Marko prijst drie coureurs buiten de Red Bull-teams: 'Hij deed ongelofelijke dingen' Formule 1
Formule 1

Marko prijst drie coureurs buiten de Red Bull-teams: 'Hij deed ongelofelijke dingen'

Marko prijst drie coureurs buiten de Red Bull-teams: 'Hij deed ongelofelijke dingen'

Red Bull heeft met Red Bull Racing en Visa Cash App RB twee teams in de Formule 1, en dus heeft teamadviseur Helmut Marko niet twee, maar vier coureurs onder zijn hoede. Toch geniet de voormalige Formule 1-coureur ook ervan als een van de overige zestien coureurs op een positieve manier de aandacht trekt. Marko deelde dan ook complimenten uit aan Lando Norris, Carlos Sainz, en Fernando Alonso.

In zijn column op Speedweek besteedde Marko ook nog aandacht aan de prestaties van het zusterteam van Red Bull, dat met lege handen en twee beschadigde auto's China moest verlaten. 'Daniel Ricciardo werd door Lance Stroll geraakt en helaas van alle kansen beroofd', zegt Marko over de Australiër, die in China voor het eerst sneller was in de kwalificatie dan zijn teamgenoot. 'Yuki Tsunoda liet zien wat we ook zagen bij een andere Shanghai-rookie, Oscar Piastri, die ook een halve seconde langzamer was dan zijn teamgenoot. Shanghai is dus zeker een circuit waar ervaring telt, zeker nu de nieuwkomers minder trainingstijd kregen met het sprintformat.'

Marko had wel nog enige kritiek op de weekendstrategie van RB. 'Visa Cash App RB maakte de fout dat het Tsunoda in de enige vrije training op de harde banden liet rijden, toen er nog geen grip was, en Yuki dus maar wat rond gleed', schrijft de 80-jarige. 'In de race zat Tsunoda op hetzelfde niveau als Ricciardo. Hij had kans op punten, maar Kevin Magnussen stak daar een stokje voor.' De Deen reed tegen de auto van Tsunoda aan, die daardoor ook moest afhaken.

Ricciardo krabbelt op

'Ricciardo had een nieuw chassis in China, en dat was al sinds het begin zo gepland, omdat dit het derde chassis van het team was, dat we nu op het circuit wilden testen', legt de man uit Graz uit. Daarmee wijst Marko erop dat RB in de voorgaande weekenden, net als Williams en Alpine, vermoedelijk geen reservechassis had. 'Die wissel kwam psychologisch ook goed uit natuurlijk nadat Daniel in de eerdere weekenden teleurstelde. In China ging het veel beter voor Ricciardo. Ik vind het ongelofelijk dat Stroll hem een idioot noemde na de geblokte vlag. Dan ontving Ricciardo ook nog eens een straf voor Miami. Het zat hem echt niet mee hier.'

Alonso, Sainz, en Norris

Marko deelde complimenten uit aan drie coureurs met een sterke seizoenstart. 'Als we de Red Bull-coureurs even negeren, maakt Norris een geweldige indruk bij de andere teams. Hij heeft Oscar Piastri duidelijk beter onder controle dan vorig jaar. Daarnaast heb je Carlos Sainz, die elke keer voor Charles Leclerc eindigde, behalve in China. Dat was ook in de kwalificatie het geval, en dat verbaasde me. In de kwalificaties is Carlos ook erg agressief, en zijn zege in Australië was indrukwekkend', meent Marko.

'Daarnaast hebben we natuurlijk Fernando Alonso, die in de laatste kwalificaties ongelofelijke dingen deed, en zijn enorme kracht in één-op-één-duels in de races liet zien. Dat werd in het duel met Pérez in Shanghai ook weer duidelijk: hij laat geen centimeter onbenut.' Alonso schoof bij de start van de Grand Prix knap op van de derde naar de tweede plek, en vermeed in de slotfase een harde klapper met een snelle correctie.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws