. Zoals al genoemd, zijn de longruns in een sprintweekend altijd een beetje koffiedik kijken.

Niets missen van Verstappen in 2024 en 2025? Sluit dan een abonnement af bij Viaplay.

Pakt Verstappen de overwinning in Miami? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws